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Registros recuperados : 223 | |
121. | | BATISTA, D. de V. S.; CARDOSO, R. L.; GODOY, R. C. B. de; EVANGELISTA-BARRETO, N. S. Estabilidade físico-química e microbiológica de banana passa orgânica. Ciência Rural, Santa Maria, RS, v. 44, n. 10, p. 1886-1892, out. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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125. | | TEODORO, R. L.; MILAGRES, J. C.; CARDOSO, R. M.; LEMOS, A. de M.; FREITAS, A. F. de. Periodo de lactacao e producao de leite, gordura e proteina, ajustados para 305 dias de lactacao em vacas mesticas europeu x zebu. Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Vicosa, v.23, n.2, p.274-282, mar./abr.1994. p.274-282. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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126. | | MADRUGA, A. M.; MATOS, A. J.; BIANCHINI, B. D.; CARDOSO, R. C.; GONZAGA, S. S.; CORRÊA, G. F. Oficinas de cortes de ovinos: uma ação de extensão. Anais do Salão Internacional de Ensino, Pesquisa e Extensão, Bagé, v. 7, n. 3, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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127. | | ROCHA, A. S.; MATSUURA, M. I. da S. F.; MATSUURA, F. C. A. U.; CARDOSO, R. L. Obtenção de fécula de mandioca em pequena escala e caracterização de seu resíduo sólido, o farelo. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas/SP. Ciência de alimentos: abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas/SP: FEA/Unicamp, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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128. | | ALVES, B. R. C.; CARDOSO, R. C.; DOAN, R.; Gary L. Williams; DINDOT, S. V.; AMSTALDEN, M. Nutritional Programming of Accelerated Puberty in Heifers: Alterations in DNA Methylation in the Arcuate Nucleus. In: ANNUAL MEETING OF THE SOCIETY FOR THE STUDY OF REPRODUCTION, 48., 2015, San Juan, Puerto Rico, USA. Evolution of sex: abstracts. San Juan: SSR, 2015. p. 117 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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129. | | BENCHIMOL, R. L.; CARDOSO, R. S.; FREIRE FILHO, F. R.; RODRIGUES, J. E. L. F.; SILVA, C. M. da. Comportamento de genótipos de feijão-caupi tipo manteiguinha quanto à incidência de doenças em Tracuateua, PA. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 5., 2019, Fortaleza. Sustentabilidade e inovações tecnológicas para o feijão-caupi: desafios e perspectivas: anais. Fortaleza: Universidade Federal do Ceará: Embrapa Meio-Norte, 2019. Conac. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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130. | | CARDOSO, R. F. O.; TEIXEIRA, E. M.; PAES, M. C. D.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Cellulose nanofibers from corn husks: extraction and characterization. In: ENCONTRO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE PESQUISA EM MATERIAIS - SBPMat, 7., 2008, Guarujá; BRAZILIAN MRS MEETING, 7., 2008, Guarujá. Abstracts... Rio de Janeiro: SBPMat, 2008. não paginado. 1CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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131. | | CARDOSO, R. P.; HAWERROTH, F. J.; TISSOT, L. da S.; FERREIRA, B. R.; GARGIONI, E. D.; QUEVEDO, T. S. Brotação de gemas de macieiras ‘Fuji Suprema’ em função do uso de óleos minerais e vegetais em combinação à cianamida hidrogenada. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20., ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 16., 2023, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2024. p. 25. (Embrapa Uva e Vinho. Eventos Técnicos & Científicos, 2). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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132. | | TOWNSEND, C. R.; NABINGER, C.; SCHIMITT, F.; CARASSAI, I. J.; SILVA, C. E. da; CARDOSO, R. R. Características morfogênicas e estruturais de Paspalum guenoarum submetidos à adubação nitrogenada. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda: anais. Salvador: SBZ, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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137. | | CARDOSO, R. T.; MORAIS, R. F.; ALVES, B. J. R.; URQUIAGA, S.; JANTALIA, C. P; BODDEY, R. M. Modelagem de Fluxo de óxido em sistema de produção de grãos, cana-de-açúcar e pastagem. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DOBEREINER, 9., 19 a 23 de outubro de 2009. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2009 01 01 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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139. | | MENEZES, J. de L. de; CARDOSO, R.; DUTRA, A. D.; SCIVITTARO, W. B.; PARFITT, J. M. B.; TIM, L. C. Influência da forma de aplicação de nitrogênio no desempenho produtivo de arroz por aspersão. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 23.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 16., 2014, Pelotas. [Anais.]. Pelotas: UFPel, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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Registros recuperados : 223 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
