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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  04/03/2024
Data da última atualização:  04/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEDONE, I. S.; NARITA, I. M. P.; SILVEIRA, M. M. da; BASSINELLO, P. Z.; VANIER, N. L.; COLUSSI, R.
Afiliação:  ISABEL S. PEDONE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ISABELA M. P. NARITA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MIRIÃ MIRANDA DA SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; NATHAN L. VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSANA COLUSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Quick‐cooking beans technology: effects of the drying temperature on end‐product quality.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, 2024.
ISSN:  0009-0352
DOI:  https://doi.org/10.1002/cche.10773
Idioma:  Inglês
Notas:  Online version.
Conteúdo:  Background and Objectives: This study investigated different drying temperatures (40°C, 50°C, and 60°C) during the preparation of dehydrated quick-cooking beans and verified the physical and chemical effects and digestibility of the grains. Two genotypes (BRS Esteio and BRS Estilo), freshly harvested and with hard-to-cook (HTC) defects, were used. Findings: Lower drying temperature favors producing quick-cooking beans with reduced cooking times. As the temperature increases, there is an increase in grain browning. Higher temperature (60°C) promotes the most significant damage, reaching 36.35% in BRS Estilo. Phytic acid content reduced considerably at drying temperatures of 50°C and 60°C in HTC beans, and the lower content of tannin was obtained after drying at 40°C (0.45 and 0.60 mg/100 g). All quick-cooking beans had over 90% protein digestibility. The development of quick-cooking beans using a drying temperature of 40°C provided higher starch digestibility after 180 min of simulated intestinal digestion. Conclusions: The drying process at 40°C improved the technological, physical, and nutritional characteristics of quick-cooking dehydrated beans. Significance and Novelty: The drying temperature directly influences the final quality of quick-cooking beans; so, it is important to consider the use of low temperatures.
Palavras-Chave:  Antinutritional compounds; Hard to cook.
Thesagro:  Cocção; Digestibilidade; Feijão; Genótipo; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus Nal:  Beans; Cooking; Digestibility; Drying temperature; Nutrition-genotype interaction; Rehydration.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36936 - 1UPCAP - DD20242024
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  29/07/2004
Data da última atualização:  05/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BORGES, L. C.; FERREIRA, D. F.; ABREU, A. F. B.; RAMALHO, M. A. P.
Afiliação:  LIVIA COSTA BORGES, bolsista CNPq; DANIEL FURTADO FERREIRA, bolsista CNPq; ANGELA DE FATIMA BARBOSA ABREU, CNPAF; MAGNO ANTONIO PATTTO RAMALHO, UFLA.
Título:  Emprego de metodologias de avaliação da estabilidade fenotípica na cultura do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.).
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Revista Ceres, v. 47, n. 269, p. 89-102, jan./fev. 2000.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho teve por objetivo avaliar e comparar diversos métodos de análise de estabilidade fenotípica, quanto à eficiência e complementaridade, bem como estimar os parâmetros de estabilidade fenotípica da produtividade de linhagens de feijoeiro em distintos ambientes, a partir de dados experimentais do programa de melhoramento da UFLA/EPAMIG.
Palavras-Chave:  Estabilidade fenotípica; Interação genótipo x ambiente.
Thesagro:  Feijão; Interação Genética; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/79475/1/borges-RC.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF21559 - 1UPCAP - DD20002000
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