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Registros recuperados : 21 | |
6. | | VIDA, J. B.; TESSMANN, D. J.; SANTOS, A. F. dos; BONALDO, S. M.; CAIXETA, M. P. Transmissão de Colletotrichum gloeosporioides a partir de sementes de pupunha produzidas em áreas de restrições hídricas no Sudeste e Sul do Brasil. Summa Phytopathologica, v. 32, supl., S. 46, feb. 2006. Edição dos resumos do 29o Congresso Paulista de Fitopatologia, 2006, Botucatu. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | | BERBER, G. C. M.; GARCIA, M. N.; CARMO, K. B. do; BOURSCHEIDT, M. L. B.; BONALDO, S. M; FERREIRA, A. Controle biológico de Rhizoctonia spp por fungos isolados de solos sob sistemas integrados de produção In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 2.,2013, Sinop. Anais... Sinop, MT: Embrapa Agrossilvipastoril, 2013. 1 CD. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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8. | | GASPAROTTO, F.; VIDA, J. B.; VERZIGNASSI, J. R.; BONALDO, S. M.; TESSMANN, D. J.; COLELLA, J. C. T. Caracterização sintomatológica de Didymella bryoniae em meloeiro nobre. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 33, p. S.42, 2007. Suplemento. Título em inglês: Symptons of gummy stem bligth in muskmelon. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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9. | | WRUCK, D. S. M.; RONCATTO, G.; BEHLING, M.; FALEIRO, V. de O.; BONALDO, S. M.; TARDIN, F. D. Identification of sources of resistance of Passiflora rootstocks to fusariosis in areas with disease outbreaks in Mato Grosso state, Brazil. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 43, n. 4, e-160, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Milho e Sorgo. |
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10. | | BONALDO, S. M.; SCHWAN-ESTRADA, K. R. F.; STANGARLIN, J. R.; TESSMANU, D. J.; SCAPIM, C. A. Fungitoxicidade, atividade elicitora de fitoalexinas e proteção de pepino contra colletotrichum lagenarium, pelo extrato aquoso de Eucalyptus citriodora. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v. 29, n. 2, p. 128-134, mar./abr. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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11. | | BERBER, G. de C. M.; BONALDO, S. M.; CARMO, K. B. C. do; GARCIA, M. N.; FARIAS NETO, A. L. de; FERREIRA, A. Integrated production systems revealing antagonistic fungi biodiversity in the tropical region. Scientific Electronic Archives, v. 13, n. 6, p. 46-56, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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12. | | SOUZA, M. M. de; SILVA, C. da; FILIMBERTI, E. L.; WISNIEWSKI, P. E. V.; BONALDO, S. M.; SILVA, A. F. da. Avaliação de doenças foliares em híbridos de milho, em segunda safra em SINOP- MT In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 2.,2013, Sinop. Anais... Sinop, MT: Embrapa Agrossilvipastoril, 2013. 1 CD. Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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13. | | VIDA, J. B.; MARTINS, S. S.; TESSMANN, D. J.; MAFACIOLI, R.; SANTOS, A. F. dos; BONALDO, S. M.; CAIXETA, M. P. Severidade de antracnose (Colletotrichum gloeosporioides) em mudas de pupunheira produzidas em diferentes substratos. Summa Phytopathologica, v. 32, supl., S. 46, feb. 2006. Edição dos resumos do 29o Congresso Paulista de Fitopatologia, 2006, Botucatu. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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14. | | ECCO, M. E. dos; BONALDO, S. M.; OLIVEIRA, J. T. M. de; CAMPOS, C. I.; LOPES, T. M.; DOMIT, L. A.; FARIAS NETO, A. L. de; SCHUCK, C. M. Avaliação de antracnose (Colletotrichum truncatum) em cultivares de soja convencional em diferentes épocas de plantio no norte de Mato Grosso na safra 2110/2011 IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, VI, 2012, Cuiabá, MT. Anais... Cuiabá: VI Congresso Brasileiro de Soja, EMBRAPA Soja, 2012 121 Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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15. | | ECCO, M. E. dos; BONALDO, S. M.; OLIVEIRA, J. T. M. de; CAMPOS, C. I.; LOPES, T. M.; DOMIT, L. A.; FARIAS NETO, A. L. de; SCHUCK, C. M. Avaliação de Mancha Alvo (Corynespora cassiicola) em cultivares de soja convencional, semeadas em diferentes épocas no Norte de Mato Grosso na safra 2010/2011 IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, VI, 2012, Cuiabá, MT. Anais... Cuiabá: VI Congresso Brasileiro de Soja, EMBRAPA Soja, 2012 Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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16. | | SOUZA, M. M. D.; WISNIEWSKI, P. E. V.; FILIMBERTI, E. L.; ZANATTO, I. B.; SILVA, C.; BONALDO, S. M.; TIESEN, C. M. A.; SILVA, A. F. da; NETO, M. M. G. Avaliação de doenças foliares em híbridos de milho no município de Sinop/MT. