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Registros recuperados : 120 | |
81. | | CALGARO, M.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; PINTO, J. M.; SIMOES, W. L.; ALVES, M. Produtividade de linhagens de feijão tipo mulatinho no Submédio do Vale São Francisco. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 4.; CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 26.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SALINIDADE, 3., 2017, Fortaleza. Anais... Fortaleza: INOVAGRI: ABID: UFC, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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82. | | PINTO, J. M.; SILVA, D. J.; MOUCO, M. A. do C.; CALGARO, M.; FLORI, J. E.; BASTOS, D. C. Produção de manga e banana orgânicas em área de pequenos produtores do sertão da Bahia. Cadernos de Agroecologia, v. 6, n. 2, p. 1-6, dez. 2011. p. 1-5. Edição dos Resumos do 7 Congresso Brasileiro de Agroecologia, Fortaleza, dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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83. | | SIMOES, W. L.; SOUSA, J. S. C. de; SALVIANO, A. M.; CALGARO, M.; GOMES, V. H. F. Produção do meloeiro sob diferentes lâminas de irrigação e doses de bioestimulante no Submédio São Francisco. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 3., 2018, João Pessoa. Ciência, tecnologia e desenvolvimento rural: compartilhando conhecimentos inovadores e experiências. João Pessoa: Instituto Internacional Despertando Vocações, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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84. | | CALGARO, M.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; PINTO, J. M.; SIMOES, W. L.; ALVES, M. Potencial produtivo de linhagens de feijoeiro-comum para o submédio do Vale do são francisco. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 4.; CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 26.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SALINIDADE, 3., 2017, Fortaleza. Anais... Fortaleza: INOVAGRI: ABID: UFC, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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85. | | CALGARO, M.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; PINTO, J. M.; SIMOES, W. L.; ALVES, M. Potencial produtivo de linhagens de feijoeiro-comum para o submédio do Vale do são francisco. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 4.; CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 26.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SALINIDADE, 3., 2017, Fortaleza. Anais... Fortaleza: INOVAGRI: ABID: UFC, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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87. | | BASTOS, D. C.; SOMBRA, K. E. S.; LIMA, M. A. C. de; PASSOS, O. S.; CALGARO, M.; ATAIDE, E. M. Physicochemical characterization of Pera orange fruits selections grafted on two rootstocks in the São Francisco Valley, Brazil. Comunicata Scientiae, v. 12, e3573, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido. |
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88. | | BASTOS, D. C.; PASSOS, O. S.; CALGARO, M.; SANTOS, J. M. B. dos; ALMEIDA NETO, M. A. de. Desempenho inicial da laranjeira Sincorá em diferentes porta-enxertos em condições semiáridas. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 3., 2018, João Pessoa. Ciência, tecnologia e desenvolvimento rural: compartilhando conhecimentos inovadores e experiências. João Pessoa: Instituto Internacional Despertando Vocações, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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89. | | CALGARO, M.; SIMOES, W. L.; LIMA, J. A. de; SOUZA, M. A. de; GUIMARÃES, M. J. M. Resposta biométrica da cana-de-açúcar sob diferentes sistemas de irrigação no Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO NORTE E NORDESTE DE PESQUISA E INOVAÇÃO TECNOLÓGICA, 8., 2013, Salvador. Pesquisa e inovação para o desenvolvimento do Brasil. Salvador: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Baiano: SETEC, 2013. CONNEPI 2013. