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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
03/11/2009 |
Data da última atualização: |
28/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ADAMES, M.; BASSO, A.; CASALI, A. V.; SCANAGATTA, V.; FURINI, G.; BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de. |
Afiliação: |
MARCIUS ADAMES, UCS; ALEX BASSO, UERGS; ÂNGELA VALÉRIA CASALI, UFRGS; VOLMIR SCANAGATTA, CNPUV; GRACIANE FURINI, UERGS; GUSTAVO BRUNETTO, UFSJ; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV. |
Título: |
Avaliação da produção de morangos cv. Aromas e Oso Grande em diferentes substratos. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. |
Páginas: |
p. 37. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Para aumentar a área produtiva e diminuir a incidência de pragas e doenças, estão sendo cultivados morangueiros em ambiente protegido com a utilização de substratos. O presente trabalho teve como objetivo avaliar a produção de morangos de diferentes cultivares em substratos. |
Palavras-Chave: |
Anais; CNPUV; IC; Iniciação cientifica. |
Thesagro: |
Fruticultura; Morango; Produção; Substrato de cultura; Variedade. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/573866/1/Resumos-7IC-2009-fINAL3-1-37.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
14/03/2022 |
Data da última atualização: |
14/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MOITINHO, M. A.; SOUZA, D. T.; CHIARAMONTE, J. B.; BONONI, L.; MELO, I. S. de; TAKETANI, R. G. |
Afiliação: |
MARTA ALVEZ MOITINHO, ESALQ-USP; DANILO TOSTA SOUZA, ESALQ-USP; JOSIANE BARROS CHIARAMONTE, ESALQ-USP; LAURA BONONI, ESALQ-USP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; RODRIGO GOUVÊA TAKETANI, ESALQ-USP. |
Título: |
The unexplored bacterial lifestyle on leaf surface. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Microbiology, v. 51, n. 3, p. 1233?1240, 2020. |
ISSN: |
1678-4405 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s42770-020-00287-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Social interactions impact microbial communities and these relationships are mediated by small molecules. The chemical ecology of bacteria on the phylloplane environment is still little explored. The harsh environmental conditions found on leaf surface require high metabolic performances of the bacteria in order to survive. That is interesting both for scientific fields of prospecting natural molecules and for the ecological studies. Important queries about the bacterial lifestyle on leaf surface remain not fully comprehended. Does the hostility of the environment increase the populations\' cellular altruism by the production of molecules, which can benefit the whole community? Or does the reverse occur and the production of molecules related to competition between species is increased? Does the phylogenetic distance between the bacterial populations influence the chemical profile during social interactions? Do phylogenetically related bacteria tend to cooperate more than the distant ones? The phylloplane contains high levels of yet uncultivated microorganisms, and understanding the molecular basis of the social networks on this habitat is crucial to gain new insights on the ecology of the mysterious community members due to interspecies molecular dependence. Here, we review and discuss what is known about bacterial social interactions and their chemical lifestyle on leaf surface. |
Palavras-Chave: |
Leaf surface; Social interaction. |
Thesagro: |
Bactéria; Folha; População Microbiana. |
Thesaurus NAL: |
Bacterial communities; Chemical ecology; Phylloplane. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232497/1/Melo-Unexplored-bacterial-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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