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Registros recuperados : 158 | |
141. | | BOTELHO, S. de C. C.; BOTELHO, F. M.; ANTONIO, D. B. A.; WRUCK, F. J.; ALMEIDA, L. C. B. de; SANTOS, R. A. dos. Qualidade de Grãos de Soja Cultivados em Sistema de Integração Lavoura-Floresta. In: CONFERÊNCIA BRASILEIRA DE PÓS-COLHEITA, 7; SIMPÓSIO PARANAENSE DE PÓS-COLHEITA DE GRÃOS, 10, 2018, Londrina. Anais... Londrina: ABRAPOS, 2018. Trabalho 142. p. 1057-1062. Organizado por Irineu Lorini, Marcelo Alvares de Oliveira, Lêda Rita D'Antonino Faroni, Vildes Maria Scussel. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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142. | | RONCATTO, G.; CRUZ, M. T. da; BOTELHO, S. de C. C.; WRUCK, D. S. M.; DEBASTIANI, R. F.; ARAÚJO, C. A. T. de. Qualidade de plântulas emergidas de espécies nativas de maracujazeiro no Estado de Mato Grosso. Horticultura, v. 9, n. 1, p. 44, 2023. Anais do SIMPÓSIO BRASILEIRO DA CULTURA DO MARACUJAZEIRO, 8., 2023, Tangará da Serra, MT. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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143. | | SILVA, B. A. H. da; QUEIROZ, P. V. M.; ANESI, L. M.; GOBBI, S. D.; MENEZES JUNIOR, J. A. de; BOTELHO, S. de C. C. Qualidade pós-colheita de grãos de genótipos de feijão-caupi com e sem aplicação de fertilizante. In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVIES, 6.; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 11., 2022, Sinop, MT. Resumos...Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 33. Evento on-line. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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144. | | SILVA, B. A. H. da; QUEIROZ, P. V. M.; ANESI, L. M.; GOBBI, S. D.; MENEZES JUNIOR, J. A. de; BOTELHO, S. de C. C. Qualidade pós-colheita de grãos de genótipos de feijão-caupi com e sem aplicação de fertilizante. In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVIES, 6.; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 11., 2022, Sinop, MT. Resumos...Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 33. Evento on-line. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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145. | | LANGE, A. P.; HAUTH, M. R.; FERNANDES JUNIOR, F.; LIMA, R. C. de; BOTELHO, F. M.; BOTELHO, S. de C. C. Qualidade pós-colheita de tomates de mesa produzidos sob diferentes coberturas. In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVEIS; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 6., 2017, Sinop, MT. Resumos... Sinop, MT: Embrapa Agrossilpastoril, 2017. p. 227-230. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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146. | | SILVA, B. A. H. da; CAVALCANTI, A. H. V.; RAMOS JUNIOR, E. U.; SILVA, F. P.; BOTELHO, F. M.; BOTELHO, S. de C. C. Teores de proteína e óleo em grãos de soja em função da fonte e dose de fertilizantes fosfatados. In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVEIS, 5.; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 10., 2021, Sinop. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2021. p. 36. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Soja. |
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147. | | HOOGERHEIDE, E. S. S.; TIAGO, A. V.; BOTELHO, S. de C. C.; OLIVEIRA, S. S.; BARELLI, M. A. A.; REIS, J. C. dos. Uso da mandioca na baixada cuiabana. In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVEIS; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 6., 2017, Sinop, MT. Resumos... Sinop, MT: Embrapa Agrossilpastoril, 2017. p. 196-198. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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148. | | ANDRADE, R. dos S.; BOTELHO, F. M.; ENDLER, T. B.; BOTELHO, S. de C. C.; ALMEIDA, L. C. B.; ARAÚJO, M. J. I. Variação da Cor de Grãos de Girassol ao Longo da Secagem. In: CONFERÊNCIA BRASILEIRA DE PÓS-COLHEITA, 7; SIMPÓSIO PARANAENSE DE PÓS-COLHEITA DE GRÃOS, 10, 2018, Londrina. Anais... Londrina: ABRAPOS, 2018. Trabalho 54. p. 487-492. Organizado por Irineu Lorini, Marcelo Alvares de Oliveira, Lêda Rita D'Antonino Faroni, Vildes Maria Scussel. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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149. | | OLIVEIRA, G. H. H. de; OLIVEIRA, A. P. L. R. de; SOUZA, M. V. C. de; NEVES, R. F.; BOTELHO, F. M.; BOTELHO, S. de C. C. Water adsorption isotherms of coffee blends. Brazilian journal of development, v. 6, n. 4, p. 20988-20997, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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150. | | CARTAXO, C. B. da C.; GONCALVES, R. C.; ALVARES, V. de S.; SOUZA, J. M. L. de; GUEDES, M. C.; SCHURT, D. A.; PRIMO, H. E. de L.; FREITAS-SILVA, O.; BOTELHO, S. de C. C.; NOGUEIRA, R. M. Tecnologias de pré-secagem e armazenamento. In: WADT, L. H. de O.; MAROCCOLO, J. F.; GUEDES, M. C.; SILVA, K. E. da (ed.). Castanha-da-amazônia: estudos sobre a espécie e sua cadeia de valor. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 2, p. 37-66. V. 2: Pós-coleta e tecnologia de alimentos. ODS 2, ODS 3, ODS 8, ODS 11, ODS 12, ODS 13, ODS 17. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Roraima. |
