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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/03/2022
Data da última atualização:  14/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COUTO, C. DE C.; FREITAS-SILVA, O.; OLIVEIRA, E. M. M.; SOUSA, C.; CASAL, S.
Afiliação:  CINTHIA DE CARVALHO COUTO; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; CLARA SOUSA; SUSANA CASAL.
Título:  Near-Infrared Spectroscopy Applied to the Detection of Multiple Adulterants in Roasted and Ground Arabica Coffee.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, n. 61, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Roasted coffee has been the target of increasingly complex adulterations. Sensitive, non-destructive, rapid and multicomponent techniques for their detection are sought after. This work proposes the detection of several common adulterants (corn, barley, soybean, rice, coffee husks and robusta coffee) in roasted ground arabica coffee (from different geographic regions), combining near-infrared (NIR) spectroscopy and chemometrics (Principal Component Analysis—PCA). Adulterated samples were composed of one to six adulterants, ranging from 0.25 to 80% (w/w). The results showed that NIR spectroscopy was able to discriminate pure arabica coffee samples from adulterated ones (for all the concentrations tested), including robusta coffees or coffee husks, and independently of being single or multiple adulterations. The identification of the adulterant in the sample was only feasible for single or double adulterations and in concentrations ≥10%. NIR spectroscopy also showed potential for the geographical discrimination of arabica coffees (South and Central America).
Palavras-Chave:  Adulteration.
Thesaurus Nal:  Chemometrics; Coffee (beverage); Food technology; Infrared spectroscopy; Product authenticity.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoMOTA, C. E. M.; CAMBOIM, S. P.; CUSTODIO, D. de O.; ARAUJO, V. S. de; FERREIRA, F. R.; SOUZA, E. F. de; DRUCKER, D. P. Perfil de metadados MGB2 no GeoNode 3.X? viabilidade técnica e principais desafios. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE INFRAESTRUTURA DE DADOS ESPACIAIS, 3., 2022. Geoinformação aberta para o desenvolvimento sustentável: anais. Rio de Janeiro: IBGE, 2022. p. 185-187. p. 15-17. SBIDE 2022.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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