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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90. | | SIMOES, W. L.; CALGARO, M.; GUIMARÃES, M. J. M.; OLIVEIRA, A. R. de; PINHEIRO, M. P. M. A. Sugarcane crops with controlled water deficit in the Sub-Middle São Francisco Valley, Brazil. Revista Caatinga, Mossoró, v. 31, n. 4, p. 963-971, out./dez. 2018 Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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91. | | BASSOI, L. H.; TEIXEIRA, A. H. de C.; BRAGA, M. B.; SIMOES, W. L.; CALGARO, M.; PINTO, J. M. Uso da água em agricultura irrigada no semiárido brasileiro. In: SA, I. B.; SILVA, P. C. G. da. (Ed.). Semiárido brasileiro: pesquisa, desenvolvimento e inovação. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 10, p. 353-372. il. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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92. | | FERNANDES, H. A.; ANGELOTTI, F.; PINHEIRO, G. S.; CALGARO, M.; GHINI, R.; TORRE NETO, A.; BARBOSA, L. G. Severidade da ferrugem em videira cv. Sugraone sob o aumento da concentração de CO2 atmosférico. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 3., 2011, Juazeiro. Experiências para mitigação e adaptação. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 239). Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido. |
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93. | | ALMEIDA NETO, M. A. de; SANTOS, J. M. B. dos; SIMOES, W. L.; PINTO, J. M.; CALGARO, M. Teste de genitores de feijão comum (Phaseolus vulgaris L.) com tolerância a altas temperaturas no Semiárido brasileiro. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 13., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 287-292. (Embrapa Semiárido. Documentos, 283). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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94. | | CALGARO, M.; PINTO, J. M.; BASTOS, D. C.; FLORI, J. E.; MOUCO, M. A. do C.; SIMOES, W. L. Uniformidade de distribuição de água em cultivo de manga orgânica. In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE MATO GROSSO DO SUL, 3.; ENCONTRO DE PRODUTORES AGROECOLÓGICOS DE MS, 2., 2010, Corumbá. Construindo um futuro sustentável e solidário: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste; Corumbá: Embrapa Pantanal; Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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95. | | CALGARO, M.; SIMOES, W. L.; GUIMARÃES, M. J. M.; SANTOS, J. E. dos; ARAÚJO, E. F. J.; OLIVEIRA, C. P. M. de. Atributos biométricos da cana-de-açúcar sob diferentes lâminas de irrigação. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 25., 2015, São Cristóvão Agricultura irrigada no Semiárido brasileiro: anais. São Cristóvão: ABID: Universidade Federal de Sergipe, 2015. p. 215-220. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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96. | | BRAGA, M. B.; MAROUELLI, W. A.; RESENDE, G. M. de; MOURA, M. S. B. de; COSTA, N. D.; CALGARO, M.; CORREIA, J. S. Coberturas do solo e uso de manta agrotêxtil (TNT) no cultivo do meloeiro. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 1, p. 147-153, jan./mar. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido. |
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97. | | PINTO, J. M.; COSTA, N. D.; YURI, J. E.; SILVA, D. J.; GAVA, C. A. T.; CALGARO, M.; FEITOSA FILHO, J. C. Cultivo de melão com dois tipos de biofertilizantes e doses de composto orgânico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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98. | | SIMOES, W. L.; CALGARO, M.; GUIMARÃES, M. J. M.; SANTOS, J. E. dos; ARAÚJO, E. F. J.; SILVA, M. V. T. da. Eficiência do uso de água da cana-de-açúcar submetida a regimes de déficit hídrico no Submédio do São Francisco. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 25., 2015, São Cristóvão Agricultura irrigada no Semiárido brasileiro: anais. São Cristóvão: ABID: Universidade Federal de Sergipe, 2015. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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99. | | CALGARO, M.; SIMOES, W. L.; BRAGA, M. B.; PINTO, J. M.; SOARES, J. M.; SOUZA, M. A de; LIMA, J. A. Eficiência de uso da água de irrigação em dois sistemas de cultivo de cana-de-açúcar de primeira soca no Submédio São Francisco. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 22., 2012, Cascavel. Cooperação e Inovação para o desenvolvimento da agricultura irrigada: anais. Cascavel: ABID, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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100. | | PINHEIRO, G. S.; FERNANDES, H. A.; ANGELOTTI, F.; BARBOSA, L. G.; BARROS, J. R. A. de; CALGARO, M.; GHINI, R.; TORRE NETO, A. Impacto do aumento da concentração de CO2 na severidade do míldio da videira. In: WORKSHOP SOBRE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E PROBLEMAS FITOSSANITÁRIOS, 2012, Jaguariúna. Anais... Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 120 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/11/2021 |
