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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, M. H.; MENEZES, H. C.; JACKIX, M. N. H.; GONCALVES, E. B. Efeito dos complexos enzimaticos clarificantes clarex e CEC-1-CTAA sobre a qualidade do suco de banana. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 34, n. 5, p. 849-854, 1999.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Unidades Centrais.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R.; NOBREGA, A.; BASTOS, L. H.; CARDOSO, M. H.; GOUVEA, A.; CASTRO, I. Production of tomatoes by two differents agricultural methods in Brazil: tomatec project. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS, 3., 2007, Prague, Czech Republic. Abstracts... Prague, Czech Repulic: Institute of Chemical Technology, 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, M. H.; ALMEIDA, K. C. de; CÂNDIDO, E. de S.; MURAD, A. M.; DIAS, S. C.; FRANCO, O. L. Comparative NanoUPLC-MSE analysis between magainin I-susceptible and -resistant Escherichia coli strains. Scientific Reports, v. 7, n. 1, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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4.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, M. H.; JACKIX, M. N. H.; MENEZES, H. C.; GONCALVES, E. B.; MARQUES, S. V. B. Efeito da associacao de pectinase, invertase e glicose isomerase na qualidade do suco de banana. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.18, n. 3, p. 275-282, ago/out., 1998.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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5.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R. de; NOBREGA, A.; BASTOS, L. H.; CARDOSO, M. H.; GOUVEA, A.; CASTRO, I. M. de. Production of tomatoes by two differents agricultural methods in Brazil: Tomatec Project. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS, 3., 2007, Prague, Czech Republic. Book of abstracts. Prague, Czech Repulic: Institute of Chemical Technology, 2007. p. 142.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoMAZZEI, R. R. F.; FREIRE, E.; SERRA, E. G.; MACEDO, J. R. de; OLIVEIRA, A. C. de; BASTOS, L. H. P.; CARDOSO, M. H. W. M. Estudo comparativo das concentrações de agrotóxicos no solo provenientes dos métodos de plantio do tomate convencional, orgânico e sustentável. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 3, p. 22981-23000, mar. 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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7.Imagem marcado/desmarcadoPORTE, A.; LUTTERBACH, F. G. C.; PORTE, L. H. M; GODOY, R. L. de O.; CARDOSO, M. H.; SANTIAGO, M. C. P. de A. Determinação de ácido ascórbico em bebidas de abacaxi (Ananas comosus) e beterraba (Beta vulgaris) por titrimetria e cromatografia líquida. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 27, n. 218/219, p. 1507-1510, mar./abr. 2013. Edição dos Resumos do VI Congresso Latinoamericano e XII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Vigilância das Zoonoses, IV Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,...

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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8.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R. de; CAPECHE, C. L.; MELO, A. da S.; PAIVA, D. W. de; SILVA, L. V. da; BASTOS, L. H. P.; CARDOSO, M. H. W. M. Bases tecnológicas para o cultivo de tomate no sistema de produção TOMATEC®. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2016. 45 p. il. color. (Embrapa Solos. Documentos, 189).

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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9.Imagem marcado/desmarcadoPORTE, A.; LUTTERBACH, F. G. C.; PORTE, L. H. M.; GODOY, R. L. de O.; CARDOSO, M. H.; TINOCO, L. P. do N; PACHECO, S.; LUCHESE, R. H. Bebida contendo abacaxi (Ananas comosus) e beterraba (Beta vulgaris) para crianças: tratar termicamente ou não? Higiene Alimentar, São Paulo, v. 27, n. 218/219, p. 1404-1408, mar./abr. 2013. Edição dos Resumos do VI Congresso Latinoamericano e XII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Vigilância das Zoonoses, IV Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,...

