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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  07/06/2022
Data da última atualização:  08/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AMARAL, M. do; FREITAS, A. C. O.; SANTOS, A. S.; SANTOS, E. C. dos; FERREIRA, M. M.; GESTEIRA, A. da S.; GRAMACHO, K. P.; MARINHO-PRADO, J. S.; PIROVANI, C. P.
Afiliação:  MILENA DO AMARAL, UESC; ANA CAMILA OLIVEIRA FREITAS, UESC; ARIANA SILVA SANTOS, UESC; EVERTON CRUZ DOS SANTOS, Instituto do Câncer José Alencar Gomes da Silva; MONALIZA MACÊDO FERREIRA, UESC; ABELMON DA SILVA GESTEIRA, CNPMF; KARINA PERES GRAMACHO, CEPEC; JEANNE SCARDINI MARINHO PRADO, CNPMA; CARLOS PRIMINHO PIROVANI, UESC.
Título:  TcTI, a Kunitz-type trypsin inhibitor from cocoa associated with defense against pathogens.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Scientific Reports, v. 12, n. 1, article 680, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41598-021-04700-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Protease inhibitors (PIs) are important biotechnological tools of interest in agriculture. Usually they are the first proteins to be activated in plant-induced resistance against pathogens. Therefore, the aim of this study was to characterize a Theobroma cacao trypsin inhibitor called TcTI. The ORF has 740 bp encoding a protein with 219 amino acids, molecular weight of approximately 23 kDa. rTcTI was expressed in the soluble fraction of Escherichia coli strain Rosetta [DE3]. The purified His-Tag rTcTI showed inhibitory activity against commercial porcine trypsin. The kinetic model demonstrated that rTcTI is a competitive inhibitor, with a Ki value of 4.08 × 10-7 mol L-1. The thermostability analysis of rTcTI showed that 100% inhibitory activity was retained up to 60 °C and that at 70-80 °C, inhibitory activity remained above 50%. Circular dichroism analysis indicated that the protein is rich in loop structures and beta-conformations. Furthermore, in vivo assays against Helicoverpa armigera larvae were also performed with rTcTI in 0.1 mg mL-1 spray solutions on leaf surfaces, which reduced larval growth by 70% compared to the control treatment. Trials with cocoa plants infected with Mp showed a greater accumulation of TcTI in resistant varieties of T. cacao, so this regulation may be associated with different isoforms of TcTI. This inhibitor has biochemical characteristics suitable for biotechnological applications as well as in resistance studies of T. cacao and ot... Mostrar Tudo
Thesagro:  Cacau; Inibidor de Enzima; Praga de Planta; Protease; Resistência; Theobroma Cacao.
Thesaurus Nal:  Disease resistance; Helicoverpa armigera; Insecticide resistance; Trypsin inhibitors.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17173 - 1UPCAP - DD
CNPMF33513 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  17/11/2022
Data da última atualização:  29/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CONGIO, G. F. S.; BANNINK, A.; MAYORGA, O. L.; RODRIGUES, J. P. P.; BOUGOUIN, A.; KEBREAB, E.; CARVALHO, P. C. F.; BERCHIELLI, T. T.; MERCADANTE, M. E. Z.; VALADARES-FILHO, S. C.; BORGES, A. L. C. C.; BERNDT, A.; RODRIGUES, P. H. M.; KU-VERA, J. C.; MOLINA-BOTERO, I. C.; ARANGO, J.; REIS, R. A.; POSADA-OCHOA , S. L.; TOMICH, T. R.; CASTELÁN-ORTEGA, O. A.; MARCONDES, M. I.; GÓMEZ, C.; RIBEIRO-FILHO, H. M. N.; GERE, J. I.; ARIZA-NIETO, C.; GIRALDO, L. A.; GONDA, H.; CERÓN-CUCCHI, M. E.; HERNÁNDEZ, O.; RICCI, P.; HRISTOV, A. N.
Afiliação:  GUILHERMO F. S. CONGIO, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; ANDRÉ BANNINK, Wageningen University & Research; OLGA L. MAYORGA, Colombian Corporation for Agricultural Research; JOÃO P. P. RODRIGUES, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; ADELINE BOUGOUIN, University of California; ERMIAS KEBREAB, University of California; PAULO C. F. CARVALHO, Universidade Federal do Rio de Janeiro; TELMA T. BERCHIELLI, Universidade Estadual Paulista; MARIA E. Z. MERCADANTE, Agência Paulista de Tecnologia do Agronegócio; SEBASTIÃO C. VALADARES-FILHO, Universidade Federal de Viçosa; ANA L. C. C. BORGES, Universidade Federal de Minas Gerais; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; PAULO H. M. RODRIGUES, Universidade de São Paulo; JUAN C. KU-VERA, University of Yucatan; ISABEL C. MOLINA-BOTERO, National Agrarian University La Molina; JACOBO ARANGO, International Center for Tropical Agriculture; RICARDO A. REIS, Universidade Estadual Paulista; SANDRA L. POSADA-OCHOA, University of Antioquia; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; OCTAVIO A. CASTELÁN-ORTEGA, Autonomous University of the State of Mexico; MARCOS I. MARCONDES, Washington State University; CARLOS GÓMEZ, National Agrarian University La Molina; HENRIQUE M. N. RIBEIRO-FILHO, Universidade do Estado de Santa Catarina; JOSÉ I. GERE, National Technological University; CLAUDIA ARIZA-NIETO, Colombian Corporation for Agricultural Research; LUIS A. GIRALDO, National University of Colombia; HORACIO GONDA, Swedish University of Agricultural Sciences; MARÍA E. CERÓN-CUCCHI, National Institute of Agricultural Technology; OLEGARIO HERNÁNDEZ, National Institute of Agricultural Technology; PATRICIA RICCI, National Institute of Agricultural Technology; ALEXANDER N. HRISTOV, The Pennsylvania State University.
Título:  Improving the accuracy of beef cattle methane inventories in Latin America and Caribbean countries.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Science of the Total Environment, v. 856, 159128, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.159128
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  On-farm methane (CH4) emissions need to be estimated accurately so that the mitigation effect of recommended prac-tices can be accounted for. In the present study prediction equations for enteric CH4 have been developed in lieu of expensive animal measurement approaches. Our objectives were to: (1) compile a dataset from individual beef cattle data for the Latin America and Caribbean (LAC) region; (2) determine main predictors of CH4 emission variables; (3) develop and cross-validate prediction models according to dietary forage content (DFC); and (4) compare the pre-dictive ability of these newly-developed models with extant equations reported in literature, including those currently used for CH4 inventories in LAC countries. After outlier's screening, 1100 beef cattle observations from 55 studies were kept in the final dataset (similar to 50 % of the original dataset). Mixed-effects models were fitted with a random effect of study. The whole dataset was split according to DFC into a subset for all-forage (DFC = 100 %), high-forage (94 % >= DFC >= 54 %), and low-forage (50 % >= DFC) diets. Feed intake and average daily gain (ADG) were the main pre-dictors of CH4 emission (g d-1), whereas this was feeding level [dry matter intake (DMI) as % of body weight] for CH4 yield (g kg-1 DMI). The newly-developed models were more accurate than IPCC Tier 2 equations for all subsets. Sim-ple and multiple regression models including ADG were accurate and a feasible option to predict CH4 ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Bovino; Efeito Estufa; Gado de Corte; Gás; Metano; Regressão Linear.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL25817 - 1UPCAP - DD
CPPSE25784 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00119CON2022.00195
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