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Registros recuperados : 14 | |
3. | | TRAWITZKI, H.; BUENO, J. H.; BOTELHO, D.; SALGADO, L. O. Controle da traca-do-tomateiro, Scrobipalpula absoluta (Meirick 1917), com diversos inseticidas em pulverizacao. In: CONGRESSO DE INICIACAO CIENTIFICA DA ESAL, 3., 1988, Lavras, MG. Programa e resumos... Lavras: ESAL, 1988. p.75. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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5. | | BOTELHO, D.; CARVALHO, G. A. de; YAMANISHI, C. Y.; SALGADO, L. O. Resultados do controle do acaro rajado Tetranychus urticae (Koch, 1836) em berinjela. In: CONGRESSO DE INICIACAO CIENTIFICA DA ESAL, 3., 1988, Lavras, MG. Programa e resumos... Lavras: ESAL, 1988. p.12. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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6. | | AMANCIO, C. O. da G.; AMANCIO, R.; TONIAZZO, R. C.; BOTELHO, D.; PELLEGRIN, L. A. Caracterização socieconômica da comunidade do Amolar, sub-região do Paraguai, Corumbá, MS. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2010. 4 p. (Embrapa Pantanal. Circular Técnica, 92). Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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7. | | AMÂNCIO, C. O. da G.; AMÂNCIO, R.; TONIAZZO, R. C.; BOTELHO, D.; PELLEGRIN, L. A. Caracterização socioeconômica das comunidades Chané/Bonfim, sub-região do Paraguai, Corumbá, MS. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2008. 9 p. (Embrapa Pantanal. Circular Técnica, 82). Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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8. | | BOTELHO, D. de O.; SILVA, S. S. da; AMÂNCIO, R.; PEREIRA, J. R.; AMÂNCIO, C. O. da G. Icms-ecológico como instrumento de política ambiental em Minas Gerais. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 45., 2007, Londrina. Conhecimentos para a agricultura do futuro. Brasília, DF: Sober; Londrina: Universidade Estadual de Londrina: IAPAR, 2007. 21 p. Disponível no CD2008.00008. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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9. | | BOTELHO, C. E.; NAZARENO, A. G. M.; BARTHOLO, G. F.; BOTELHO, D. M. S.; NOGUEIRA, A. M. Avaliação da resistência à ferrugem em progênies de cafeeiro F4 obtidas por cruzamentos de 'icatu' com catimor. In: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil, 5., 2007, Águas de Lindóia. Anais. Brasília, D.F. : Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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12. | | BOTELHO, D. M. S.; RESENDE, M. L. V.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; PATRÍCIO, F. R. A.; VASCONCELOS, V. A. M.; PEREIRA, E. A. Evaluation of two methods for preservation of Cercospora coffeicola. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE & SCIENCE, 25., 2014, Colombia. Leveraging Knowledge for coffee sustainability. Colombia: Association for Science and Information on Coffee (ASIC), 2014. p. 259. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. | | BOTELHO, D. M. dos S.; POZZA, E. A.; ALVES, E.; FURTURI NETO, A. E.; BARBOSA, J. P. R. A. D.; CASTRO, D. M. de. Aspectos anatômicos e fisiológicos de mudas de cafeeiro (Coffea arabica L.) com cercosporiose (Cercospora coffeicola Berk. & Cook.) adubadas com ácido silícico. Coffee science, Lavras, v. 4, n. 2, p. 93-99, jul./dez. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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14. | | SERA, G. H.; CARVALHO, C. H. S. de; ABRAHÃO, J. C. de R.; POZZA, E. A.; MATIELLO, J. B.; ALMEIDA, S. R. de; BARTELEGA, L.; BOTELHO, D. M. dos S. Coffee leaf rust in Brazil: historical events, current situation, and control measures. Agronomy, v. 12, n. 2, 2022. 19 p. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Registros recuperados : 14 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/01/2023 |
Data da última atualização: |
09/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SERA, G. H.; CARVALHO, C. H. S. de; ABRAHÃO, J. C. de R.; POZZA, E. A.; MATIELLO, J. B.; ALMEIDA, S. R. de; BARTELEGA, L.; BOTELHO, D. M. dos S. |
Afiliação: |
