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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  26/07/2017
Data da última atualização:  17/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, G. M. C.; FROTA, M. N. L. da; LIMA NETO, A. F.; AZEVEDO, D. M. M. R.; ARAUJO NETO, R. B. de; ARAUJO, A. M. de; PEREIRA, E. S.; CARNEIRO, M. S. de S.
Afiliação:  GERALDO MAGELA CORTES CARVALHO, CPAMN; MARCILIO NILTON LOPES DA FROTA, CPAMN; ANISIO FERREIRA LIMA NETO, CPAMN; DANIELLE MARIA MACHADO R AZEVEDO, CPAMN; RAIMUNDO BEZERRA DE ARAUJO NETO, CPAMN; ADRIANA MELLO DE ARAUJO, CPAMN; ELZÂNIA SALES PEREIRA, UFC; MARIA SOCORRO DE SOUZA CARNEIRO, UFC.
Título:  Live weight, carcass, and meat evaluation of Nellore, Curraleiro Pé-Duro, and their crossbred products in Piauí State.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v. 46, n. 5, p. 393-399, 2017.
ISSN:  1806-9290
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate live weight and carcass traits, from birth to slaughter, and meat quality of Nellore (NEL), Curraleiro Pé-Duro (CPD), and crossbred (F1) products in the state of Piauí, Brazil. Progenies from CPD, NEL, and their F1 crossbred (½ NEL + ½ CPD), a total of 252, males and females, from birth to 24 months of age, were evaluated in a comparative study in growth performance. The steers were sent to slaughter at 28 months of age and carcasses and meat quality were analyzed. After slaughter, carcass weight, dressing percentage and Longissimus dorsi area (rib eye area) were evaluated; an index was created by the relationship between these measures per hundred kg of chilled carcass produced. To assess meat quality, the shear force, water-holding capacity, color, brightness, pH, and cooking loss were investigated. Results obtained showed that month and year of birth were significant on growth, indicating influence of climatic variables. Nellore offspring was heavier than F1 and this was heavier than CPD throughout the study period, including the hot and cold carcass. No differences were found in dressing percentage among NEL and F1, but CPD and F1 showed a rib eye area and index significantly higher than NEL. The meat from CPD group presented a stronger red coloration than the others, but there was no significant difference in the remaining meat qualitative variables among the three groups. Curraleiro Pé-Duro and F1 crossbred produce more meat ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bovino de corte; Crossbreeding; Heterose; Local breeds; Qualidade da carne; Raças locais.
Thesagro:  Cruzamento.
Thesaurus Nal:  beef cattle; heterosis; meat quality.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162124/1/ArtigoMagelaRevBrasZootecnia2017.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN31745 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  13/11/2006
Data da última atualização:  17/02/2009
Autoria:  BROSSARD, M.; BARCELLOS, A. de O.
Título:  Conversão do Cerrado em pastagens cultivadas e funcionamento de Latossolos.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Ciência e Tecnologia, Brasília, v. 22, n. 1, p. 153-168, jan./abr. 2005.
Idioma:  Português
Conteúdo:  No desenvolvimento do projeto IRD-Embrapa, foi estudado o funcionamento de Latossolos segundo abordagens físicas, hidrodinâmicas, biológicas e de geoquímica do fósforo, na conversão da vegetação nativa em pastagens cultivadas com Brachiaria spp. Este trabalho apresenta uma síntese das transformações ocorridas nos solos sob pastagens, os processos de transformação da vegetação e os aspectos práticos relacionados a essa importante área de pastagens cultivadas do Cerrado brasileiro.
Palavras-Chave:  productions végétales; recursos naturais e meio ambiente; ressources naturelles et environnement; solos; sols.
Thesagro:  Cerrado; Meio Ambiente; Pecuária; Recurso Natural; Solo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC30204 - 1UPCAP - --CRI7650CRI7650
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