Data da última atualização: |
30/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BASTOS, D. C.; SOMBRA, K. E. S.; LIMA, M. A. C. de; PASSOS, O. S.; CALGARO, M.; ATAIDE, E. M. |
Afiliação: |
DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; KASSIO EWERTON SANTOS SOMBRA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; ORLANDO SAMPAIO PASSOS, CNPMF; MARCELO CALGARO, CPATSA; ELMA MACHADO ATAIDE. |
Título: |
Physicochemical characterization of Pera orange fruits selections grafted on two rootstocks in the São Francisco Valley, Brazil. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 12, e3573, 2021. |
ISSN: |
2177-5133 |
DOI: |
https://doi.org/10.14295/CS.v12.3573 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
?Pera? orange is a scion variety widely grown in commercial orchards of various citrus-producing regions in Brazil due to the good acceptance of its fruits by the consumer market, both for fresh consumption and industrial processing. The development of clones or selections occurs by genetic mutations within genetic improvement studies with the different varieties, consisting of the selection of plants with superior quality and production characteristics to the variety of origin. In this perspective, this study aimed to evaluate the physicochemical characteristics of four ?Pera? orange selections (?D9?, ?D12?, ?D25?, and ?C21?) grafted on two rootstocks (Rangpur lime (Citrus limonia Osbeck) and ?Volkamer? lemon (Citrus volkameriana Tan. and Pasq.), under the semi-arid conditions of the São Francisco Valley, Brazil. The experimental design was completely randomized, in a 4 x 2 factorial arrangement, with the first factor corresponding to the orange selections (?Pera D9?, ?Pera D12?, ?Pera D25?, and ?Pera C21?) and the second factor corresponding to the Rangpur lime and ?Volkamer? lemon rootstocks, using five replications of 10 fruits. The physical characteristics evaluated were: fruit mass (g), diameter, and length (mm); fruit firmness (Lb), peel thickness (mm), number of seeds, and juice yield (%). The chemical parameters were determined through the contents of vitamin C, soluble solids (oBrix), and titratable acidity (g of citric acid 100 mL-1), also calculating the maturation index (SS/TA ratio). The interaction between rootstock varieties and orange scions (selections) induced differences in the physical and chemical attributes of fruits, with the Rangpur lime rootstock inducing better fruits for the orange selection ?Pera D-9?, which showed the highest values of fruit mass and diameter, associated with thicker peels, lower soluble solids content, lower acidity, and higher vitamin C content, while inducing higher values of fruit length and soluble solids content in the fruits of the orange selection ?Pera C-21?, and lower number of seeds and higher juice yield for the orange selection ?Pera D-12?. Based on these results, under these conditions, the physical and chemical characteristics observed in the fruits of the ?Pera? orange selections meet the standards required by the market of fresh fruits. Menos?Pera? orange is a scion variety widely grown in commercial orchards of various citrus-producing regions in Brazil due to the good acceptance of its fruits by the consumer market, both for fresh consumption and industrial processing. The development of clones or selections occurs by genetic mutations within genetic improvement studies with the different varieties, consisting of the selection of plants with superior quality and production characteristics to the variety of origin. In this perspective, this study aimed to evaluate the physicochemical characteristics of four ?Pera? orange selections (?D9?, ?D12?, ?D25?, and ?C21?) grafted on two rootstocks (Rangpur lime (Citrus limonia Osbeck) and ?Volkamer? lemon (Citrus volkameriana Tan. and Pasq.), under the semi-arid conditions of the São Francisco Valley, Brazil. The experimental design was completely randomized, in a 4 x 2 factorial arrangement, with the first factor corresponding to the orange selections (?Pera D9?, ?Pera D12?, ?Pera D25?, and ?Pera C21?) and the second factor corresponding to the Rangpur lime and ?Volkamer? lemon rootstocks, using five replications of 10 fruits. The physical characteristics evaluated were: fruit mass (g), diameter, and length (mm); fruit firmness (Lb), peel thickness (mm), number of seeds, and juice yield (%). The chemical parameters were determined through the contents of vitamin C, soluble solids (oBrix), and titratable acidity (g of citric acid 100 mL-1), also calculating the maturati... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Citros; Consumo in natura; Semiárido. |
Thesagro: |
Citricultura; Laranja; Laranja Doce; Laranja Pêra; Melhoramento Genético Vegetal; Porta Enxerto; Pós-Colheita. |
Thesaurus NAL: |
Citrus; Oranges; Postharvest physiology; Postharvest technology. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228260/1/Physicochemical-characterization-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 03425naa a2200373 a 4500 001 2136800 005 2021-11-30 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2177-5133 024 7 $ahttps://doi.org/10.14295/CS.v12.3573$2DOI 100 1 $aBASTOS, D. C. 245 $aPhysicochemical characterization of Pera orange fruits selections grafted on two rootstocks in the São Francisco Valley, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $a?Pera? orange is a scion variety widely grown in commercial orchards of various citrus-producing regions in Brazil due to the good acceptance of its fruits by the consumer market, both for fresh consumption and industrial processing. The development of clones or selections occurs by genetic mutations within genetic improvement studies with the different varieties, consisting of the selection of plants with superior quality and production characteristics to the variety of origin. In this perspective, this study aimed to evaluate the physicochemical characteristics of four ?Pera? orange selections (?D9?, ?D12?, ?D25?, and ?C21?) grafted on two rootstocks (Rangpur lime (Citrus limonia Osbeck) and ?Volkamer? lemon (Citrus volkameriana Tan. and Pasq.), under the semi-arid conditions of the São Francisco Valley, Brazil. The experimental design was completely randomized, in a 4 x 2 factorial arrangement, with the first factor corresponding to the orange selections (?Pera D9?, ?Pera D12?, ?Pera D25?, and ?Pera C21?) and the second factor corresponding to the Rangpur lime and ?Volkamer? lemon rootstocks, using five replications of 10 fruits. The physical characteristics evaluated were: fruit mass (g), diameter, and length (mm); fruit firmness (Lb), peel thickness (mm), number of seeds, and juice yield (%). The chemical parameters were determined through the contents of vitamin C, soluble solids (oBrix), and titratable acidity (g of citric acid 100 mL-1), also calculating the maturation index (SS/TA ratio). The interaction between rootstock varieties and orange scions (selections) induced differences in the physical and chemical attributes of fruits, with the Rangpur lime rootstock inducing better fruits for the orange selection ?Pera D-9?, which showed the highest values of fruit mass and diameter, associated with thicker peels, lower soluble solids content, lower acidity, and higher vitamin C content, while inducing higher values of fruit length and soluble solids content in the fruits of the orange selection ?Pera C-21?, and lower number of seeds and higher juice yield for the orange selection ?Pera D-12?. Based on these results, under these conditions, the physical and chemical characteristics observed in the fruits of the ?Pera? orange selections meet the standards required by the market of fresh fruits. 650 $aCitrus 650 $aOranges 650 $aPostharvest physiology 650 $aPostharvest technology 650 $aCitricultura 650 $aLaranja 650 $aLaranja Doce 650 $aLaranja Pêra 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aPorta Enxerto 650 $aPós-Colheita 653 $aCitros 653 $aConsumo in natura 653 $aSemiárido 700 1 $aSOMBRA, K. E. S. 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 700 1 $aPASSOS, O. S. 700 1 $aCALGARO, M. 700 1 $aATAIDE, E. M. 773 $tComunicata Scientiae$gv. 12, e3573, 2021.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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