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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
09/01/2019 |
Data da última atualização: |
07/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, E. M. da; MAGALHAES, P. C.; CASTRO, E. M.; ÁVILA, R. G.; ALMEIDA, L. G. |
Afiliação: |
EDER MARCOS SILVA, Universidade Federal de Lavras; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; EVARISTO MAURO CASTRO, Universidade Federal de Lavras; RONIEL GERALDO ÁVILA, Universidade Federal de Lavras; LORENA GABRIELA ALMEIDA, Universidade Federal de Lavras. |
Título: |
Modifications in the root system, gas exchanges and productivity of sorghum hybrids cultivated under water deficit. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 17, n. 3, p. 380-389, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study associated data of performance, gas exchange and morphometric analysis of the root system using the WinRhizo software. The main objective was to verify how the modifications in the root system contribute to maintain the photosynthetic rates and productivity in sorghum hybrids divergent regarding tolerance to water deficit. The 1G 282 tolerant hybrid presented higher tolerance to desiccation of the leaves, higher grain productivity (68.33%) and maintained its photosynthetic rate 2.13 times higher compared to the sensitive BRS 332 during the water deficit. Both hybrids presented responses related to desiccation prevention, characterized by modifications of the root system that are capable to benefit absorption of water and nutrients under stress. Besides, 1G 282 showed more developed and responsive root system, especially due to a higher superficial area of very fine roots (42.67%), volume of fine roots (36.90%) and very fine roots (53.18%) under water deficit when compared to the sensitive BRS 332 at the same conditions. |
Palavras-Chave: |
WinRhizo. |
Thesagro: |
Fotossíntese; Raiz; Sorghum Bicolor. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190084/1/Modification-root.pdf
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Marc: |
LEADER 01722naa a2200217 a 4500 001 2103420 005 2019-02-07 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, E. M. da 245 $aModifications in the root system, gas exchanges and productivity of sorghum hybrids cultivated under water deficit.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThis study associated data of performance, gas exchange and morphometric analysis of the root system using the WinRhizo software. The main objective was to verify how the modifications in the root system contribute to maintain the photosynthetic rates and productivity in sorghum hybrids divergent regarding tolerance to water deficit. The 1G 282 tolerant hybrid presented higher tolerance to desiccation of the leaves, higher grain productivity (68.33%) and maintained its photosynthetic rate 2.13 times higher compared to the sensitive BRS 332 during the water deficit. Both hybrids presented responses related to desiccation prevention, characterized by modifications of the root system that are capable to benefit absorption of water and nutrients under stress. Besides, 1G 282 showed more developed and responsive root system, especially due to a higher superficial area of very fine roots (42.67%), volume of fine roots (36.90%) and very fine roots (53.18%) under water deficit when compared to the sensitive BRS 332 at the same conditions. 650 $aFotossíntese 650 $aRaiz 650 $aSorghum Bicolor 653 $aWinRhizo 700 1 $aMAGALHAES, P. C. 700 1 $aCASTRO, E. M. 700 1 $aÁVILA, R. G. 700 1 $aALMEIDA, L. G. 773 $tRevista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas$gv. 17, n. 3, p. 380-389, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 506 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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229. | | CARRÃO-PANIZZI, M. C.; ARIAS, C. A. A.; KIKUCHI, A.; MIRANDA, L. C.; YORINORI, J. T.; ALMEIDA, A. M. R. Avaliação de linhagens de soja para o consumo humano em diferentes locais do estado do Paraná. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 1., 2001, Goiania. Anais... Goiania: Embrapa Arroz e Feijao, 2001. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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230. | | FELBERG, I.; DELIZA, R.; PEREIRA, J.; RÉGIS, D. O.; MATTOS, M.; CLAVERIE, R.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. Aceitação de extratos de soja elaborados com cultivares de grãos especiais para alimentação humana. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 6., 2012, Cuiabá. Soja: integração nacional e desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2012. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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235. | | CASTOLDI, R.; CHARLO, H. C. de O.; VARGAS, P. F.; BRAZ, L. T.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. Agronomic characteristics, isoflavone content and Kunitz trypsin inhibitor of vegetable soybean genotypes. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 2, p. 222-227, abr./jun. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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240. | | CRANCIANINOV, W. S.; FREITAS, A. M.; SANTANA, A. C.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. Comparação entre dois métodos para a extração de isoflavonas em cultivares de soja. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial: resumos. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM. Sessão/Tema: Química e Análise de Alimentos.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 506 | |
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