Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoBALAGUERA-LÓPEZ, H. E.; HERRERA ARÉVALO, A.; CÓRTES-MORENO, D. Growth of champa fruit under agroecological conditions of Miraflores, Boyacá, Colombia. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 12, p. 1722-1730, dez. 2012. Título em português: Crescimento de frutos de gabiroba em condições agroecológicas de Miraflores, Boyacá, Colômbia.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  19/06/2013
Data da última atualização:  20/09/2017
Autoria:  BALAGUERA-LÓPEZ, H. E.; HERRERA ARÉVALO, A.; CÓRTES-MORENO, D.
Afiliação:  HELBER ENRIQUE BALAGUERA-LÓPEZ, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia/Facultad de Ciencias Agropecuarias/Grupo de Investigaciones Agrícolas; ANÍBAL HERRERA ARÉVALO, Universidad Nacional de Colombia/Facultad de Agronomía; DANIEL CÓRTES-MORENO, Universidad Nacional de Colombia/Facultad de Agronomía.
Título:  Growth of champa fruit under agroecological conditions of Miraflores, Boyacá, Colombia.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 12, p. 1722-1730, dez. 2012.
ISSN:  0100-204X
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Crescimento de frutos de gabiroba em condições agroecológicas de Miraflores, Boyacá, Colômbia.
Conteúdo:  The objective of this work was to analyze the growth of champa fruit (Campomanesia lineatifolia) as a function of growing‑degree days (GDD) in the municipality of Miraflores, in Boyacá, Colombia. Thirty trees were selected at random, and 100 flowers in full bloom were marked in each tree. From the 26th day after flowering until harvest, 10 samples were taken every 15 days to determine the fruit parameters and growth rate. Temperature was recorded to calculate the GDD. From flowering until harvest, 1,489.1 GDD were accumulated over 145 days. Dry and fresh matter mass of pulp, seed, and total fruit were fitted to a logistic growth model, and three growth stages (S1, S2 and S3) were defined. In the S1, growth was slow, and the relative growth remained nearly stable, whereas the absolute growth rate (AGR) increased slowly. In the S2, maximum growth was observed. In the S3, which corresponds to maturation, dry mass increased gradually, and the AGR decreased, while the fresh pulp and total mass did not cease to increase. The polar and equatorial diameters increased linearly, while the volume followed an exponential model. Champa fruit show a simple sigmoid growth curve.
Palavras-Chave:  Tropical fruits.
Thesagro:  Myrtaceae; Taxa de crescimento.
Thesaurus NAL:  Plant growth.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84569/1/Growth-of-champa-fruit.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE54730 - 1UPEAP - PP630.72081P474
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional