Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  24/03/2008
Data da última atualização:  22/02/2016
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  OLIVEIRA, M. R. V. de; PAULA-MORAES, S. V. de; MENDES, M. A. S.; MARTINS, O. M.; BATISTA, M. de F.
Afiliação:  Maria Regina Vilarinho de Oliveira, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Silvana Vieira de Paula-Moraes, Embrapa Cerrados; Marta Aguiar Sabo Mendes, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Olinda Maria Martins, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Maria de Fatima Batista, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Título:  Pragas com potencial quarentenário para culturas oleaginosas envolvidas na produção da agroenergia.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2007.
Série:  (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Comunicado técnico, 161).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Culturas oleaginosas; Pragas quarentenárias; Produção da agroenergia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CENARGEN/29600/1/cot161.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN29600 - 1UMTFL - DDCOTE161
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  09/11/2018
Data da última atualização:  25/02/2019
Autoria:  COVRE, A. M.; PARTELLI, F. L.; BONOMO, R.; TOMAZ, M. A.; RAMALHO, J. C.
Afiliação:  André Monzoli Covre, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro Universitário Norte do Espírito Santo; Fábio Luiz Partelli, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro Universitário Norte do Espírito Santo; Robson Bonomo, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro Universitário Norte do Espírito Santo; Marcelo Antônio Tomaz, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES/Centro de Ciências Agrárias; José Cochicho Ramalho, Universidade de Lisboa/Instituto Superior de Agronomia. Universidade Nova de Lisboa.
Título:  Impacts of water availability on macronutrients in fruit and leaves of conilon coffee.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 9, p. 1025-1037, Sept. 2018.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Impactos da disponibilidade hídrica sobre macronutrientes em frutos e folhas de café conilon.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the concentrations and accumulation of macronutrients in conilon coffee (Coffea canephora) fruit, and their concentrations in leaves, over two years, in irrigated and nonirrigated coffee plants. Three-year-old conilon coffee plants of the cultivar Emcapa 8111 genotype 02 were used. An experimental design was carried out in randomized complete blocks, in a split-plot arrangement, with 14 replicates. The main plot factor was irrigation versus nonirrigation of coffee plants, and the split-plot factor was different fruit and leaf collection times. Collections began 10 days after the beginning of flowering and were performed on average every 28 days, until full fruit ripening. At each sampling date, five plants per treatment were picked out, by collecting one plagiotropic branch by plant, separated into fruit and leaves. Each part was dried, weighed, and subjected to the chemical analysis. Macronutrient accumulations and their accumulation rates were determined. According to the regression analysis of the data, fruit macronutrient accumulation curves fit best to sigmoidal equations. Irrigation affects the macronutrient dynamics in fruit and leaves during the fruiting phase of conilon coffee, and increases the accumulation of nutrients in the plant tissues. The macronutrients found in greater quantities are N, K, and Ca, in fruit and leaves, regardless of the irrigation treatment.
Palavras-Chave:  Acúmulo de nutriente; Coffee; Deficit hídrico; Mineral nutrition; Nutrição mineral; Nutrient accumulation; Water deficit.
Thesagro:  Café.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185716/1/Impacts-of-water-availability-on-macronutrients.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE63331 - 1UPEAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional