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41. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CALDAS, A. M.; ROLIM NETO, F. C.; PARAHYBA, R. da B. V.; CORRÊA, M. M.; RODRIGUES, A. de C. F. Soil-landscape relationship in a watershed located on pleistocenic terraces and fluvio-lagunarian sediments in municipality of Recife, Brazil. Engenharia Agrícola, v. 43, n. 4, e20230147, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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42. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARAHYBA, R. da B. V.; LOPES, M. S.; CARTAXO, F.; NETO, R.; CALDAS, A. M.; CRUZ, F. M. da. Mapa de aptidão agrícola das terras do município de Canapí - AL. In: JORNADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO DA UFRPE - JEPEX, 8., 24-31 out. 2008. Recife. Anais... Recife: UFRPE, 2008. 1 mapa. mapa color.; escala Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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48. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARAHYBA, R. da B. V.; SANTOS, M. C. dos; ROLIM NETO, F. C.; JACIMINE, P. K. T. Pedogênese de planossolo em topossequência do Agreste de Pernambuco. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 34, n. 6, p. 1991-2000, nov./dez. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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51. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CALDAS, A. M.; PARAHYBA, R. da B. V.; ROLIM NETO, F. C.; MONTEIRO, L. S.; MENDES, H. C. de M.; COELHO JUNIOR, J. M. Adsorção de fósforo em Nitossolo vermelho da Zona da Mata Sul de Pernambuco. In: JORNADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO DA UFRPE, 9.; SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 6., 2009, Recife. Anais [...]. Recife: UFRPE, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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52. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, J. C. P. dos; BARROS, A. H. C.; SILVEIRA, H. L. F. da; SILVA, R. R. da; OLIVEIRA NETO, M. B. de; PARAHYBA, R. da B. V. Indicativo de áreas com solos aptos ao cultivo do cajueiro na microrregião de Garanhuns, Pernambuco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. [Viçosa, MG]: SBCS; Fortaleza: UFC, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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53. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA NETO, M. B. de; QUEIROZ, A. F. de; MEDEIROS, J. F. de; SANTOS, J. C. P. dos; PARAHYBA, R. da B. V. A influência da litologia e das formas de relevo nos solos do entorno de um reservatório de água situado no município de Pau dos Ferros-RN. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DA DIVERSIDADE DO SEMIÁRIDO, 1., 2016, Campina Grande. Diversidade: aprender o Semiárido, no Semiárido e com o Semiárido. Campina Grande: CEMEP: INSA, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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54. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA NETO, M. B.; PARAHYBA, R. da B. V.; SANTOS, J. C. P. dos; LEITE, A. P.; ARAÚJO FILHO, J. C. de; CORRÊA, R. M. Levantamento detalhado de solos em uma área de reassentamento de colonos na bacia do Tucano, BA. CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Resumo Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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55. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARAHYBA, R. da B. V.; SILVA, F. H. B. B. da; ARAUJO FILHO, J. C. de; SILVA, F. B. R. e; MAIA, J. L. T. Diagnóstico ambiental do município de Mirandiba: destaque antecipado do projeto de zoneamento agroecológico do estado de Pernambuco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 27., 1999, Brasília, DF. Resumos [...]. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 1999. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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59. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA NETO, M. B. de; PARAHYBA, R. da B. V.; LUCENA, A. B. A. de; SANTOS, J. C. P. dos; SILVA, M. S. L. da. Distinção de ambientes: relação geologia, solo e vegetação da Reserva Biológica de Serra Negra - PE. In: CONGRESSO NORDESTINO DE ENGENHARIA FLORESTAL, 2.; SIMPÓSIO DA PÓS-GRADUAÇÃO EM CIÊNCIAS FLORESTAIS DA UFCG, 1.; SEMANA DA ENGENHARIA FLORESTAL, 12., 2009, Campina Grande. Evolução e perspectivas da engenharia florestal no Nordeste. Campina Grande: UFCG, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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60. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARAHYBA, R. da B. V.; ALMEIDA, B. G. de; ROLIM NETO, F. C.; ARAÚJO, M. do S. B. de; SILVA, M. S. L. da. Retenção de água em solos arenosos da Bacia Sedimentar do Tucano, Bahia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
