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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  20/12/2019
Data da última atualização:  20/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  IARK, D.; BUZZO, A. J. dos R.; GARCIA, J. A. A.; CORREA, V. G.; HELM, C. V.; CORRÊA, R. C. G.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M.
Afiliação:  Daiane Iark, UEM; Ana Júlia dos Reis Buzzo, UEM; Jéssica Amanda Andrade Garcia, UEM; Vanesa Gesser Correa, UEM; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Rúbia Carvalho Gomes Corrêa, UEM; Rosely A. Peralta, UFSC; Regina de Fátima Peralta Muniz Moreira, UFSC; Adelar Bracht, UEM; Rosane Marina Peralta, UEM.
Título:  Enzymatic degradation and detoxification of azo dye Congo red by a new laccase from Oudemansiella canarii.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Bioresource Technology, 289, article 121655, Oct. 2019. 7 p.
DOI:  10.1016/j.biortech.2019.121655
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A single laccase with molecular weight of 41 kDa was produced by the white-rot fungus Oudemansiella canarii cultured on solid state fermentation using a mixture of sugarcane bagasse-wheat bran as substrate. The enzyme (5 U) was able to decolourize 80% of 50 mg/L Congo red within 24 h at 30 °C and pH 5.5. The relationship between the decolorization rate and dye concentration obeyed Michaelis?Menten kinetics, with KM and Vmax values of 46.180 ± 6.245 µM and 1.840 ± 0.101 µmol/min, respectively. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and mass spectrometry allowed to conclude that the laccase acts not only on the dye chromophore group, but also that it cleaves different covalent bonds, causing an effective fragmentation of the molecule. The action of the laccase caused a significant reduction in toxicity, as indicated by the Microtox test. In conclusion, O. canarii laccase could be useful in future biological strategies aiming at degrading azo dyes.
Palavras-Chave:  Biorremediação; Dye degradation; Lacase.
Thesaurus Nal:  Azo dyes; Laccase; White-rot fungi.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57230 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  12/05/2021
Data da última atualização:  12/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VIEIRA, T. F.; CORRÊA, R. C. G.; MOREIRA, R. de F. P. M.; PERALTA, R. A.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V.; GARCIA, J. A. A.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M.
Afiliação:  TATIANE FRANCIELLI VIEIRA, Universidade Estadual de Maringá; RÚBIA CARVALHO GOMES CORRÊA, UniCesumar; REGINA DE FATIMA PERALTA MUNIZ MOREIRA, Universidade Federal de Santa Catarina; ROSELY APARECIDA PERALTA, Universidade Federal de Santa Catarina; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; JÉSSICA AMANDA ANDRADE GARCIA, Universidade Estadual de Maringá; ADELAR BRACHT, Universidade Estadual de Maringá; ROSANE M. PERALTA, Universidade Estadual de Maringá.
Título:  Valorization of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) waste: production of antioxidant xylooligosaccharides.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Waste and Biomass Valorization, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12649-021-01457-3
Idioma:  Português
Notas:  Publicado em 6 de maio de 2021.
Conteúdo:  In Brazil, the production and consumption of palm heart, especially from the Bactris gasipaes Kunth, generates a large number of lignocellulosic by-products. This study reports the obtainment of xylooligosaccharides (XOS) from xylans extracted from these residues. Xylans from peach palm waste (inner sheath and peel) were extracted using a mild alkali treatment with recovery yields of 82% and 80%, respectively. XOS were obtained through enzymatic hydrolysis employing a commercial xylanase with yields from xylan inner sheath and xylan peel of 50.1% and 48.8%, respectively. The antioxidant potential of XOS was measured employing five of the most commonly used procedures. In overall terms, the XOS from the xylans of peach palm wastes showed higher antioxidant capacity than the XOS obtained from the commercial xylans. The chemical structures of the XOS were determined by mass spectrometry (ESI?MS). The ESI?MS spectra suggest that XOS with grouped xylose or arabinose units ranging from 2 to 5 (differing by 132 Da) and as sodium adduct ions [M + Na]+ in the range of 100?1000 m/z. These results indicate that peach palm wastes can be explored to XOS production, which could be applied as natural antioxidants in functional food and pharmaceutical preparations.
Palavras-Chave:  Produtos não madereiros; Resíduos de pupunheira; Xilanases; Xilooligossacarídeos.
Thesagro:  Antioxidante.
Thesaurus NAL:  Antioxidants; Xylanases; Xylooligosaccharides.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57681 - 1UPCAP - DD
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