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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
16/11/2016 |
Data da última atualização: |
06/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COSTA, R. F.; PIRES, D. A. de A.; MOURA, M. M. A.; SALES, E. C. J. de; RODRIGUES, J. A. S.; RIGUEIRA, J. P. S. |
Afiliação: |
Renê Ferreira Costa, Universidade Estadual de Montes Claros; Daniel Ananias de Assis Pires, Universidade Estadual de Montes Claros; Marielly Maria Almeida Moura, Universidade Estadual de Montes Claros; Eleuza Clarete Junqueira de Sales, Universidade Estadual de Montes Claros; JOSE AVELINO SANTOS RODRIGUES, CNPMS; João Paulo Sampaio Rigueira, Universidade Estadual de Montes Claros. |
Título: |
Agronomic characteristics of sorghum genotypes and nutritional values of silage. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Animal Sciences, Maringá, v. 38, n. 2, p. 127-133, Apr./June 2016. |
DOI: |
10.4025/actascianimsci.v38i2.29567 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: The objective was to assess agronomic characteristics of sorghum genotypes and nutritional values of produced silage. A total of 15 sorghum genotypes were used. Planting was carried out through a randomized-block design with three replications per genotype, totaling forty-five (45) plots. Agronomic and nutritional characteristics, besides the quality of the silage, were assessed. There were differences between genotypes for all characteristics analyzed, with the exception of levels of acid detergent unavailable nitrogen (ADUN), acid detergent unavailable protein (ADUP) and water activity (aw). The assessment of the parameters, except for genotypes 1016013, 1016025, 1016037, 1016039, Volumax and BRS 610, which presented protein level below 7%, showed that the other genotypes can be used for silage production, since they have a good profile of fermentation and in vitro dry matter digestibility; however, genotype SF15 is the most favorable one for silage production due to its little participation in the neutral detergent fiber fraction. RESUMO: Objetivou-se avaliar as características agronômicas de genótipos de sorgo e o valor nutricional das silagens produzidas. Foram utilizados 15 genótipos de sorgo. O plantio foi realizado em blocos casualizados com três repetições por genótipo num total de 45 (quarenta e cinco) parcelas. Avaliaram-se as características agronômicas, nutricionais e qualidade da silagem. Houve diferença entre os genótipos para todas as características analisadas, com exceção dos teores de nitrogênio indisponível em detergente ácido (NIDA), proteína indisponível em detergente ácido (PIDA) e atividade de água (aw). Avaliando os parâmetros, com exceção dos genótipos 1016013, 1016025, 1016037, 1016039, Volumax, BRS 610, que apresentaram teor proteico abaixo de 7 %, os demais estão aptos a serem utilizados para a ensilagem, pois possuem um bom perfil de fermentação e digestibilidade in vitro da matéria seca; no entanto, o genótipo SF 15 é o mais favorável para a produção de silagem, devido à sua menor participação na fração de fibra em detergente neutro. MenosABSTRACT: The objective was to assess agronomic characteristics of sorghum genotypes and nutritional values of produced silage. A total of 15 sorghum genotypes were used. Planting was carried out through a randomized-block design with three replications per genotype, totaling forty-five (45) plots. Agronomic and nutritional characteristics, besides the quality of the silage, were assessed. There were differences between genotypes for all characteristics analyzed, with the exception of levels of acid detergent unavailable nitrogen (ADUN), acid detergent unavailable protein (ADUP) and water activity (aw). The assessment of the parameters, except for genotypes 1016013, 1016025, 1016037, 1016039, Volumax and BRS 610, which presented protein level below 7%, showed that the other genotypes can be used for silage production, since they have a good profile of fermentation and in vitro dry matter digestibility; however, genotype SF15 is the most favorable one for silage production due to its little participation in the neutral detergent fiber fraction. RESUMO: Objetivou-se avaliar as características agronômicas de genótipos de sorgo e o valor nutricional das silagens produzidas. Foram utilizados 15 genótipos de sorgo. O plantio foi realizado em blocos casualizados com três repetições por genótipo num total de 45 (quarenta e cinco) parcelas. Avaliaram-se as características agronômicas, nutricionais e qualidade da silagem. Houve diferença entre os genótipos para todas as característica... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Digestibilidade; Produção; Qualidade. |
