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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  14/11/2023
Data da última atualização:  14/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREITAS, J. A. de; FREIRE NETO, A. O. da L.; BUCCI, L. A.; RANZINI, M.; AGUIAR, A. V. de; LIMA, I. L. de; LONGUI, E. L.
Afiliação:  JOSÉ ANTONIODE FREITAS, INSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS; ANTÔNIO ORLANDO DA LUZ FREIRE NETO, NSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS; LUÍS ALBERTO BUCCI, INSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS; MAURÍCIO RANZINI, INSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS; ANANDA VIRGINIA DE AGUIAR, CNPF; ISRAEL LUIZ DE LIMA, INSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS; EDUARDO LUIZ LONGUI, INSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS.
Título:  Evaluation of different compositions of stimulating paste in a closed resin system in10-year-old Pinus elliottiivar. elliottii.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 12, n.8, e13212843031, p. 1-7, 2023.
Idioma:  Português
Conteúdo:  AbstractResin tapping is an activity that aims to extract resin from trees, and thususe this product industrially. The species most used for resin tapping in Brazil is Pinus elliottiivar, elliottii. The extracted resin is basically composed of rosin and turpentine, which are used by thechemical industry. Although the main resin processes currently used are well known, new systems must be tested, such as the closed system and new compositions of stimulating pastes. These new processes and the new compositions of stimulatingpastes can make the resintappingeven more efficient and profitable. Therefore, our goal was to evaluate the effect on resin production withdifferentcompositions of stimulant pastes in resin extraction, in a closed "borehole" resin system,at differentcollection times, intrees from a population of 10-year-old Pinus elliottiivar. elliottiiplanted in Itapetininga, São Paulo. According to results, the effect of stimulating paste 4 (30% jasmonate, 4% naturoil and water) and paste 6 (30% jasmonate, 4% adhesive spreader and water) was evident in the highest production average resin per tree. Resin tappingin a closed process can be a good alternative for producers to better control the resin production system. The development of the chemical industry thatuses products derivedfrom resin and the growth of different markets, with considerable social, economic and environmental impacts, depends on future research and generation of technology for the production of resin ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Produção de resina; Production system; Resin; Resin production; Sistema produtivo.
Thesagro:  Pinus spp; Resina.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158326/1/ResSocDev-2023-Aguiar.pdf
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Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58727 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/02/2008
Data da última atualização:  22/04/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Circulação/Nível:  -- - --
Autoria:  PORDESIMO, L. O.; ONWULATA, C. I.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  L. O. Pordesimo, Mississippi State University; C. I. Onwulata, USDA; Carlos Wanderlei Piler de Carvalho, Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Título:  Food powder delivery through a feeder system: effect of physico-chemical properties.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: ASABE ANNUAL INTERNATIONAL MEETING, 2007, Minneapolis, Minnesota. Papers... St. Joseph, Mich: ASABE, 2007. Paper n. 076189.
Idioma:  Inglês
Thesagro:  Extrusão; Propriedade Físico-Química.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA9244 - 1UPCSP - --2007/0982008.00098
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