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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  05/03/2024
Data da última atualização:  05/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TELES, E.; XAVIER, J. F.; ARCENIO, F. S.; AMAYA, R. L.; GONÇALVES, J. V. S.; ROUWS, L. F. M.; ZONTA, E.; COELHO, I. S.
Afiliação:  ERICO TELES, UFRRJ; FRANCIS J. XAVIER, UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; LUC FELICIANUS MARIE ROUWS, CNPAB; UFRRJ; UFRRJ.
Título:  Characterization and evaluation of potential halotolerant phosphate solubilizing bacteria from Salicornia fruticosa rhizosphere.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Plant Science, v. 14, article 1324056, 2024.
ISSN:  1664-462X
DOI:  10.3389/fpls.2023.1324056
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil salinization is a significant abiotic factor threatening agricultural production, while the low availability of phosphorus (P) in plants is another worldwide limitation. Approximately 95-99% of the P in soil is unavailable to plants. Phosphate-solubilizing bacteria (PSB) transform insoluble phosphates into soluble forms that plants can utilize. The application of PSB can replace or partially reduce the use of P fertilizers. Therefore, selecting bacteria with high solubilization capacity from extreme environments, such as saline soils, becomes crucial. This study aimed to identify twenty-nine bacterial strains from the rhizosphere of Salicornia fruticosa by sequencing the 16S rDNA gene, evaluate their development in increasing concentrations of NaCl, classify them according to their salinity response, and determine their P solubilization capability. The bacteria were cultivated in nutrient agar medium with NaCl concentrations ranging from 0.5% to 30%. The phosphate solubilization capacity of the bacteria was evaluated in angar and broth National Botanical Research Institute (NBRIP) media supplemented with calcium phosphate (CaHPO4) and aluminum phosphate (AlPO4), and increased with 3% NaCl. All bacterial strains were classified as halotolerant and identified to the genera Bacillus, Enterobacter, Halomonas, Kushneria, Oceanobacillus, Pantoea, Pseudomonas, and Staphylococcus, with only one isolate was not identified. The isolates with the highest ability to solubilize phos... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Rhizobacteria.
Thesaurus Nal:  Phosphorus; Plant growth.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB42233 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  04/01/2021
Data da última atualização:  04/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, G. G. DA; TORRE, A. D.; BRAGA, L. E. DE O.; BACHIEGA, P.; TINTI, S. V.; CARVALHO, J. E. DE; DIONISIO, A. P.; RUIZ, A. L. T. G.
Afiliação:  GISELE GOULART DA SILVA, Chemical, Biological and Agricultural Pluridisciplinary Research Center, University of Campinas, CPQBA/UNICAMP; Posgraduate program in dentistry, Piracicaba Dental School, University of Campinas; ADRIANA DELLA TORRE, Chemical Biological and Agricultural Pluridisciplinary Research Center, University of Campinas, CPQBA/UNICAMP; LUCIA ELAINE DE OLIVEIRA BRAGA, Chemical, Biological and Agricultural Pluridisciplinary Research Center, University of Campinas, CPQBA/UNICAMP; PATRÍCIA BACHIEGA, Department of Agri-food industry, Foods and Nutrition, Luiz de Queiroz College of Agriculture, University of São Paulo, ESALQ/USP; SIRLENE VALÉRIO TINTI, Chemical, Biological and Agricultural Pluridisciplinary Research Center, University of Campinas, CPQBA/UNICAMP; JOÃO ERNESTO DE CARVALHO, Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of Campinas, FCF/UNICAMP; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT; RUIZ, ANA LÚCIA TASCA GOIS, Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of Campinas, FCF/UNICAMP.
Título:  Yellow-colored extract from cashew by product: nonclinical safety assessment.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Regulatory Toxicology and Pharmacology, [New York], v. 115, artigo 104699, 7 p., Aug. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2020.104699
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Corantes alimentares; Food byproduct; Food coloring agents; Subproduto alimentar; Teste de toxicidade; Toxicity test.
Thesaurus NAL:  Cashew fruit.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16601 - 1UPCAP - DDART20137
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