10/08/2021 |
Data da última atualização: |
01/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CORDEIRO, G. D.; LIPORONI, R.; CAETANO, C. A.; KRUG, C.; MARTÍNEZ-MARTÍNEZ, C. A.; MARTINS, H. O. J.; CARDOSO, R. K. O. A.; ARAUJO, F. F.; ARAUJO, P. C. S.; OLIVEIRA, R.; SCHLINDWEIN, C.; WARRANT, E. J.; DÖTTERL, S.; ALVES-DOS-SANTOS, I. |
Afiliação: |
GUARACI D. CORDEIRO, Department of Biosciences, Paris-Lodron-University of Salzburg; RODOLFO LIPORONI, Instituto Federal de São Paulo; CAROLINA A. CAETANO, Universidade Federal de São Carlos; CRISTIANE KRUG, CPAA; CARLOS A. MARTÍNEZ-MARTÍNEZ, Universidade de São Paulo; HERBESON O. J. MARTINS, Universidade de São Paulo; RENAN K. O. A. CARDOSO, Universidade de São Paulo; FERNANDA F. ARAUJO, Universidade Federal de Minas Gerais; PRISCILA C. S. ARAÚJO, Universidade Federal de Minas Gerais; REISLA OLIVEIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; CLEMENS SCHLINDWEIN, Universidade Federal de Minas Gerais; ERIC J. WARRANT, University of Lund; STEFAN DÖTTERL, Department of Biosciences, Paris-Lodron-University of Salzburg; ISABEL ALVES-DOS-SANTOS, Universidade de São Paulo. |
Título: |
Nocturnal bees as crop pollinators. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 11, n. 5, art. 1014, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/agronomy11051014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bees are typically diurnal but around 1% of described species have nocturnal activity. Nocturnal bees are still poorly studied due to bias towards studying diurnal insects. However, knowledge concerning their biology and role as crop pollinators has increased. We review the literature on nocturnal bees? traits and their host plants, and assess the crop pollination effectiveness of this neglected group. Nocturnal bees have visual adaptations to cope with low light intensities, and floral scents are a key sensory cue used to find their host flowers. Nocturnal bees generally show high flower constancy, the ability to vibrate flowers, and high transfer rates of pollen grains to stigmas. The flowers visited by nocturnal bees range from small radial and zygomorphic flowers to large brush blossoms; moreover, they visit plants with different flowering strategies. Nocturnal bees are effective pollinators of regional fruit crops in Brazil, such as cambuci (Campomanesia phaea), guaraná (Paullinia cupana), cajá (Spondias mombin), and in North America of cultivated pumpkins (Cucurbita species). However, they most likely are pollinators of several other crops. Strategies to host high numbers of nocturnal bees around cropping areas should be taken, such as preserving adjacent native forests, restricting soil management, providing food resources beyond crop flowers, and avoiding light pollution. |
Palavras-Chave: |
Crepuscular bees; Floral scent. |
Thesaurus NAL: |
Biodiversity; Crop production. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02332naa a2200337 a 4500 001 2133387 005 2021-09-01 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/agronomy11051014$2DOI 100 1 $aCORDEIRO, G. D. 245 $aNocturnal bees as crop pollinators.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aBees are typically diurnal but around 1% of described species have nocturnal activity. Nocturnal bees are still poorly studied due to bias towards studying diurnal insects. However, knowledge concerning their biology and role as crop pollinators has increased. We review the literature on nocturnal bees? traits and their host plants, and assess the crop pollination effectiveness of this neglected group. Nocturnal bees have visual adaptations to cope with low light intensities, and floral scents are a key sensory cue used to find their host flowers. Nocturnal bees generally show high flower constancy, the ability to vibrate flowers, and high transfer rates of pollen grains to stigmas. The flowers visited by nocturnal bees range from small radial and zygomorphic flowers to large brush blossoms; moreover, they visit plants with different flowering strategies. Nocturnal bees are effective pollinators of regional fruit crops in Brazil, such as cambuci (Campomanesia phaea), guaraná (Paullinia cupana), cajá (Spondias mombin), and in North America of cultivated pumpkins (Cucurbita species). However, they most likely are pollinators of several other crops. Strategies to host high numbers of nocturnal bees around cropping areas should be taken, such as preserving adjacent native forests, restricting soil management, providing food resources beyond crop flowers, and avoiding light pollution. 650 $aBiodiversity 650 $aCrop production 653 $aCrepuscular bees 653 $aFloral scent 700 1 $aLIPORONI, R. 700 1 $aCAETANO, C. A. 700 1 $aKRUG, C. 700 1 $aMARTÍNEZ-MARTÍNEZ, C. A. 700 1 $aMARTINS, H. O. J. 700 1 $aCARDOSO, R. K. O. A. 700 1 $aARAUJO, F. F. 700 1 $aARAUJO, P. C. S. 700 1 $aOLIVEIRA, R. 700 1 $aSCHLINDWEIN, C. 700 1 $aWARRANT, E. J. 700 1 $aDÖTTERL, S. 700 1 $aALVES-DOS-SANTOS, I. 773 $tAgronomy$gv. 11, n. 5, art. 1014, 2021.
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