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81. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, C. N.; AVILA, R. G.; CAMPOS, N. N.; SILVA, E. M. da; MAGALHAES, P. C.; ALVARENGA, A. A. de. Silicon improves the productive performance of sorghum in different water conditions. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. Challenges for plant physiology; Food production and sustanability: [abstracts]. Rio Claro, SP: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2019. p. 246. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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84. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AVILA, R. G.; MAGALHAES, P. C.; LAVINSKY, A. O.; ALVARENGA, A. A. de; GOMES JUNIOR, C. C.; CAMPOS, C. N. Alterações nos componentes de trocas gasosas e eficiência do fotossistema II em genótipos de milho submetidos a estresse hídrico no pré-florecimento. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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85. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, A. L. G. de; CAMPOS, C. R.; FURTADO, M. de C.; CARVALHO, L. M. de; CANELOSSI, M. A. G. Efeito dos sistemas de produção no metabolismo de clorofila, carotenóides e ácidos orgânicos da Lactuca sativa L. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 3., 2011, Nova Friburgo. Anais... Rio de Janeiro: SBP, 2011. Artigo em anais. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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86. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOARES, M. P.; CARDOSO, I. L.; LUIGGI, F. G.; ARENA, A. C.; CAMPOS, C. M. de; HISANO, H. Effect of dietary B-glucans and mannanoligosaccharides on intestinal morphology of juvenile pacu . SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE NUTRIÇÃO E SAÚDE DE PEIXES, 7., 2017, Botucatu. Anais...Botucatu: UNESP-FCA, 2017. p. 94. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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88. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, A. L. G.; CAMPOS, C. R.; BIANCHINI, F. G.; CARVALHO, L. M. de; CARNELOSSI, M. A. G. Relação entre sistemas de produção e síntese de clorofila, carotenóides e vitamina C da alface Americana Var. Tainá. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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89. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOARES, M. P.; SILVA, L. A. da; OLIVEIRA, F. C. de; CARDOSO, I. L.; CAMPOS, C. M. de; HISANO, H. Respostas imunológicas de pacus suplementados com glucanos e mananos Glucan-MOS submetidos a estresse e desafio por Aeromonas hydrophila. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 7., 2016, Belo Horizonte. O uso da água com ciência: resumos... Londrina: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2016. Resumo 584. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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91. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, C. C. B.; SOUSA, T. F.; SILVA, I. J. da; YAMAGISHI, M. E. B.; SILVA, G. F. da. Diversidade de clusters gênicos biossintéticos em Streptomyces sp. Mad39, isolado com potencial para biocontrole de patógenos de cadeias agrícolas regionais. In: SIMPÓSIO DE BIOTECNOLOGIA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS, 1., 2022, Manaus. Anais [recurso eletrônico]: resumos expandidos. Manaus: EDUA, 2022. p. 7. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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92. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, C. C. B.; SOUSA, T. F.; SILVA, I. J. da; YAMAGISHI, M. E. B.; SILVA, G. F. da. Diversidade de clusters gênicos biossintéticos em Streptomyces sp. MAD39, isolado com potencial para biocontrole de patógenos de cadeias agrícolas regionais. In: SIMPÓSIO DE BIOTECNOLOGIA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS, 1., 2022, Manaus. Anais [recurso eletrônico]: resumos expandidos. Manaus: EDUA, 2022. p. 7. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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93. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, C. G.; NASCIMENTO, I. F.; VERAS, H. C. T.; ALMEIDA, J. R. M. de; PARACHIN, N.; ABDELNUR, P. V. Desenvolvimento de protocolo para análise estatística de metabolômica de leveduras por ANOVA. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 33. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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96. