|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
19/07/2019 |
Data da última atualização: |
10/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, G. G. de; RUIZ, H. Z.; MATOS, M.; HELM, C. V.; LIZ, M. V. de; MAGALHAES, W. L. E. |
Afiliação: |
GABRIEL GOETTEN DE LIMA, Pós doutorando da UFPR; HENRIQUE ZAVATTIERI RUIZ, UTFPR; MAILSON MATOS, Doutorando da UFPR; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; MARCUS VINICIUS DE LIZ, UTFPR; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF. |
Título: |
Prediction of yerba mate caffeine content using near infrared spectroscopy. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Spectroscopy Letters, v. 52, n. 5, p. 282-287, 2019. |
DOI: |
10.1080/00387010.2019.1622567 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There is a commercial and beneficial interest of producing yerba mate leaves into different grades of caffeine. This work uses a handheld and bench near-infrared (NIR) spectroscopy to compare and predict, using partial least squares (PLS) regression, the amount of caffeine in yerba mate leaves. Standards of pure caffeine were compared, using high-performance liquid chromatography (HPLC), with extracts of yerba mate. The bench spectroscopy gave a strong confidence model of caffeine prediction, whereas the handheld related to a fair model. For first detection and initial separation of yerba mate in the field, the modeling proposed can be used to predict caffeine intensity. |
Palavras-Chave: |
x. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01271naa a2200205 a 4500 001 2110767 005 2021-03-10 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/00387010.2019.1622567$2DOI 100 1 $aLIMA, G. G. de 245 $aPrediction of yerba mate caffeine content using near infrared spectroscopy.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThere is a commercial and beneficial interest of producing yerba mate leaves into different grades of caffeine. This work uses a handheld and bench near-infrared (NIR) spectroscopy to compare and predict, using partial least squares (PLS) regression, the amount of caffeine in yerba mate leaves. Standards of pure caffeine were compared, using high-performance liquid chromatography (HPLC), with extracts of yerba mate. The bench spectroscopy gave a strong confidence model of caffeine prediction, whereas the handheld related to a fair model. For first detection and initial separation of yerba mate in the field, the modeling proposed can be used to predict caffeine intensity. 653 $ax 700 1 $aRUIZ, H. Z. 700 1 $aMATOS, M. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aLIZ, M. V. de 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 773 $tSpectroscopy Letters$gv. 52, n. 5, p. 282-287, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 1 | |
1. | | WU, A.; PROCHNIK, S.; JENKINS, J.; SALSE, J.; HELLSTEN, U.; MURAT, F.; PERRIER, X.; RUIZ, M.; SCALABRIN, S.; TEROL, J.; TAKITA, M. A.; LABADIE, K.; POULAIN, J.; COULOUX, A.; JABBARI, K.; CATTONARO, F.; DEL FABBRO, C.; PINOSIO, S.; ZUCCOLO, A.; CHAPMAN, J.; GRIMWOOD, J.; TADEO, F. O R.; ESTORNELL, L. H.; MUÑOZ-SANZ, J. V.; IBANEZ, V.; HERRERO-ORTEGA, A.; ALEZA, P.; PÉREZ-PÉREZ, J.; RAMÓN, D.; BRUNEL, D.; LUROM, F.; CHEN, C.; FARMERIE, W. G.; DESANY, B.; KODIRA, C.; MOHIUDDIN, M.; HARKINS, T.; FREDRIKSON, K.; BURNS, P.; LOMSADZE, A.; BORODOVSKY, M.; REFORGIATO, G.; ASTUA, J. de F.; QUETIER, F.; NAVARRO, L.; ROOSE, M.; WINCKER, P.; SCHMUTZ, J.; MORGANTE, M.; MARCOS ANTONIO MACHADO; MANUEL TALON. Sequencing of diverse mandarin, pummelo and orange genomes reveals complex history of admixture during citrus domestication. Nature biotechnology, n. 7,v. 32, July, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
Registros recuperados : 1 | |
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|