|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
17/02/2024 |
Data da última atualização: |
17/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
LUIZ, D. de B.; MUÑOZ, A. E. P.; LIMA, L. K. F. de; OLIVEIRA, M. O. dos S.; MARTO, V. C. de O.; CAMPELO, S. R.; ALVES, R. R.; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. R. V. dos. |
Afiliação: |
DANIELLE DE BEM LUIZ, CNPASA; ANDREA ELENA PIZARRO MUNOZ, CNPASA; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; MARIA OLIVIA DOS SANTOS OLIVEIRA, doutoranda UFG; VANILCIA CLEMENTINO DE OLIVEIRA MARTO, SECRETARIA DE MEIO AMBIENTE E DESENVOLVIMENTO URBANO, Porto Nacional-TO; SIMONE RODRIGUES CAMPELO, CPATU; ROSIANA RODRIGUES ALVES, CNPASA; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA; VIVIANE RODRIGUES V DOS SANTOS, CNPASA. |
Título: |
Caracterização e minimização do uso de água em indústria de processamento de peixes: estudo de caso (grupo siluriformes e grupo redondos). |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
In: LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos (ed.). Processamento sustentável de peixe: relatos de casos em indústrias. Brasília, DF: Embrapa, 2024. |
Páginas: |
cap. 4, p. 111-140. |
ISBN: |
978-65-5467-002-9 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste estudo foi quantificar o uso mínimo de água necessário para processar peixes nativos dos grupos redondos e siluriformes, conforme padrão microbiológico indicado pela legislação. Para tanto, foi realizado um balanço hídrico (quantificação do uso de água) em cada etapa do processamento em uma indústria que processa tais peixes, concomitantemente, análises microbiológicas da matéria-prima e do produto foram realizadas para garantir a segurança do alimento. Essa caracterização é necessária para indicar onde há desperdícios de água e em quanto o uso deste insumo pode ser reduzido. |
Palavras-Chave: |
Padrão microbiológico; Peixe nativo. |
Thesagro: |
Água; Balanço Hídrico; Desperdício; Peixe; Segurança Alimentar. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162082/1/cap4-2024.pdf
|
Marc: |
LEADER 01721naa a2200325 a 4500 001 2162082 005 2024-02-17 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-5467-002-9 100 1 $aLUIZ, D. de B. 245 $aCaracterização e minimização do uso de água em indústria de processamento de peixes$bestudo de caso (grupo siluriformes e grupo redondos).$h[electronic resource] 260 $c2024 300 $acap. 4, p. 111-140. 520 $aO objetivo deste estudo foi quantificar o uso mínimo de água necessário para processar peixes nativos dos grupos redondos e siluriformes, conforme padrão microbiológico indicado pela legislação. Para tanto, foi realizado um balanço hídrico (quantificação do uso de água) em cada etapa do processamento em uma indústria que processa tais peixes, concomitantemente, análises microbiológicas da matéria-prima e do produto foram realizadas para garantir a segurança do alimento. Essa caracterização é necessária para indicar onde há desperdícios de água e em quanto o uso deste insumo pode ser reduzido. 650 $aÁgua 650 $aBalanço Hídrico 650 $aDesperdício 650 $aPeixe 650 $aSegurança Alimentar 653 $aPadrão microbiológico 653 $aPeixe nativo 700 1 $aMUÑOZ, A. E. P. 700 1 $aLIMA, L. K. F. de 700 1 $aOLIVEIRA, M. O. dos S. 700 1 $aMARTO, V. C. de O. 700 1 $aCAMPELO, S. R. 700 1 $aALVES, R. R. 700 1 $aCHICRALA, P. C. M. S. 700 1 $aSANTOS, V. R. V. dos 773 $tIn: LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos (ed.). Processamento sustentável de peixe: relatos de casos em indústrias. Brasília, DF: Embrapa, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
25/01/2022 |
Data da última atualização: |
25/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
SILVA, N.; IVAMOTO-SUZUKI, S. T.; CAMARGO, P. O.; ROSA, R. S.; PEREIRA, L. F. P.; DOMINGUES, D. S. |
Afiliação: |
NATACHA SILVA, UNESP; SUZANA TIEMI IVAMOTO-SUZUKI, UNESP; PAULA OLIVEIRA CAMARGO, UNESP; RAÍSSA SCALZONI ROSA, UNESP; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; DOUGLAS SILVA DOMINGUES, UNESP. |
Título: |
Low-copy genes in terpenoid metabolism: the evolution and expression of MVK and DXR genes in angiosperms. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Plants, v. 9, n. 4, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/plants9040525 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Terpenoids are a diverse class of metabolites that impact plant metabolism in response to environmental cues. They are synthesized either via a predominantly cytosolic (MVA) pathway or a plastidic pathway (MEP). In Arabidopsis, several enzymes from the MVA and MEP pathways are encoded by gene families, excluding MVK and DXR, which are single-copy genes. In this study, we assess the diversity, evolution and expression of DXR and MVK genes in selected angiosperms and Coffea arabica in particular. Evolutionary analysis revealed that DXR and MVK underwent purifying selection, but the selection effect for DXR was stronger than it was for MVK. Digital gene expression (DGE) profile analysis of six species revealed that expression levels of MVK in flowers and roots were high, whereas for DXR peak values were observed in leaves. In C. arabica, both genes were highly expressed in flowers, and CaDXR was upregulated in response to methyl jasmonate. C. arabica DGE data were validated by assessing gene expression in selected organs, and by plants treated with hexanoic acid (Hx) using RT-qPCR. MVK expression was upregulated in roots treated with Hx. CaDXR was downregulated in leaves by Hx treatment in a genotype-specific manner, indicating a differential response to priming. |
Thesaurus NAL: |
Angiospermae; Coffea arabica var. arabica; Genes; Terpenoids. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230488/1/Low-Copy-Genes.pdf
|
Marc: |
LEADER 01998naa a2200241 a 4500 001 2139300 005 2022-01-25 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/plants9040525$2DOI 100 1 $aSILVA, N. 245 $aLow-copy genes in terpenoid metabolism$bthe evolution and expression of MVK and DXR genes in angiosperms.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aTerpenoids are a diverse class of metabolites that impact plant metabolism in response to environmental cues. They are synthesized either via a predominantly cytosolic (MVA) pathway or a plastidic pathway (MEP). In Arabidopsis, several enzymes from the MVA and MEP pathways are encoded by gene families, excluding MVK and DXR, which are single-copy genes. In this study, we assess the diversity, evolution and expression of DXR and MVK genes in selected angiosperms and Coffea arabica in particular. Evolutionary analysis revealed that DXR and MVK underwent purifying selection, but the selection effect for DXR was stronger than it was for MVK. Digital gene expression (DGE) profile analysis of six species revealed that expression levels of MVK in flowers and roots were high, whereas for DXR peak values were observed in leaves. In C. arabica, both genes were highly expressed in flowers, and CaDXR was upregulated in response to methyl jasmonate. C. arabica DGE data were validated by assessing gene expression in selected organs, and by plants treated with hexanoic acid (Hx) using RT-qPCR. MVK expression was upregulated in roots treated with Hx. CaDXR was downregulated in leaves by Hx treatment in a genotype-specific manner, indicating a differential response to priming. 650 $aAngiospermae 650 $aCoffea arabica var. arabica 650 $aGenes 650 $aTerpenoids 700 1 $aIVAMOTO-SUZUKI, S. T. 700 1 $aCAMARGO, P. O. 700 1 $aROSA, R. S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 773 $tPlants$gv. 9, n. 4, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|