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, N. D.; RESENDE, G. M. de; DIAS, R. de C. S.; ROCHA, R. de C.; CAMPOS, C. de O. Avaliacao de cultivares de melao no tropico semi-arido. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.13, n.1, p.78, maio 1995. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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97. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, N. D.; RESENDE, G. M. de; DIAS, R. de C. S.; ROCHA, R. de C.; CAMPOS, C. de O. Avaliacao de cultivares de melao no tropico Semi-Arido. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 13, n. 1, p. 78, maio, 1995. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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98. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ABREU, R. L. S. de; SALES-CAMPOS, C.; HANADA, R. E.; VASCONCELLOS, F. J. de; FREITAS, J. A. de. Avaliação de danos por insetos em toras estocadas em indústrias madereiras de Manaus, Amazonas, Brasil. (NOTA TÉCNICA). Revista Árvore, Viçosa, v. 26, n. 6, p. 789-796, nov./dez. 2002. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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99. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEANDRO, T. T.; CAMPOS, C. R.; SANTOS, F. C. dos; GOTARDO, N. L.; SILVEIRA, M. C. T. da. Características de uma pastagem tropical e da produção de bovinos de corte, em fazenda comercial, visando intensificação sustentável. In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUL, 12., 2022, Bagé, RS. Resumos... Bagé: Embrapa Pecuária Sul, 2022. p. 12. Ana Cristina Mazzocato, editora técnica. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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100. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEANDRO, T. T.; CAMPOS, C. R.; SANTOS, F. C. dos; GOTARDO, N. L.; SILVEIRA, M. C. T. da. Características de uma pastagem tropical e da produção de bovinos de corte, em fazenda comercial, visando intensificação sustentável. In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUL, 12., 2022, Bagé, RS. Resumos... Bagé: Embrapa Pecuária Sul, 2022. p. 12. Ana Cristina Mazzocato, editora técnica. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pantanal. Para informações adicionais entre em contato com cpap.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
08/12/2015 |
Data da última atualização: |
17/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FANTINI, L. E.; LARA, J. A. F. de; DELBEM, A. C. B.; USHIZIMA, T. T.; POVH, J. A.; CAMPOS, C. M. de. |
Afiliação: |
LETÍCIA EMILIANI FANTINI, UFMS; JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; ÁDINA CLÉIA BOTAZZO DELBEM, CNPq/FUNDECT; THIAGO TETSUO USHIZIMA, Empresa Mar & Terra Ind. e Com. de Pescado Ltda; JAYME APARECIDO POVH, UFMS; CRISTIANE MELDAU DE CAMPOS, UEMS. |
Título: |
Quality attributes and properties of surubim (Pseudoplatystoma spp.) meat. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 6, p. 3957-3964, nov./dez. 2015. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2015v36n6p395 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the quality attributes and properties of fillets from surubins (Pseudoplatystoma spp.) reared in cages and fishponds. The design of the study was completely randomized, with two treatments (cage and fishpond) and 16 replicates each. The fillets from fishes reared in cage and fishpond had a mean total weight of 134.71 ± 33.11 g and 151.56 ± 18.56 g, respectively. The following parameters were analyzed: pH, water retention capacity (WRC), color (L* brightness), (a* red), (b* yellow), and shear force (SF). The data were subjected to analysis of variance and the means were compared by Tukey?s and Mann-Whitney (nonparametric) tests. Statistically significant differences (p<0.05) were observed for WRC, SF, and pH variables. Only for color attributes (L*), (a*), (b*), no statistically significant difference (p>0.05) was detected between the treatments. A lower pH (6.17 ± 0.23) was observed in fillets from surubins reared in cage. As this is close to the isoelectric point of myofibrillar proteins, it reduces their net charge and, consequently, their capacity to retain water. Lower WRC of fillets obtained from fishes reared in cage (61.46 ± 1.62%) implies loss of nutritional value through the exudate released which results in drier fillets and compromised tenderness. In fillets from cage production, SF (1.06 ± 0.22 kgf) was higher than those from