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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  03/09/2019
Data da última atualização:  16/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CÓCARO, E. S.; LAURINDO, L. F.; ALCANTARA, M.; MARTINS, I. B. A.; BENEVENUTO JUNIOR, A. A.; DELIZA, R.
Afiliação:  Elaine Souza Cócaro, UFRRJ; Laise Freitas Laurindo, IF SUDESTE MG; Marcela Alcantara, UFRRJ; Inayara Beatriz Araújo Martins, UFRRJ; Augusto Aloísio Benevenuto Junior, IF SUDESTE MG; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  The addition of golden flaxseed flour (Linum usitatissimum L.) in chicken burger: Effects on technological, sensory, and nutritional aspects.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology International, v. 26, n. 2, p. 105-112, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1177/1082013219871410
Idioma:  Inglês
Notas:  Research article.
Conteúdo:  Five different concentrations of golden flaxseed flour (0%: F0 (control), 5%: F1, 10%: F2, 15%: F3, 20%: F4) were used as a functional ingredient to replace the fat in chicken burgers. The products were analyzed for moisture, protein, carbohydrate, fat, ash, shear force, consumer acceptance, and their sensory and technological characteristics. The fat, carbohydrate, and protein contents of the raw hamburgers did not differ significantly. An increase in golden flaxseed flour concentration caused a decrease in moisture content and an increase in ash content. The addition of golden flaxseed flour positively affected the technological characteristics and increases in the yield and water retention capacity were observed, together with decreases in shrinkage and mechanical resistance. Formulation F1 presented the highest average acceptance, which did not differ from the F0, and the latter also did not differ from F2. The F3 and F4 formulations differed from the others, with lower average values for acceptance. The check-all-that-apply method revealed that the formulations F0, F1, and F2 were described by sensory terms that corresponded to the desired sensory characteristics. The addition of golden flaxseed flour improved the technological characteristics and the biofunctional potential arising from its bioactive compounds, making it an option as an ingredient for meat products.
Palavras-Chave:  Food ingredients; Sensory analysis.
Thesaurus Nal:  Dietary fiber; Meat products; Vegetables.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14704 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  19/04/2016
Data da última atualização:  18/08/2023
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  OLIVEIRA, M. A. de; CARRÃO-PANIZZI, M. C.
Afiliação:  MARCELO ALVARES DE OLIVEIRA, CNPSO; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPT.
Título:  Equipamento para produção de brotos de soja.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Londrina: Embrapa Soja, 2015.
Descrição Física:  il. color.
Idioma:  Português
Notas:  Folder 2/2015 - março/2015.
Conteúdo:  Construção do equipamento para produção de brotos de soja. Brotos comestíveis.
Thesagro:  Alimento vegetal; Broto de soja; Equipamento agrícola.
Thesaurus NAL:  Agricultural machinery and equipment; Soybeans; Sprouts (food).
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142465/1/Folder-Broto-soja-copy.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO36690 - 1UMTFD - DD74797479
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