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86. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, C. G.; RIBEIRO, J. A. de A.; COSTA, P. P. K. G.; RODRIGUES, C. M.; ABDELNUR, P. V. Otimização de métodos cromatográficos para separação de ácidos orgânicos, monossacarídeos, álcoois e açúcares fosfatados In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUÍMICA, 55., 2015, Goiânia. Recursos renováveis: inovação e tecnologia. Rio de Janeiro: ABQ, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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89. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOARES, M. P.; CARDOSO, I. L.; LUIGGI, F. G.; ARENA, A. C.; CAMPOS, C. M. de; HISANO, H. Effect of dietary B-glucans and mannanoligosaccharides on intestinal morphology of juvenile pacu . SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE NUTRIÇÃO E SAÚDE DE PEIXES, 7., 2017, Botucatu. Anais...Botucatu: UNESP-FCA, 2017. p. 94. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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90. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, A. L. G. de; CAMPOS, C. R.; FURTADO, M. de C.; CARVALHO, L. M. de; CANELOSSI, M. A. G. Efeito dos sistemas de produção no metabolismo de clorofila, carotenóides e ácidos orgânicos da Lactuca sativa L. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 3., 2011, Nova Friburgo. Anais... Rio de Janeiro: SBP, 2011. Artigo em anais. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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91. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ABREU, R. L. S. de; SALES-CAMPOS, C.; HANADA, R. E.; VASCONCELLOS, F. J. de; FREITAS, J. A. de. Avaliação de danos por insetos em toras estocadas em indústrias madereiras de Manaus, Amazonas, Brasil. (NOTA TÉCNICA). Revista Árvore, Viçosa, v. 26, n. 6, p. 789-796, nov./dez. 2002. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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92. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SALES-CAMPOS, C.; EIRA, A. F. da; JESUS, M. A. de; CAMPAGNOLLI, F.; ANDRADE, M. C. N. de. Crescimento micelial de Pleurotus ostreatus em resíduo de Simarouba amara. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 11, p. 1633-1635, nov. 2008. Notas Científicas.
Título em inglês: Mycelial growth of Pleurotus ostreatus in Simarouba amara sawdust. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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94. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, C. G.; NASCIMENTO, I. F.; VERAS, H. C. T.; ALMEIDA, J. R. M. de; PARACHIN, N.; ABDELNUR, P. V. Desenvolvimento de protocolo para análise estatística de metabolômica de leveduras por ANOVA. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 33. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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96. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, C. A. F.; NASCIMENTO, C. E. de S.; QUEIROZ, M. A. de; CAMPOS, C. de O. Preservacao da variabilidade genetica e pre-melhoramento do umbuzeiro. Revista Brasileira de Genética, São Bernardo do Campo, v. 19, n. 3, p. 287, set. 1996. Suplemento. Edição do 42 Congresso Nacional de Genética, Caxambu, set. 1996. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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97. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, A. L. G.; CAMPOS, C. R.; BIANCHINI, F. G.; CARVALHO, L. M. de; CARNELOSSI, M. A. G. Relação entre sistemas de produção e síntese de clorofila, carotenóides e vitamina C da alface Americana Var. Tainá. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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99. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOARES, M. P.; SILVA, L. A. da; OLIVEIRA, F. C. de; CARDOSO, I. L.; CAMPOS, C. M. de; HISANO, H. Respostas imunológicas de pacus suplementados com glucanos e mananos Glucan-MOS submetidos a estresse e desafio por Aeromonas hydrophila. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 7., 2016, Belo Horizonte. O uso da água com ciência: resumos... Londrina: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2016. Resumo 584. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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100. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, C. N.; AVILA, R. G.; CAMPOS, N. N.; SILVA, E. M. da; MAGALHAES, P. C.; ALVARENGA, A. A. de. Silicon improves the productive performance of sorghum in different water conditions. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. Challenges for plant physiology; Food production and sustanability: [abstracts]. Rio Claro, SP: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2019. p. 246. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
11/09/2017 |
Data da última atualização: |
06/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CAMPOS, C. G.; VERAS, H. C. T.; RIBEIRO, J. A. de A.; COSTA, P. P. K. G.; ARAÚJO, K. P.; RODRIGUES, C. M.; ALMEIDA, J. R. M. de; ABDELNUR, P. V. |
Afiliação: |
CHRISTIANE GONÇALVES CAMPOS, Universidade Federal de Goiás; HENRIQUE CÉSAR TEIXEIRA VERAS, Universidade de Brasília; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; PATRICIA PINTO KALIL G COSTA, CNPAE; KATIÚSCIA PEREIRA ARAÚJO; CLENILSON MARTINS RODRIGUES, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE; PATRICIA VERARDI ABDELNUR, CNPAE. |
Título: |
New protocol based on UHPLC-MS/MS for quantitation of metabolites in xylose-fermenting yeasts. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the American Society for Mass Spectrometry, v. 28, n. 12, p. 2646-2657, 2017. |
Páginas: |
p. 2646-2657 |
DOI: |