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151. | | BALDONI, A. B.; TEODORO, L. P. R.; TEODORO, P. E.; TONINI, H.; TARDIN, F. D.; BOTIN, A. A.; HOOGERHEIDE, E. S. S.; BOTELHO, S. de C. C.; LULU, J.; FARIAS NETO, A. L. de; AZEVEDO, V. C. R. Genetic diversity of Brazil nut tree (Bertholletia excelsa Bonpl.) in southern Brazilian Amazon. Forest ecology and management, v. 458, 117795, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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152. | | WRUCK, D. S. M.; WRUCK, F. J.; BOTELHO, S. de C. C.; CARVALHO, K. V. P. de; RISPOLI, A. C.; FIORINI, T. M.; FERRARI, G. H.; CLAMER, E. L. B.; GIMENEZ, J. E. D.; SERAFIM, R. C. Análise fitopatologica de sementes de soja em diferentes sistemas de plantio direto com incidência do apodrecimento de grãos e vagens de soja (AVG). In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVEIS, 6.; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 11., 2022. Sinop. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 8. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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153. | | LOPES, W. G.; QUEIROZ, P. V. M.; SILVA, B. A. H. da; ANESI, L. M.; RONCATTO, G.; SILVA, B. R. da; CARAVINA, S. M.; BOTELHO, S. de C. C. Análise das características de qualidade de frutos da lima ácida 'Tahiti' sobre portaenxertos cítricos. In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVEIS, 6.; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 11., 2022. Sinop. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 18. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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154. | | OLIVEIRA, P. S. d'; BORGES, A. L.; AMORIM, E. P.; CORDEIRO, Z. J. M.; RONCATTO, G.; BIANCHI, M.; TARDIN, F. D.; ROMANO, M. R.; BOTELHO, S. de C. C.; WRUCK, D. S. M. Avaliação de genótipos de bananeiras em sistemas convencional e orgânico de produção no Estado de Mato Grosso. Sinop, MT: Embrapa Agrossilvipatoril, 2023. (Embrapa Agrossilvipastoril. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 12) Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Milho e Sorgo. |
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155. | | HOOGERHEIDE, E. S. S.; BARELLI, M. A. A.; REIS, J. C. dos; DUARTE, G.; BOTELHO, S. de C. C.; OLIVEIRA, S. S.; OLIVEIRA, O. S. de; SILVA, L. G. de O. O uso da mandioca e caracterização do sistema de produção da farinha na Baixada Cuiabana, Mato Grosso. In: FARIAS NETO, A. L. de; NASCIMENTO, A. F. do; ROSSONI, A. L.; MAGALHÃES, C. A. de S.; ITUASSU, D. R.; HOOGERHEIDE, E. S. S.; IKEDA, F. S.; FERNANDES JUNIOR, F.; FARIA, G. R.; ISERNHAGEN, I.; VENDRUSCULO, L. G.; MORALES, M. M.; CARNEVALLI, R. A. (Ed.). Embrapa Agrossilvipastoril: primeiras contribuições para o desenvolvimento de uma agropecuária sustentável. Brasília, DF: Embrapa, 2019. pt. 8, cap. 3, p. 564-567. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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156. | | WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; BAYMA, M. M. A.; BOTELHO, S. de C. C.; KAMINSKI, P. E.; GUEDES, M. C.; MEDEIROS, T. K. A. de; BALDAUF, C.; ALVES, T. C. V.; SILVA, L. de J. de S. Coeficientes técnicos de produção e biometria. In: WADT, L. H. de O.; MAROCCOLO, J. F.; GUEDES, M. C.; SILVA, K. E. da (ed.). Castanha-da-amazônia: estudos sobre a espécie e sua cadeia de valor. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 9, p. 245-259. V. 1: Aspectos sociais, econômicos e organizacionais. ODS 2, ODS 3, ODS 8, ODS 11, ODS 12, ODS 13, ODS 17. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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157. | | APOLINÁRIO, L. F.; SILVA, A. T.; ROSA, A. P.; OLIVEIRA, C. da S.; LIRA, C.; GUERRA, J. P. C. dos S.; FRIEDRICH, J. F.; ROSA, L. Q.; CHELEGAO, R.; BOTELHO, S. de C. C.; SINHORIN, V. D. G.; OLIVEIRA, J. C. de; VELLOSO, N. A. Supplementation of the maternal diet with Brazil nut (Bertholletia excelsa H.B.K.) prevents cognitive impairment in the offspring of obese mothers. Journal of Developmental Origins of Health and Disease, 2024. online first Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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158. | | OLIVEIRA, J. M. de; ALENCAR, E. R. de; BLUM, L. E. B.; FERREIRA, W. F. de S.; BOTELHO, S. de C. C.; RACANICCI, A. M. C.; LEANDRO, E. dos S.; MENDONÇA, M. A.; MOSCON, E. S.; BIZERRA, L. V. A. dos S.; SILVA, C. R. da. Ozonation of Brazil nuts: Decomposition kinetics, control of Aspergillus flavus and the effect on color and on raw oil quality. LWT - Food science and technology, v. 123, 109106, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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Registros recuperados : 158 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