07/01/2015 |
Data da última atualização: |
07/01/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CARMARGO, A. C.; REGITANO-D’ARCE, M. A. B.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDI, F. |
Afiliação: |
ADRIANO COSTA DE CAMARGO; MARISA APARECIDA BISMARA REGITANO-D’ARCE, ESALQ; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; FEREIDOON SHAHIDI. |
Título: |
Low molecular weight phenolics of grape juice and winemaking byproducts: antioxidant activities and inhibition of oxidation of human low-density lipoprotein cholesterol and DNA strand breakage. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 62, p. 12159-12171, 2014. |
DOI: |
dx.doi.org/10.1021/jf504185s |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bioactive compounds belonging to phenolic acids, flavonoids, and proanthocyanidins of grape juice and winemaking byproducts were identified and quantified by HPLC-DAD-ESI-MSn. The concentration of phenolic compounds in different grape cultivars was in the order Tempranillo > Cora > Syrah > Isabel. The insoluble-bound fraction was most prominent, contributing 63 and 79% to the total for Isabel and Tempranillo, respectively. Juice-processing byproducts had a higher content of free than esterified phenolics, but the opposite was noted for winemaking byproducts. Insoluble-bound phenolics were up to 15 and 10 times more effective as antioxidants than those of free and esterified fractions, respectively, as evaluated by the DPPH, ABTS, and H2O2 scavenging activities and reducing power determinations. In general, insoluble-bound phenolics (100 ppm) were more effective in inhibiting copper-induced human LDL-cholesterol oxidation than free and esterified phenolics, exhibiting equal or higher efficacy than catechin. Phenolic extracts from all fractions inhibited peroxyl radical-induced DNA strand breakage. These findings shed further light for future studies and industrial application of grape byproducts, which may focus not only on the soluble phenolics but also on the insoluble-bound fraction. |
Palavras-Chave: |
Ácidos fenólicos; Atividades antioxidantes; Compostos fenólicos; Flavonóides; Oxidação da lipoproteína; Proantocianidinas; Processing byproduct; Subprodutos; Suco de uva. |
Thesagro: |
Processamento; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Flavonoids; Grapes; Phenolic acids. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02426naa a2200337 a 4500 001 2004610 005 2015-01-07 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adx.doi.org/10.1021/jf504185s$2DOI 100 1 $aCARMARGO, A. C. 245 $aLow molecular weight phenolics of grape juice and winemaking byproducts$bantioxidant activities and inhibition of oxidation of human low-density lipoprotein cholesterol and DNA strand breakage.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aBioactive compounds belonging to phenolic acids, flavonoids, and proanthocyanidins of grape juice and winemaking byproducts were identified and quantified by HPLC-DAD-ESI-MSn. The concentration of phenolic compounds in different grape cultivars was in the order Tempranillo > Cora > Syrah > Isabel. The insoluble-bound fraction was most prominent, contributing 63 and 79% to the total for Isabel and Tempranillo, respectively. Juice-processing byproducts had a higher content of free than esterified phenolics, but the opposite was noted for winemaking byproducts. Insoluble-bound phenolics were up to 15 and 10 times more effective as antioxidants than those of free and esterified fractions, respectively, as evaluated by the DPPH, ABTS, and H2O2 scavenging activities and reducing power determinations. In general, insoluble-bound phenolics (100 ppm) were more effective in inhibiting copper-induced human LDL-cholesterol oxidation than free and esterified phenolics, exhibiting equal or higher efficacy than catechin. Phenolic extracts from all fractions inhibited peroxyl radical-induced DNA strand breakage. These findings shed further light for future studies and industrial application of grape byproducts, which may focus not only on the soluble phenolics but also on the insoluble-bound fraction. 650 $aFlavonoids 650 $aGrapes 650 $aPhenolic acids 650 $aProcessamento 650 $aUva 653 $aÁcidos fenólicos 653 $aAtividades antioxidantes 653 $aCompostos fenólicos 653 $aFlavonóides 653 $aOxidação da lipoproteína 653 $aProantocianidinas 653 $aProcessing byproduct 653 $aSubprodutos 653 $aSuco de uva 700 1 $aREGITANO-D’ARCE, M. A. B. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aSHAHIDI, F. 773 $tJournal of Agricultural and Food Chemistry$gv. 62, p. 12159-12171, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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