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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10.Imagem marcado/desmarcadoMAZZEI, J. R. F.; FREIRE, E.; SERRA, E. G.; MACEDO, J. R. de; OLIVEIRA, A. C. de; BASTOS, L. H. P.; CARDOSO, M. H. W. M. Pesquisa de campo: uma análise comparativa entre os métodos de plantio convencional, orgânico e sustentável da produção de tomates. Revista Científica Multidisciplinar Núcleo do Conhecimento, ano 6, v. 5, n. 2, 5, p. 125-146, fev. 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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11.Imagem marcado/desmarcadoMAZZEI, J. R. F.; FREIRE, E.; SERRA, E. G.; MACEDO, J. R. de; OLIVEIRA, A. C. de; BASTOS, L. H. P.; CARDOSO, M. H. W. M. Multiresidue method for analysis of 240 pesticides in tomato planting soils by ultra performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry. In: SOUTH FLORIDA CONGRESS OF DEVELOPMENT, 1., 2021. Proceedings [...]. Deerfield Beach: South Florida Publishing, 2021. Evento on-line.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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12.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. S.; ARRAES, F. B. M.; CAMPOS, M. de A.; GROSSI-DE-SA, M.; FERNANDEZ, D.; CÂNDIDO, E. de S.; CARDOSO, M. H.; FRANCO, O. L.; GROSSI-DE-SA, M. F. Review: potential biotechnological assets related to plant immunity modulation applicable in engineering disease-resistant crops. Plant Science, v. 270, p. 72-84, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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13.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, I. M. de; BASTOS, L. H. P.; ANJOS, M. R. dos; OLIVEIRA, A. C. DE; COSTA, D. M. S. F. DA; CARDOSO, M. H. W. M.; CARVALHO, L. M. J. DE. Multi-residue method of pesticides by UPLC-MS/MS in bivalve mollusks samples as a tool for food quality and safety. Food Science and Technology, v. 43, e116722, 2023.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/07/2023
Data da última atualização:  13/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CASTRO, I. M. de; BASTOS, L. H. P.; ANJOS, M. R. dos; OLIVEIRA, A. C. DE; COSTA, D. M. S. F. DA; CARDOSO, M. H. W. M.; CARVALHO, L. M. J. DE.
Afiliação:  IZABELA MIRANDA DE CASTRO, CTAA; LUCIA HELENA PINTO BASTOS, FIOCRUZ; MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; ANGÉLICA CASTANHEIRA DE OLIVEIRA, FIOCRUZ; DÉBORA MARIA S. F. DA COSTA, UFRRJ; MARIA HELENA WOHLERS MORELLI CARDOSO, FIOCRUZ; LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO, UFRJ.
Título:  Multi-residue method of pesticides by UPLC-MS/MS in bivalve mollusks samples as a tool for food quality and safety.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 43, e116722, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.5327/fst.116722
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bivalve molluscs (BM) are filter animals and bioaccumulators of substances from the environment. This characteristic allows a great absorption of nutrients that makes them a source of protein-rich foods. On the other hand, if there are toxic contaminants in the environment, their absorption by animals may occur. This happens with pesticides coming from agricultural and livestock production systems that can migrate to areas of BM crops. Considering the high nutritional value of bivalve molluscs and their positive impact on the human diet, these products must be carefully evaluated for the possible presence of toxic substances in order to guarantee their safety. Thus, the aim of this work was to implement and validate a multi-residue method using tandem mass spectrometry to evaluate pesticide residues commonly used in agricultural production systems present in these matrices. Extraction and cleaning steps were optimized and the method proved to be adequate to quantify 322 pesticides. The samples come from five different areas of culture of bivalve molluscs in the southeast, north and northeast regions of Brazil. The analysis of the mollusc samples showed the presence at the trace level of seven different pesticide residues in four of the five evaluated samples.
Palavras-Chave:  Mollusk bivalves; Oyster; Scallop; UPLC MS MS.
Thesaurus NAL:  Pesticides.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154923/1/2023-Multi-residue-method-of-pesticides-by-UPLC-MSMS-in-bivalve-mollusks-samples.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15529 - 1UPCAP - DD
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