fishpond, i.e., the higher the shear force, the lower the tenderness of the fillet. On the basis of the observation that fillets from fishes reared in fishponds were more tender, this study confirmed that the quality of surubin fillets is influenced by the production system. MenosThe aim of this study was to evaluate the quality attributes and properties of fillets from surubins (Pseudoplatystoma spp.) reared in cages and fishponds. The design of the study was completely randomized, with two treatments (cage and fishpond) and 16 replicates each. The fillets from fishes reared in cage and fishpond had a mean total weight of 134.71 ± 33.11 g and 151.56 ± 18.56 g, respectively. The following parameters were analyzed: pH, water retention capacity (WRC), color (L* brightness), (a* red), (b* yellow), and shear force (SF). The data were subjected to analysis of variance and the means were compared by Tukey?s and Mann-Whitney (nonparametric) tests. Statistically significant differences (p<0.05) were observed for WRC, SF, and pH variables. Only for color attributes (L*), (a*), (b*), no statistically significant difference (p>0.05) was detected between the treatments. A lower pH (6.17 ± 0.23) was observed in fillets from surubins reared in cage. As this is close to the isoelectric point of myofibrillar proteins, it reduces their net charge and, consequently, their capacity to retain water. Lower WRC of fillets obtained from fishes reared in cage (61.46 ± 1.62%) implies loss of nutritional value through the exudate released which results in drier fillets and compromised tenderness. In fillets from cage production, SF (1.06 ± 0.22 kgf) was higher than those from fishpond, i.e., the higher the shear force, the lower the tenderness of the fillet. On the basis of t... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Filé; Fillet; Força de cisalhamento; Maciez; Shear force; Siluriforme; Tenderness. |
Thesagro: |
Aquicultura; Peixe de água doce; Produção pesqueira. |
Thesaurus NAL: |
aquaculture; Fish meat; Fish products. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02650naa a2200349 a 4500 001 2030910 005 2016-03-17 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5433/1679-0359.2015v36n6p395$2DOI 100 1 $aFANTINI, L. E. 245 $aQuality attributes and properties of surubim (Pseudoplatystoma spp.) meat. 260 $c2015 520 $aThe aim of this study was to evaluate the quality attributes and properties of fillets from surubins (Pseudoplatystoma spp.) reared in cages and fishponds. The design of the study was completely randomized, with two treatments (cage and fishpond) and 16 replicates each. The fillets from fishes reared in cage and fishpond had a mean total weight of 134.71 ± 33.11 g and 151.56 ± 18.56 g, respectively. The following parameters were analyzed: pH, water retention capacity (WRC), color (L* brightness), (a* red), (b* yellow), and shear force (SF). The data were subjected to analysis of variance and the means were compared by Tukey?s and Mann-Whitney (nonparametric) tests. Statistically significant differences (p<0.05) were observed for WRC, SF, and pH variables. Only for color attributes (L*), (a*), (b*), no statistically significant difference (p>0.05) was detected between the treatments. A lower pH (6.17 ± 0.23) was observed in fillets from surubins reared in cage. As this is close to the isoelectric point of myofibrillar proteins, it reduces their net charge and, consequently, their capacity to retain water. Lower WRC of fillets obtained from fishes reared in cage (61.46 ± 1.62%) implies loss of nutritional value through the exudate released which results in drier fillets and compromised tenderness. In fillets from cage production, SF (1.06 ± 0.22 kgf) was higher than those from fishpond, i.e., the higher the shear force, the lower the tenderness of the fillet. On the basis of the observation that fillets from fishes reared in fishponds were more tender, this study confirmed that the quality of surubin fillets is influenced by the production system. 650 $aaquaculture 650 $aFish meat 650 $aFish products 650 $aAquicultura 650 $aPeixe de água doce 650 $aProdução pesqueira 653 $aFilé 653 $aFillet 653 $aForça de cisalhamento 653 $aMaciez 653 $aShear force 653 $aSiluriforme 653 $aTenderness 700 1 $aLARA, J. A. F. de 700 1 $aDELBEM, A. C. B. 700 1 $aUSHIZIMA, T. T. 700 1 $aPOVH, J. A. 700 1 $aCAMPOS, C. M. de 773 $tSemina: Ciências Agrárias, Londrina$gv. 36, n. 6, p. 3957-3964, nov./dez. 2015.
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