Thesaurus Nal: |
digestibility. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150010/1/Agronomic-characteristics-1.pdf
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Marc: |
LEADER 02905naa a2200241 a 4500 001 2056403 005 2017-06-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.4025/actascianimsci.v38i2.29567$2DOI 100 1 $aCOSTA, R. F. 245 $aAgronomic characteristics of sorghum genotypes and nutritional values of silage.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aABSTRACT: The objective was to assess agronomic characteristics of sorghum genotypes and nutritional values of produced silage. A total of 15 sorghum genotypes were used. Planting was carried out through a randomized-block design with three replications per genotype, totaling forty-five (45) plots. Agronomic and nutritional characteristics, besides the quality of the silage, were assessed. There were differences between genotypes for all characteristics analyzed, with the exception of levels of acid detergent unavailable nitrogen (ADUN), acid detergent unavailable protein (ADUP) and water activity (aw). The assessment of the parameters, except for genotypes 1016013, 1016025, 1016037, 1016039, Volumax and BRS 610, which presented protein level below 7%, showed that the other genotypes can be used for silage production, since they have a good profile of fermentation and in vitro dry matter digestibility; however, genotype SF15 is the most favorable one for silage production due to its little participation in the neutral detergent fiber fraction. RESUMO: Objetivou-se avaliar as características agronômicas de genótipos de sorgo e o valor nutricional das silagens produzidas. Foram utilizados 15 genótipos de sorgo. O plantio foi realizado em blocos casualizados com três repetições por genótipo num total de 45 (quarenta e cinco) parcelas. Avaliaram-se as características agronômicas, nutricionais e qualidade da silagem. Houve diferença entre os genótipos para todas as características analisadas, com exceção dos teores de nitrogênio indisponível em detergente ácido (NIDA), proteína indisponível em detergente ácido (PIDA) e atividade de água (aw). Avaliando os parâmetros, com exceção dos genótipos 1016013, 1016025, 1016037, 1016039, Volumax, BRS 610, que apresentaram teor proteico abaixo de 7 %, os demais estão aptos a serem utilizados para a ensilagem, pois possuem um bom perfil de fermentação e digestibilidade in vitro da matéria seca; no entanto, o genótipo SF 15 é o mais favorável para a produção de silagem, devido à sua menor participação na fração de fibra em detergente neutro. 650 $adigestibility 650 $aDigestibilidade 650 $aProdução 650 $aQualidade 700 1 $aPIRES, D. A. de A. 700 1 $aMOURA, M. M. A. 700 1 $aSALES, E. C. J. de 700 1 $aRODRIGUES, J. A. S. 700 1 $aRIGUEIRA, J. P. S. 773 $tActa Scientiarum. Animal Sciences, Maringá$gv. 38, n. 2, p. 127-133, Apr./June 2016.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
21/12/2021 |
Data da última atualização: |
21/12/2021 |
Autoria: |
CARVALHO, M. T. de M.; MADARI, B. E.; SANTOS, J. L. S. |
Afiliação: |
MARCIA THAIS DE MELO CARVALHO, CNPAF; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF; JANNE LOUIZE SOUZA SANTOS, Faculdades Unidas do Vale do Araguaia. |
Título: |
Biochar as a soil conditioner in agricultural systems in the Cerrado. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (ed.). Adapting to climate change: strategies for brazilian agricultural and livestock system. Brasília, DF: MAPA, 2021. |
Páginas: |
p. 80-81. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This research work was carried out at the Capivara Farm of Embrapa Arroz e Feijão in Santo Antônio de Goiás, GO and at the Estrela do Sul Farm in the municipality of Nova Xavantina, MT. We tested the e!ects of incorporating biochar into the soil of upland rice and soybean production systems in the Cerrado. Here we refer to biochar as any type of material produced from carbonized vegetable waste in pyrolysis. Pyrolysis is seen as a promising approach to lowering the levels of CO2 in the atmosphere, as it is a fast and controlled way of transforming biomass that is re-deposited on agricultural soils at a slower decomposition rate than organic matter in the soil. |
Thesagro: |
Arroz; Cerrado; Oryza Sativa; Resíduo; Sistema de Cultivo; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Biochar; Pyrolysis; Rice; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229424/1/pl-2021-p80.pdf
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Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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