GUSTAVO HIROSHI SERA, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, CNPCa; JULIANA COSTA DE REZENDE ABRAHÃO, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; EDSON AMPÉLIO POZZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JOSÉ BRAZ MATIELLO, FUNDAÇÃO DE APOIO À TECNOLOGIA CAFEEIRA; SAULO ROQUE DE ALMEIDA, FUNDAÇÃO DE APOIO À TECNOLOGIA CAFEEIRA; LUCAS BARTELEGA, FUNDAÇÃO DE APOIO À TECNOLOGIA CAFEEIRA; DEILA MAGNA DOS SANTOS BOTELHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Coffee leaf rust in Brazil: historical events, current situation, and control measures. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 12, n. 2, 2022. |
Páginas: |
19 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/agronomy12020496 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this review of coffee leaf rust (CLR) in Brazil, we report: (i) the historical introduction of CLR in Brazil and the first control measures; (ii) favorable environmental conditions and times of year for the disease; (iii) breeding methods and strategies used for developing CLR-resistant cultivars; (iv) the levels, sources, and types of CLR resistance; (v) the development of Brazilian resistant cultivars; and (vi) chemical and cultural control methods. Most plantations are cultivated with susceptible cultivars, such as those of the Catuaí and Mundo Novo groups. Brazilian research institutes have developed dozens of cultivars with different levels of resistance, and significantly increased the planting of new resistant cultivars. The main sources of CLR resistance are genotypes from Híbrido de Timor, Icatu, BA series carrying the SH3 gene, and Ethiopian wild coffees. High CLR resistance is still observed in Sarchimor and SH3-carrying genotypes. Intermediate CLR resistance is observed in Ethiopian wild coffees and in Sarchimor and Icatu derivatives, where qualitative resistance has been supplanted by races of Hemileia vastatrix. Contact, mesostemic, and systemic fungicides are used for chemical control in Brazil. CLR incidence in Brazil begins to increase after the rainy season onset in November, reaches a peak in June, and remains high until August. Thus, chemical control is typically applied from December to April. |
Thesaurus NAL: |
Chemical control; Coffea arabica var. arabica; Cultivars; Hemileia; Plant breeding. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150780/1/Coffee-Leaf-Rust-in-Brazil.pdf
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Marc: |
LEADER 02284naa a2200289 a 4500 001 2150780 005 2023-01-09 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/agronomy12020496$2DOI 100 1 $aSERA, G. H. 245 $aCoffee leaf rust in Brazil$bhistorical events, current situation, and control measures.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a19 p. 520 $aIn this review of coffee leaf rust (CLR) in Brazil, we report: (i) the historical introduction of CLR in Brazil and the first control measures; (ii) favorable environmental conditions and times of year for the disease; (iii) breeding methods and strategies used for developing CLR-resistant cultivars; (iv) the levels, sources, and types of CLR resistance; (v) the development of Brazilian resistant cultivars; and (vi) chemical and cultural control methods. Most plantations are cultivated with susceptible cultivars, such as those of the Catuaí and Mundo Novo groups. Brazilian research institutes have developed dozens of cultivars with different levels of resistance, and significantly increased the planting of new resistant cultivars. The main sources of CLR resistance are genotypes from Híbrido de Timor, Icatu, BA series carrying the SH3 gene, and Ethiopian wild coffees. High CLR resistance is still observed in Sarchimor and SH3-carrying genotypes. Intermediate CLR resistance is observed in Ethiopian wild coffees and in Sarchimor and Icatu derivatives, where qualitative resistance has been supplanted by races of Hemileia vastatrix. Contact, mesostemic, and systemic fungicides are used for chemical control in Brazil. CLR incidence in Brazil begins to increase after the rainy season onset in November, reaches a peak in June, and remains high until August. Thus, chemical control is typically applied from December to April. 650 $aChemical control 650 $aCoffea arabica var. arabica 650 $aCultivars 650 $aHemileia 650 $aPlant breeding 700 1 $aCARVALHO, C. H. S. de 700 1 $aABRAHÃO, J. C. de R. 700 1 $aPOZZA, E. A. 700 1 $aMATIELLO, J. B. 700 1 $aALMEIDA, S. R. de 700 1 $aBARTELEGA, L. 700 1 $aBOTELHO, D. M. dos S. 773 $tAgronomy$gv. 12, n. 2, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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