06/07/2020 |
Data da última atualização: |
24/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, J. M. de; ALENCAR, E. R. de; BLUM, L. E. B.; FERREIRA, W. F. de S.; BOTELHO, S. de C. C.; RACANICCI, A. M. C.; LEANDRO, E. dos S.; MENDONÇA, M. A.; MOSCON, E. S.; BIZERRA, L. V. A. dos S.; SILVA, C. R. da. |
Afiliação: |
JULIANA MARTINS DE OLIVEIRA, UnB, Brasília-DF; ERNANDES RODRIGUES DE ALENCAR, UnB, Brasília-DF; LUIZ EDUARDO BASSAY BLUM, UnB, Brasília-DF; WALLAS FELIPPE DE SOUZA FERREIRA, UnB, Brasília-DF; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; ALINE MONDINI CALIL RACANICCI, UnB, Brasília-DF; ELIANA DOS SANTOS LEANDRO, UnB, Brasília-DF; MARCIO ANTÔNIO MENDONÇA, UnB, Brasília-DF; EDER STOLBEN MOSCON, UnB, Brasília-DF; LINCOLN VICENTE ARAÚJO DOS SANTOS BIZERRA, UnB, Brasília-DF; CAROLINE ROSA DA SILVA, UnB, Brasília-DF. |
Título: |
Ozonation of Brazil nuts: Decomposition kinetics, control of Aspergillus flavus and the effect on color and on raw oil quality. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food science and technology, v. 123, 109106, 2020. |
ISSN: |
0023-6438 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109106 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the decomposition kinetics of ozone gas for preservation of Brazil nuts, the effect on Aspergillus flavus and possible effects on color and on raw oil quality. With regards to the saturation process, an exponential reduction of the saturation time was observed, while the saturation concentration increased linearly in the porous medium as the initial gas concentration was increased. Ozone half-life in the Brazil nuts at 25 °C was equivalent to 4.20 min. As for the effect of ozone on A. flavus, at the concentration of 8.88 mg L−1, for 240 min, the gas was able to cause a reduction in the count of microorganisms greater than 3.10 log cycles. Changes in the structure of the microorganisms and color of the colonies were also evidenced. Ozonation did not alter the quality of Brazil nut oil or its lipid profile. From the obtained results, it was concluded that: the initial ozone concentration influences the time and saturation concentration; ozone efficiently inactivates A. flavus in Brazil nuts; and in the conditions adopted for the present study, ozone does not affect the quality of the raw oil, including the lipid profile. |
Palavras-Chave: |
Half-life time; Lipid profile; Mato Grosso; Qualitative alterations; Saturation time. |
Thesaurus NAL: |
Biological half-life; Ozonation. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214386/1/2020-cpamt-sccb-ozonation-brazil-nuts-decompostion-control-aspergillus-effect-color-oil-quality.pdf
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Marc: |
LEADER 02282naa a2200349 a 4500 001 2123634 005 2022-05-24 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0023-6438 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109106$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, J. M. de 245 $aOzonation of Brazil nuts$bDecomposition kinetics, control of Aspergillus flavus and the effect on color and on raw oil quality.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the decomposition kinetics of ozone gas for preservation of Brazil nuts, the effect on Aspergillus flavus and possible effects on color and on raw oil quality. With regards to the saturation process, an exponential reduction of the saturation time was observed, while the saturation concentration increased linearly in the porous medium as the initial gas concentration was increased. Ozone half-life in the Brazil nuts at 25 °C was equivalent to 4.20 min. As for the effect of ozone on A. flavus, at the concentration of 8.88 mg L−1, for 240 min, the gas was able to cause a reduction in the count of microorganisms greater than 3.10 log cycles. Changes in the structure of the microorganisms and color of the colonies were also evidenced. Ozonation did not alter the quality of Brazil nut oil or its lipid profile. From the obtained results, it was concluded that: the initial ozone concentration influences the time and saturation concentration; ozone efficiently inactivates A. flavus in Brazil nuts; and in the conditions adopted for the present study, ozone does not affect the quality of the raw oil, including the lipid profile. 650 $aBiological half-life 650 $aOzonation 653 $aHalf-life time 653 $aLipid profile 653 $aMato Grosso 653 $aQualitative alterations 653 $aSaturation time 700 1 $aALENCAR, E. R. de 700 1 $aBLUM, L. E. B. 700 1 $aFERREIRA, W. F. de S. 700 1 $aBOTELHO, S. de C. C. 700 1 $aRACANICCI, A. M. C. 700 1 $aLEANDRO, E. dos S. 700 1 $aMENDONÇA, M. A. 700 1 $aMOSCON, E. S. 700 1 $aBIZERRA, L. V. A. dos S. 700 1 $aSILVA, C. R. da 773 $tLWT - Food science and technology$gv. 123, 109106, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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