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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
13/08/2001 |
Data da última atualização: |
23/01/2020 |
Autoria: |
DONADIO, L. C.; SILVA, J. A. A. da; ARAUJO, P. S. R. de; PRADO, R. de M. |
Afiliação: |
FCAV-UNESP/CNPq; UNIVALE/CENAG. |
Título: |
Caramboleira (Averrhoa carambola L.) |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Jaboticabal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2001 |
Páginas: |
81p. |
Série: |
Frutas Potenciais |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Origem e dispersao; Importancia economica; Taxonomia e fisiologia; Clima e solo; Propagacao; Cultivares e melhoramento; Calagem, adubacao e nutricao; Tratos culturais; Valor nutricional e usos; Maturacao, colheita e pos-colheita. |
Palavras-Chave: |
Caramboleira; Clima e solo; Cultivation; Cultivo; Maturation; Nutritional value; Postharvest; Propagacao; Propagation; Tratos culturais; Use; Valor nutricional. |
Thesagro: |
Adubação; Averrhoa Carambola; Carambola; Maturação; Pós-Colheita; Variedade. |
Thesaurus Nal: |
Fertilizer application; Tropical and subtropical fruits; Varieties. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
LEADER 01308nam a2200421 a 4500 001 1643752 005 2020-01-23 008 2001 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aDONADIO, L. C. 245 $aCaramboleira (Averrhoa carambola L.) 260 $aJaboticabal: Sociedade Brasileira de Fruticultura$c2001 300 $a81p. 490 $aFrutas Potenciais 520 $aOrigem e dispersao; Importancia economica; Taxonomia e fisiologia; Clima e solo; Propagacao; Cultivares e melhoramento; Calagem, adubacao e nutricao; Tratos culturais; Valor nutricional e usos; Maturacao, colheita e pos-colheita. 650 $aFertilizer application 650 $aTropical and subtropical fruits 650 $aVarieties 650 $aAdubação 650 $aAverrhoa Carambola 650 $aCarambola 650 $aMaturação 650 $aPós-Colheita 650 $aVariedade 653 $aCaramboleira 653 $aClima e solo 653 $aCultivation 653 $aCultivo 653 $aMaturation 653 $aNutritional value 653 $aPostharvest 653 $aPropagacao 653 $aPropagation 653 $aTratos culturais 653 $aUse 653 $aValor nutricional 700 1 $aSILVA, J. A. A. da 700 1 $aARAUJO, P. S. R. de 700 1 $aPRADO, R. de M.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
22/01/2014 |
Data da última atualização: |
09/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FREITAS, R.; BRITO, M. A. V. P. e; NERO, L. A.; CARVALHO, A. F. DE. |
Afiliação: |
ROSANGELA FREITAS, UFV; MARIA APARECIDA V PAIVA E BRITO, CNPGL; LUIS AUGUSTO NERO, UFV; ANTONIO FERNANDES DE CARVALHO, UFV. |
Título: |
Microbiological safety of minas frescal cheese (MFC) and tracking the contamination of Escherichia coli and Staphylococcus aureus in MFC processing. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Foodborne Pathogens and Disease, v. 10, n. 11, p. 951-955, 2013. |
DOI: |
https://doi.org/10.1089/fpd.2013.1525 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Minas Frescal cheese (MFC) is a traditional food produced and consumed in Brazil, characterized by its soft texture, low sodium, and high moisture content. This study characterized the microbiological contamination by coliforms, Escherichia coli and Staphylococcus aureus, in 99 MFC samples obtained in retail sale and produced by three distinct industrial procedures. Dairy processors were selected to investigate the key points of E. coli and S. aureus contamination during cheese processing. MFC samples produced by the addition of lactic culture presented higher counts of coliforms and E. coli, when compared to other samples (p<0.05). MFC samples produced by the addition of rennet alone presented higher counts of S. aureus when compared to other samples (p<0.05). Fourteen of 19 MFC samples produced by the addition of lactic culture presented E. coli counts higher than 5 × 10(2) colon-forming units/g. The processing steps after pasteurization were identified as the main sources of E. coli and S. aureus contamination of MFC. Based on the results, MFC was characterized as a potential hazard for consumers due to the high frequency of samples contaminated with E. coli and S. aureus counts in noncompliance with Brazilian standards for sanitary quality and safety. |
Palavras-Chave: |
Queijo minas frescal. |
Thesagro: |
Contaminação. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01964naa a2200193 a 4500 001 1977105 005 2024-02-09 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1089/fpd.2013.1525$2DOI 100 1 $aFREITAS, R. 245 $aMicrobiological safety of minas frescal cheese (MFC) and tracking the contamination of Escherichia coli and Staphylococcus aureus in MFC processing.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aMinas Frescal cheese (MFC) is a traditional food produced and consumed in Brazil, characterized by its soft texture, low sodium, and high moisture content. This study characterized the microbiological contamination by coliforms, Escherichia coli and Staphylococcus aureus, in 99 MFC samples obtained in retail sale and produced by three distinct industrial procedures. Dairy processors were selected to investigate the key points of E. coli and S. aureus contamination during cheese processing. MFC samples produced by the addition of lactic culture presented higher counts of coliforms and E. coli, when compared to other samples (p<0.05). MFC samples produced by the addition of rennet alone presented higher counts of S. aureus when compared to other samples (p<0.05). Fourteen of 19 MFC samples produced by the addition of lactic culture presented E. coli counts higher than 5 × 10(2) colon-forming units/g. The processing steps after pasteurization were identified as the main sources of E. coli and S. aureus contamination of MFC. Based on the results, MFC was characterized as a potential hazard for consumers due to the high frequency of samples contaminated with E. coli and S. aureus counts in noncompliance with Brazilian standards for sanitary quality and safety. 650 $aContaminação 653 $aQueijo minas frescal 700 1 $aBRITO, M. A. V. P. e 700 1 $aNERO, L. A. 700 1 $aCARVALHO, A. F. DE 773 $tFoodborne Pathogens and Disease$gv. 10, n. 11, p. 951-955, 2013.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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