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 46.; REUNIÃO BRASILEIRA DE CONTROLE BIOLÓGICO, 11., 2013, Ouro Preto. Expofito. Ouro Preto: UFV, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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17. | | SOUZA, M. M. D.; SELLA, H. A.; ZANATTO, I. B.; FILIMBERTI, E. L.; WISNIEWSKI, P. E. V.; DIAS, J. L. L.; SILVA, C. D.; BONALDO, S. M.; SILVA, A. F.; NETO, M. M. G. Avaliação de doenças foliares em milho consorciado com Brachiaria sp no município de Sinop/MT, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 46.; REUNIÃO BRASILEIRA DE CONTROLE BIOLÓGICO, 11., 2013, Ouro Preto. Expofito. Ouro Preto: UFV, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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18. | | SOUZA, M. M. D.; ZANATTO, I. B.; FILIMBERTI, E. L.; TIESEN, C. M. A.; DIAS, J. L. L.; SILVA, C.; BONALDO, S. M.; SILVA, A. F. da; NETO, M. M. G. Resposta de híbridos de milho, em diferentes densidades de plantio, a doenças foliares no município de Sinop/MT. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 46.; REUNIÃO BRASILEIRA DE CONTROLE BIOLÓGICO, 11., 2013, Ouro Preto. Expofito. Ouro Preto: UFV, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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19. | | KUDLAWIEC, K.; TOMEN, A.; BERGAMIN, A. C.; MIGUEL-WRUCK, D. S.; MOREIRA, E. N.; GHENO, E. A.; POLETTO, E. M.; CONSTANTINO, E. J.; ROJAS, E. P.; ARAÚJO JÚNIOR, I. V.; CACIQUE, I. S.; ASCARI, J. P.; BERGAMIN, L. P. P.; BELUFI, L. M. de R.; ZULLI, M. R.; MÜLLER, M. A.; BONALDO, S. M.; GODOY, C. V.; LOPES, I. de O. N.; UTIAMADA, C. M.; MEYER, M. C.; CAMPOS, H. D. Eficiência de fungicidas para o controle da podridão de grãos da soja, na safra 2022/2023: resultados sumarizados dos ensaios cooperativos. Londrina: Embrapa Soja, 2023. 32 p. (Embrapa Soja. Circular Técnica, 197). Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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20. | | KUDLAWIEC, K.; TOMEN, A.; BERGAMIN, A. C.; WRUCK, D. S. M.; MOREIRA, E. N.; GHENO, E. A.; POLETTO, E. M.; CONSTANTINO, E. J.; ROJAS, E. P.; ARAÚJO JÚNIOR, I. V.; CACIQUE, I. S.; ASCARI, J. P.; BERGAMIN, L. P. P.; BELUFI, L. M. de R.; ZULLI, M. R.; MÜLLER, M. A.; BONALDO, S. M.; GODOY, C. V.; LOPES, I. de O. N.; UTIAMADA, C. M.; MEYER, M. C.; CAMPOS, H. D. Eficiência de fungicidas para o controle da podridão de grãos da soja, na safra 2022/2023: resultados sumarizados dos ensaios cooperativos. Londrina: Embrapa Soja, 2023. 32 p. (Embrapa Soja. Circular Técnica, 197). Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril. |
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Registros recuperados : 21 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
07/11/2018 |
Data da última atualização: |
08/11/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LORINI, A.; WOBETO, C.; BONALDO, S. M.; BOTELHO, S. de C. C.; SINHORIN, A. P. |
Afiliação: |
ALEXANDRE LORINI, Doutorando UFPEL; CARMEN WOBETO, UFMT, SINOP; SOLANGE MARIA BONALDO, UFMT, SINOP; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; ADILSON PAULO SINHORIN, UFMT, SINOP. |
Título: |
Chemical composition and antifungal activity of propolis on Aspergillus flavus. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Bioscience Journal, v. 34, n. 5, p. 1298-1307, 2018. |
ISSN: |
1981-3163 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.14393/BJ-v34n5a2018-36601 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Research has indicated the antifungal activity of ethanol extracts from propolis (EEP) on fungi of the genera Phakopsora, Colletotrichum, and Cercospora. Here, chemical compositions and antioxidant activity of three EEP (propolis from Scaptotrigona polysticta stingless bee and two types produced by Apis mellifera - red and brown) were evaluated and their action against Aspergillus flavus was investigated. Ash, dry extract, total phenolic and total flavonoid contents were determined. Phenolic composition was evaluated by high performance liquid chromatography, with using the following reference substances: gallic acid, caffeic acid, ρ-coumaric acid, ferulic acid, quercetin, kaempferol, and apigenin. Tests on mycelial growth, sporulation, and germination of spores were performed to assess the biological activity of the EEP on A. flavus. All EEP showed low dry extract content (<11%) with adequate amounts of ash (<5%). The red EEP (Apis mellifera) showed the highest contents of total phenolic and total flavonoid (5.38 and 2.77 g 100 g-1), while the highest recorded antioxidant activity was exhibited by brown EEP (92.9%). The EEP of S. polysticta presented higher levels of ρ-coumaric acid (10.99 mg g-1), while red and brown extracts from A. mellifera stood out with the highest