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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/06/2013
Data da última atualização:  19/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RAMBO, M. K. D.; AMORIM, E. P.; FERREIRA, M. M. C.
Afiliação:  M.K.D. RAMBO, UNICAMP; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; M. M. C. FERREIRA, UNICAMP.
Título:  Potential of visible-near infrared spectroscopy combined with chemometrics for analysis of some constituents of coffee and banana residues.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Analytica chimica acta, n.30, 2013.
ISSN:  0003-2670
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Banana (stalk, leaf, rhizome, rachis and stem) and coffee (leaf and husks) residues are promising feedstock for fuel and chemical production. In this work we show the potential of near-infrared spectroscopy (NIR) and multivariate analysis to replace reference methods in the characterization of some constituents of coffee and banana residues. The evaluated parameters were Klason lignin (KL), acid soluble lignin (ASL), total lignin (TL), extractives, moisture, ash and acid insoluble residue (AIR) contents of 104 banana residues (B) and102 coffee (C) residues from Brazil. PLS models were built for banana (B), coffee (C) and pooled samples (B + C). The precision of NIR methodology was better (p < 0.05) than the reference method for almost all the parameters, being worse for moisture. With the exception of ash (B and C) and ASL (C) content, which was predicted poorly (R2 < 0.80), the models for all the analytes exhibited R2 > 0.80. The range error ratios varied from 4.5 to 16.0. Based on the results of external validation, the statistical tests and figures of merit, NIR spectroscopy proved to be useful for chemical prediction of banana and coffee residues and can be used as a faster and more economical alternative to the standard methodologies.
Thesagro:  Banana; Café.
Thesaurus Nal:  Chemometrics; Near-infrared spectroscopy.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF29462 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  12/12/1994
Data da última atualização:  15/01/2007
Autoria:  CARRAO-PANIZZI, M.C.; SOMMER, S. R. S. C.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPSo. Londrina, PR.
Título:  Teste de preferencia quanto ao sabor e textura de iogurte.
Ano de publicação:  1988
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa de soja 1987/88. Londrina, 1988.
Páginas:  p. 225-226.
Série:  (EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 36)
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Parana; Soybean.
Thesagro:  Iogurte; Nutrição Humana; Sabor; Soja; Textura.
Thesaurus NAL:  Brazil; human nutrition; texture; yogurt.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO8133 - 1UMTPL - --633.340981E53r
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