10.1007/s13361-017-1786-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Xylose fermentation is a bottleneck in second-generation ethanol production. As such, a comprehensive understanding of xylose metabolism in naturally xylose-fermenting yeasts is essential for prospection and construction of recombinant yeast strains. The objective of the current study was to establish a reliable metabolomics protocol for quantification of key metabolites of xylose catabolism pathways in yeast, and to apply this protocol to Spathaspora arborariae. Ultra-high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (UHPLC-MS/MS) was used to quantify metabolites, and afterwards, sample preparation was optimized to examine yeast intracellular metabolites. S. arborariae was cultivated using xylose as a carbon source under aerobic and oxygen-limited conditions. Ion pair chromatography (IPC) and hydrophilic interaction liquid chromatography-tandem mass spectrometry (HILIC-MS/MS) were shown to efficiently quantify 14 and 5 metabolites, respectively, in a more rapid chromatographic protocol than previously described. Thirteen and eleven metabolites were quantified in S. arborariae under aerobic and oxygen-limited conditions, respectively. This targeted metabolomics protocol is shown here to quantify a total of 19 metabolites, including sugars, phosphates, coenzymes, monosaccharides, and alcohols, from xylose catabolism pathways (glycolysis, pentose phosphate pathway, and tricarboxylic acid cycle) in yeast. Furthermore, to our knowledge, this is the first time that intracellular metabolites have been quantified in S. arborariae after xylose consumption. The results indicated that fine control of oxygen levels during fermentation is necessary to optimize ethanol production by S. arborariae. The protocol presented here may be applied to other yeast species and could support yeast genetic engineering to improve second generation ethanol production. Graphical Abstract ?. MenosAbstract: Xylose fermentation is a bottleneck in second-generation ethanol production. As such, a comprehensive understanding of xylose metabolism in naturally xylose-fermenting yeasts is essential for prospection and construction of recombinant yeast strains. The objective of the current study was to establish a reliable metabolomics protocol for quantification of key metabolites of xylose catabolism pathways in yeast, and to apply this protocol to Spathaspora arborariae. Ultra-high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (UHPLC-MS/MS) was used to quantify metabolites, and afterwards, sample preparation was optimized to examine yeast intracellular metabolites. S. arborariae was cultivated using xylose as a carbon source under aerobic and oxygen-limited conditions. Ion pair chromatography (IPC) and hydrophilic interaction liquid chromatography-tandem mass spectrometry (HILIC-MS/MS) were shown to efficiently quantify 14 and 5 metabolites, respectively, in a more rapid chromatographic protocol than previously described. Thirteen and eleven metabolites were quantified in S. arborariae under aerobic and oxygen-limited conditions, respectively. This targeted metabolomics protocol is shown here to quantify a total of 19 metabolites, including sugars, phosphates, coenzymes, monosaccharides, and alcohols, from xylose catabolism pathways (glycolysis, pentose phosphate pathway, and tricarboxylic acid cycle) in yeast. Furthermore, to our knowledge, this is... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Spathaspora arborariae; UHPLC-MS/MS; Xylose fermentation. |
Thesaurus NAL: |
Mass spectrometry; Metabolomics; Xylose. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163703/1/Abdelnur-ASMassSoectiometry-2017.pdf
|
Marc: |
LEADER 02860naa a2200301 a 4500 001 2075378 005 2021-04-06 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s13361-017-1786-9$2DOI 100 1 $aCAMPOS, C. G. 245 $aNew protocol based on UHPLC-MS/MS for quantitation of metabolites in xylose-fermenting yeasts.$h[electronic resource] 260 $c2017 300 $ap. 2646-2657 520 $aAbstract: Xylose fermentation is a bottleneck in second-generation ethanol production. As such, a comprehensive understanding of xylose metabolism in naturally xylose-fermenting yeasts is essential for prospection and construction of recombinant yeast strains. The objective of the current study was to establish a reliable metabolomics protocol for quantification of key metabolites of xylose catabolism pathways in yeast, and to apply this protocol to Spathaspora arborariae. Ultra-high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (UHPLC-MS/MS) was used to quantify metabolites, and afterwards, sample preparation was optimized to examine yeast intracellular metabolites. S. arborariae was cultivated using xylose as a carbon source under aerobic and oxygen-limited conditions. Ion pair chromatography (IPC) and hydrophilic interaction liquid chromatography-tandem mass spectrometry (HILIC-MS/MS) were shown to efficiently quantify 14 and 5 metabolites, respectively, in a more rapid chromatographic protocol than previously described. Thirteen and eleven metabolites were quantified in S. arborariae under aerobic and oxygen-limited conditions, respectively. This targeted metabolomics protocol is shown here to quantify a total of 19 metabolites, including sugars, phosphates, coenzymes, monosaccharides, and alcohols, from xylose catabolism pathways (glycolysis, pentose phosphate pathway, and tricarboxylic acid cycle) in yeast. Furthermore, to our knowledge, this is the first time that intracellular metabolites have been quantified in S. arborariae after xylose consumption. The results indicated that fine control of oxygen levels during fermentation is necessary to optimize ethanol production by S. arborariae. The protocol presented here may be applied to other yeast species and could support yeast genetic engineering to improve second generation ethanol production. Graphical Abstract ?. 650 $aMass spectrometry 650 $aMetabolomics 650 $aXylose 653 $aSpathaspora arborariae 653 $aUHPLC-MS/MS 653 $aXylose fermentation 700 1 $aVERAS, H. C. T. 700 1 $aRIBEIRO, J. A. de A. 700 1 $aCOSTA, P. P. K. G. 700 1 $aARAÚJO, K. P. 700 1 $aRODRIGUES, C. M. 700 1 $aALMEIDA, J. R. M. de 700 1 $aABDELNUR, P. V. 773 $tJournal of the American Society for Mass Spectrometry$gv. 28, n. 12, p. 2646-2657, 2017.
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