levels of quercetin (27.26 mg g-1) and gallic acid (5.88 mg g-1), respectively. No extract was effective in inhibiting mycelial growth and sporulation of A. flavus, but red EEP inhibited spore germination. On the basis of these results, it is suggested that the inhibitory effect of red EEP on spore germination may be associated with increased levels of flavonoids found in it as compared with the other extracts investigated here. MenosResearch has indicated the antifungal activity of ethanol extracts from propolis (EEP) on fungi of the genera Phakopsora, Colletotrichum, and Cercospora. Here, chemical compositions and antioxidant activity of three EEP (propolis from Scaptotrigona polysticta stingless bee and two types produced by Apis mellifera - red and brown) were evaluated and their action against Aspergillus flavus was investigated. Ash, dry extract, total phenolic and total flavonoid contents were determined. Phenolic composition was evaluated by high performance liquid chromatography, with using the following reference substances: gallic acid, caffeic acid, ρ-coumaric acid, ferulic acid, quercetin, kaempferol, and apigenin. Tests on mycelial growth, sporulation, and germination of spores were performed to assess the biological activity of the EEP on A. flavus. All EEP showed low dry extract content (<11%) with adequate amounts of ash (<5%). The red EEP (Apis mellifera) showed the highest contents of total phenolic and total flavonoid (5.38 and 2.77 g 100 g-1), while the highest recorded antioxidant activity was exhibited by brown EEP (92.9%). The EEP of S. polysticta presented higher levels of ρ-coumaric acid (10.99 mg g-1), while red and brown extracts from A. mellifera stood out with the highest levels of quercetin (27.26 mg g-1) and gallic acid (5.88 mg g-1), respectively. No extract was effective in inhibiting mycelial growth and sporulation of A. flavus, but red EEP inhibited spore ger... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Apis melífera; Fungitoxicity; Phenolic; Scaptotrigona polysticta. |
Thesagro: |
Aspergillus Flavus; Composição Química. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185588/1/2018-cpamt-silvia-botelho-chemical-antifungal-propolis-aspergillus-flavus.pdf
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Marc: |
LEADER 02535naa a2200265 a 4500 001 2098965 005 2018-11-08 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1981-3163 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.14393/BJ-v34n5a2018-36601$2DOI 100 1 $aLORINI, A. 245 $aChemical composition and antifungal activity of propolis on Aspergillus flavus.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aResearch has indicated the antifungal activity of ethanol extracts from propolis (EEP) on fungi of the genera Phakopsora, Colletotrichum, and Cercospora. Here, chemical compositions and antioxidant activity of three EEP (propolis from Scaptotrigona polysticta stingless bee and two types produced by Apis mellifera - red and brown) were evaluated and their action against Aspergillus flavus was investigated. Ash, dry extract, total phenolic and total flavonoid contents were determined. Phenolic composition was evaluated by high performance liquid chromatography, with using the following reference substances: gallic acid, caffeic acid, ρ-coumaric acid, ferulic acid, quercetin, kaempferol, and apigenin. Tests on mycelial growth, sporulation, and germination of spores were performed to assess the biological activity of the EEP on A. flavus. All EEP showed low dry extract content (<11%) with adequate amounts of ash (<5%). The red EEP (Apis mellifera) showed the highest contents of total phenolic and total flavonoid (5.38 and 2.77 g 100 g-1), while the highest recorded antioxidant activity was exhibited by brown EEP (92.9%). The EEP of S. polysticta presented higher levels of ρ-coumaric acid (10.99 mg g-1), while red and brown extracts from A. mellifera stood out with the highest levels of quercetin (27.26 mg g-1) and gallic acid (5.88 mg g-1), respectively. No extract was effective in inhibiting mycelial growth and sporulation of A. flavus, but red EEP inhibited spore germination. On the basis of these results, it is suggested that the inhibitory effect of red EEP on spore germination may be associated with increased levels of flavonoids found in it as compared with the other extracts investigated here. 650 $aAspergillus Flavus 650 $aComposição Química 653 $aApis melífera 653 $aFungitoxicity 653 $aPhenolic 653 $aScaptotrigona polysticta 700 1 $aWOBETO, C. 700 1 $aBONALDO, S. M. 700 1 $aBOTELHO, S. de C. C. 700 1 $aSINHORIN, A. P. 773 $tBioscience Journal$gv. 34, n. 5, p. 1298-1307, 2018.
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Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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