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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  14/06/2021
Data da última atualização:  14/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, L. D.; PEREIRA, G. E.; BATISTA, L. R.; MATTEOLI, F. P.
Afiliação:  LORENA DUTRA‑SILVA, Department of Food Sciences, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; LUÍS ROBERTO BATISTA, Department of Food Sciences, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; FILIPE P. MATTEOLI, Department of Soil Science, Luiz de Queiroz College of Agriculture, Piracicaba, SP, Brazil.
Título:  Fungal diversity and occurrence of mycotoxin producing fungi in tropical vineyards.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 37, n. 112, p. 1-11, May 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11274-021-03081-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Grapevine cultivars are distributed worldwide, nevertheless the fermentation of its grape berries renders distinct wine products that are highly associated to the local fungal community. Despite the symbiotic association between wine and the fungal metabolism, impacting both the terroir and mycotoxin production, few studies have explored the vineyard ecosystem fungal community using both molecular marker sequencing and mycotoxin production assessment. In this study, we investigated the fungal community of three grapevine cultivars (Vitis vinifera L.) in two tropical vineyards. Illumina MiSeq sequencing was performed on two biocompartments: grape berries (GB) and grapevine soil (GS); yielding a total of 578,495 fungal internal transcribed spacer 1 reads, which were used for taxonomic classification. GB and GS fungal communities were mainly constituted by Ascomycota phylum. GS harbors a significant richer and more diverse fungal community than GB. Among GB samples, Syrah grape berries exclusively shared fungal community included wine-associated yeasts (e.g. Saccharomycopsis vini) that may play key roles in wine terroir. Mycotoxin production assessment revealed the high potential of Aspergillus section Flavi and Penicillium section Citrina isolates to produce aflatoxin B1-B2 and citrinin, respectively. This is the first study to employ next-generation sequencing to investigate vineyard associated fungal community in Brazil. Our findings provide valuable insights on the availabl... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fungal ecology; Next-generation sequencing; Terroir; Tropical vineyard; Wine.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223754/1/Dutra-Silva2021-Article-FungalDiversityAndOccurrenceOf.pdf
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Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18678 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  05/03/2015
Data da última atualização:  01/06/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  MENDES, C. I. C.; BUAINAIN, A. M.; FASIABEN, M. do C. R.
Afiliação:  CÁSSIA ISABEL COSTA MENDES, CNPTIA, INCT-PPED, Unicamp; ANTÔNIO MÁRCIO BUAINAIN, IE/Unicamp, INCT-PPED; MARIA DO CARMO RAMOS FASIABEN, CNPTIA.
Título:  Uso de computador e Internet nos estabelecimentos agropecuários brasileiro.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; ROMANI, L. A. S. (Ed.). Tecnologias da informação e comunicação e suas relações com a agricultura. Brasília, DF: Embrapa, 2014. Cap. 2.
Páginas:  p. 39-52.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este capítulo analisa os dados de acesso ao computador e à internet pelos agricultores brasileiros, segundo o Censo Agropecuário 2006, em relação ao nível de instrução, condição do produtor, direção do estabelecimento, grupos de atividade econômica e distribuição por região. O capítulo estrutura-se em quatro seções, incluindo esta introdução. Para contextualizar a relevância do tema na esfera internacional, a próxima seção relata alguns estudos sobre a adoção de TIC no campo em países da Europa e nos Estados Unidos. Em seguida, analisam-se os dados de acesso, pelos agricultores brasileiros, ao computador e à internet em seus empreendimentos agrícolas. Por último, seguem as considerações finais.
Palavras-Chave:  Tecnologias da informação e comunicação.
Thesagro:  Agricultura; Tecnologia da informação.
Thesaurus NAL:  Agriculture; Information technology; Internet.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126958/1/capitulo02-078-14.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA18333 - 1UMTPL - DD
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