|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
19/03/2024 |
Data da última atualização: |
28/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOARES, A. G.; FREIRE JUNIOR, M.; ALVARES, V. de S.; NASCIMENTO, G. C. do; LESSA, L. S.; MELO, J. V. de; FREITAS-SILVA, O.; SELHORST, P. O. |
Afiliação: |
ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; MURILLO FREIRE JUNIOR, CTAA; VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; GILBERTO COSTA DO NASCIMENTO, CPAF-AC; LAURO SARAIVA LESSA, CPAF-AC; JONATHAS VASCONCELOS DE MELO, Secretaria de Estado de Produção e Agronegócio - Rio Branco, AC; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; PABLO OLIVEIRA SELHORST, Secretaria de Estado de Agropecuária - Rio Branco, AC. |
Título: |
Diagnóstico dos sistemas de cultivo de banana D’Angola, em assentamentos de reforma agrária, em Acrelândia-AC, com foco nas etapas de colheita e pós-colheita. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Observatorio de la Economía Latinoamericana, v. 22, n. 3, p. 1-19, 2024. |
ISSN: |
1696-8352 |
DOI: |
10.55905/oelv22n3-098 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A banana é a principal fruteira produzida no Acre, com o município de Acrelândia se destacando como maior produtor desta fruteira no estado. Neste trabalho foram avaliados 37 produtores do município de Acrelândia com o objetivo de realizar o levantamento dos principais problemas que causam às perdas pós-colheita de banana D’Angola. Neste estudo de caso foi verificado que as práticas conduzidas pelos bananicultores em Acrelândia - AC possui amplo espaço para introdução de práticas agrícolas operacionais relevantes para melhoria da qualidade da banana produzida localmente nas diferentes etapas de produção e pós-colheita. Portanto, faz-se necessário o treinamento, a capacitação dos produtores e/ou assistência técnica adequados. Essa capacitação voltada às realidades local dos bananicultores de Acrelândia resultará na melhor qualidade dos frutos a serem comercializados, na redução das perdas e em um possível aumento na renda destes. |
Palavras-Chave: |
Acre; Acrelândia (AC); Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Asentamiento humano; Banana D'Angola; Cosecha; Prácticas de cultivo vegetal; Tratamiento postcosecha; Western Amazon. |
Thesagro: |
Assentamento; Banana; Colheita; Musa sp; Pós-Colheita; Pratica Cultural. |
Thesaurus Nal: |
Harvesting; Human settlements; Plant cultural practices; Postharvest treatment. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
LEADER 02405naa a2200469 a 4500 001 2162974 005 2024-03-28 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1696-8352 024 7 $a10.55905/oelv22n3-098$2DOI 100 1 $aSOARES, A. G. 245 $aDiagnóstico dos sistemas de cultivo de banana D’Angola, em assentamentos de reforma agrária, em Acrelândia-AC, com foco nas etapas de colheita e pós-colheita.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aA banana é a principal fruteira produzida no Acre, com o município de Acrelândia se destacando como maior produtor desta fruteira no estado. Neste trabalho foram avaliados 37 produtores do município de Acrelândia com o objetivo de realizar o levantamento dos principais problemas que causam às perdas pós-colheita de banana D’Angola. Neste estudo de caso foi verificado que as práticas conduzidas pelos bananicultores em Acrelândia - AC possui amplo espaço para introdução de práticas agrícolas operacionais relevantes para melhoria da qualidade da banana produzida localmente nas diferentes etapas de produção e pós-colheita. Portanto, faz-se necessário o treinamento, a capacitação dos produtores e/ou assistência técnica adequados. Essa capacitação voltada às realidades local dos bananicultores de Acrelândia resultará na melhor qualidade dos frutos a serem comercializados, na redução das perdas e em um possível aumento na renda destes. 650 $aHarvesting 650 $aHuman settlements 650 $aPlant cultural practices 650 $aPostharvest treatment 650 $aAssentamento 650 $aBanana 650 $aColheita 650 $aMusa sp 650 $aPós-Colheita 650 $aPratica Cultural 653 $aAcre 653 $aAcrelândia (AC) 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aAsentamiento humano 653 $aBanana D'Angola 653 $aCosecha 653 $aPrácticas de cultivo vegetal 653 $aTratamiento postcosecha 653 $aWestern Amazon 700 1 $aFREIRE JUNIOR, M. 700 1 $aALVARES, V. de S. 700 1 $aNASCIMENTO, G. C. do 700 1 $aLESSA, L. S. 700 1 $aMELO, J. V. de 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aSELHORST, P. O. 773 $tRevista Observatorio de la Economía Latinoamericana$gv. 22, n. 3, p. 1-19, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
11/12/1995 |
Data da última atualização: |
15/05/2007 |
Autoria: |
CARRÃO-PANIZZI, M. C. |
Título: |
Breeding soybean for human consumption. |
Ano de publicação: |
1989 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONFERENCIA MUNDIAL DE INVESTIGACION EN SOJA, 4., 1989, Buenos Aires. Buenos Aires: AASOJA, 1989. |
Páginas: |
p. 90. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soybean can be an alternative to improve Brazilian nutritional status, since it i abundant, economical and has high quality protein. Due to economical problems there is a strong appeal for direct consumption, which is more economical and reaches the largest part of population. In order to improve soybean cultivars for human consumption "in natura", a breeding program, was initiated at the National Soybean Research Center of EMBRAPA, in 1985. The main objective of this program is to improve soybean flavor. `Late Giant', a vegetable type introduced from Japan is the source of this quality. Through crosses with soybean vegetable types, good flavor is being introduced in Brazilian cultivars, in high protein lines, and is small-seeded lines. Through single seed descent (SSD) method, populations are carried until F3 generation, when taste tests start. Selected plants are tested and classified according to taste score classes, ranging from 1.0 (worst) to 5.0 (best flavor). `Late Giant' flavor is 5.0 while the commercial cultivar `Bragg' is 1.0. These genotypes are used as checks in the taste tests. Along with the breeding program, a project to promote soybean as human food is being carried out. This program includes teaching Brazilians on utilization and nutritional value of soybean. To make soybean more suitable for the Brazilian taste, soybean was added to traditional Brazilian recipes as a complemental ingredient for improving nutritional value. As a result of this work, a soybean cook book with 140 recipes was ... MenosSoybean can be an alternative to improve Brazilian nutritional status, since it i abundant, economical and has high quality protein. Due to economical problems there is a strong appeal for direct consumption, which is more economical and reaches the largest part of population. In order to improve soybean cultivars for human consumption "in natura", a breeding program, was initiated at the National Soybean Research Center of EMBRAPA, in 1985. The main objective of this program is to improve soybean flavor. `Late Giant', a vegetable type introduced from Japan is the source of this quality. Through crosses with soybean vegetable types, good flavor is being introduced in Brazilian cultivars, in high protein lines, and is small-seeded lines. Through single seed descent (SSD) method, populations are carried until F3 generation, when taste tests start. Selected plants are tested and classified according to taste score classes, ranging from 1.0 (worst) to 5.0 (best flavor). `Late Giant' flavor is 5.0 while the commercial cultivar `Bragg' is 1.0. These genotypes are used as checks in the taste tests. Along with the breeding program, a project to promote soybean as human food is being carried out. This program includes teaching Brazilians on utilization and nutritional value of soybean. To make soybean more suitable for the Brazilian taste, soybean was added to traditional Brazilian recipes as a complemental ingredient for improving nutritional value. As a result of this work, a soybe... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil; Consumo humano; Human consumption; Parana; Qualidade da proteina; Quality protein; Soybean. |
Thesagro: |
Alimento; Melhoramento; Nutrição Humana; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; breeding; human nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02326naa a2200301 a 4500 001 1466170 005 2007-05-15 008 1989 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARRÃO-PANIZZI, M. C. 245 $aBreeding soybean for human consumption. 260 $c1989 300 $ap. 90. 520 $aSoybean can be an alternative to improve Brazilian nutritional status, since it i abundant, economical and has high quality protein. Due to economical problems there is a strong appeal for direct consumption, which is more economical and reaches the largest part of population. In order to improve soybean cultivars for human consumption "in natura", a breeding program, was initiated at the National Soybean Research Center of EMBRAPA, in 1985. The main objective of this program is to improve soybean flavor. `Late Giant', a vegetable type introduced from Japan is the source of this quality. Through crosses with soybean vegetable types, good flavor is being introduced in Brazilian cultivars, in high protein lines, and is small-seeded lines. Through single seed descent (SSD) method, populations are carried until F3 generation, when taste tests start. Selected plants are tested and classified according to taste score classes, ranging from 1.0 (worst) to 5.0 (best flavor). `Late Giant' flavor is 5.0 while the commercial cultivar `Bragg' is 1.0. These genotypes are used as checks in the taste tests. Along with the breeding program, a project to promote soybean as human food is being carried out. This program includes teaching Brazilians on utilization and nutritional value of soybean. To make soybean more suitable for the Brazilian taste, soybean was added to traditional Brazilian recipes as a complemental ingredient for improving nutritional value. As a result of this work, a soybean cook book with 140 recipes was ... 650 $aBrazil 650 $abreeding 650 $ahuman nutrition 650 $aAlimento 650 $aMelhoramento 650 $aNutrição Humana 650 $aSoja 653 $aBrasil 653 $aConsumo humano 653 $aHuman consumption 653 $aParana 653 $aQualidade da proteina 653 $aQuality protein 653 $aSoybean 773 $tIn: CONFERENCIA MUNDIAL DE INVESTIGACION EN SOJA, 4., 1989, Buenos Aires. Buenos Aires: AASOJA, 1989.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
|
Nenhum exemplar cadastrado para este documento. |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|