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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
06/03/1996 |
Data da última atualização: |
11/05/2010 |
Autoria: |
BLEICHER, E.; FURTADO, I. P.; MELO, Q. M. S. |
Título: |
Efeito da simulação de dano de inseto pela despaniculação na produção de cajueiro anão precoce. |
Ano de publicação: |
1993 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: EMBRAPA - CNPAT, 1993. |
Páginas: |
2 p. |
Série: |
(EMBRAPA - CNPAT. Pesquisa em Andamento, 11) |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Uma das principais pragas do cajueiro, Anacardium occidentale L., e a broca-das-pontas , Anthistarcha binocularis Meyrick, 1929(Lepidoptera , Gelechiidae), que ataca a inflorescência (panícula) onde a larva broqueia a medula, ocasionando o seu secamento. A exemplo de outras culturas, é possível que também o cajueiro possa tolerar uma perda parcial de suas estruturas de reprodução sem que haja danos de carater econômico. Nesse experimento, preliminar, procura-se verificar o efeito de inflorescência (despaniculação) na produtividade da cultura, bem como definir princípios metodológicos para estudos mais detalhados. |
Palavras-Chave: |
Anacardium accidentale; Cajueiro - anão - precoce; Cajueiro-anao-precoce; Cashew; Damage; Danos; Despaniculacao; Doenças; Efeito; Insect; Insetos. |
Thesagro: |
Anacardium Occidentale; Caju; Dano; Inseto; Praga; Produção; Simulação. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAT-2010/8859/1/Pa-011.pdf
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Marc: |
LEADER 01608nam a2200373 a 4500 001 1425742 005 2010-05-11 008 1993 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aBLEICHER, E. 245 $aEfeito da simulação de dano de inseto pela despaniculação na produção de cajueiro anão precoce. 260 $aFortaleza: EMBRAPA - CNPAT$c1993 300 $a2 p. 490 $a(EMBRAPA - CNPAT. Pesquisa em Andamento, 11) 520 $aUma das principais pragas do cajueiro, Anacardium occidentale L., e a broca-das-pontas , Anthistarcha binocularis Meyrick, 1929(Lepidoptera , Gelechiidae), que ataca a inflorescência (panícula) onde a larva broqueia a medula, ocasionando o seu secamento. A exemplo de outras culturas, é possível que também o cajueiro possa tolerar uma perda parcial de suas estruturas de reprodução sem que haja danos de carater econômico. Nesse experimento, preliminar, procura-se verificar o efeito de inflorescência (despaniculação) na produtividade da cultura, bem como definir princípios metodológicos para estudos mais detalhados. 650 $aAnacardium Occidentale 650 $aCaju 650 $aDano 650 $aInseto 650 $aPraga 650 $aProdução 650 $aSimulação 653 $aAnacardium accidentale 653 $aCajueiro - anão - precoce 653 $aCajueiro-anao-precoce 653 $aCashew 653 $aDamage 653 $aDanos 653 $aDespaniculacao 653 $aDoenças 653 $aEfeito 653 $aInsect 653 $aInsetos 700 1 $aFURTADO, I. P. 700 1 $aMELO, Q. M. S.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
14/12/2023 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, T. S. DE; COSTA, A. M. M.; CABRAL, L. M. C.; FREITAS-SILVA, O.; ROSENTHAL, A.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
TAMIRES SOUZA DE OLIVEIRA, UFRJ; ANDRE MESQUITA MAGALHAES COSTA, UFRJ; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Anthracnose Controlled by Essential Oils: Are Nanoemulsion-Based Films and Coatings a Viable and Efficient Technology for Tropical Fruit Preservation? |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, 2023, v. 2, n. 279, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods12020279 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Post-harvest diseases can be a huge problem for the tropical fruit sector. These fruits are generally consumed in natura; thus, their integrity and appearance directly affect commercialization and consumer desire. Anthracnose is caused by fungi of the genus Colletotrichum and affects tropical fruits, resulting in lesions that impair their appearance and consumption. Antifungals generally used to treat anthracnose can be harmful to human health, as well as to the environment. Therefore, essential oils (EO) have been investigated as natural biofungicides, successfully controlling anthracnose symptoms. The hydrophobicity, high volatility, and oxidative instability of essential oils limit their direct application; hence, these oils must be stabilized before food application. Distinct delivery systems have already been proposed to protect/stabilize EOs, and nanotechnology has recently reshaped the food application limits of EOs. This review presents robust data regarding nanotechnology application and EO antifungal properties, providing new perspectives to further improve the results already achieved in the treatment of anthracnose. Additionally, it evaluates the current scenario involving the application of EO directly or incorporated in films and coatings for anthracnose treatment in tropical fruits, which is of great importance, especially for those fruits intended for exportation that may have a prolonged shelf life. |
Palavras-Chave: |
Anthracnose Colletotrichum essential oils nanoemulsions film coatings. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/259713/1/foods-12-00279-v2.pdf
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Marc: |
LEADER 02176naa a2200205 a 4500 001 2159756 005 2023-12-14 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/foods12020279$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, T. S. DE 245 $aAnthracnose Controlled by Essential Oils$bAre Nanoemulsion-Based Films and Coatings a Viable and Efficient Technology for Tropical Fruit Preservation?$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aPost-harvest diseases can be a huge problem for the tropical fruit sector. These fruits are generally consumed in natura; thus, their integrity and appearance directly affect commercialization and consumer desire. Anthracnose is caused by fungi of the genus Colletotrichum and affects tropical fruits, resulting in lesions that impair their appearance and consumption. Antifungals generally used to treat anthracnose can be harmful to human health, as well as to the environment. Therefore, essential oils (EO) have been investigated as natural biofungicides, successfully controlling anthracnose symptoms. The hydrophobicity, high volatility, and oxidative instability of essential oils limit their direct application; hence, these oils must be stabilized before food application. Distinct delivery systems have already been proposed to protect/stabilize EOs, and nanotechnology has recently reshaped the food application limits of EOs. This review presents robust data regarding nanotechnology application and EO antifungal properties, providing new perspectives to further improve the results already achieved in the treatment of anthracnose. Additionally, it evaluates the current scenario involving the application of EO directly or incorporated in films and coatings for anthracnose treatment in tropical fruits, which is of great importance, especially for those fruits intended for exportation that may have a prolonged shelf life. 653 $aAnthracnose Colletotrichum essential oils nanoemulsions film coatings 700 1 $aCOSTA, A. M. M. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aROSENTHAL, A. 700 1 $aTONON, R. V. 773 $tFoods, 2023$gv. 2, n. 279, 2023.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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