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Registros recuperados : 25 | |
1. | | PINHEIRO, R. S. B.; JORGE, A. M.; SOUZA, H. B. A.; BOIAGO, M. M. Coloração da gordura e qualidade da carne de ovelhas de descarte abatidas em distintos estágios fisiológicos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 62, n. 2, p. 468-474, fev., 2010. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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2. | | TAVERNARI, F. de C.; ROZA, L. F.; SUREK, D.; BOIAGO, M. M.; PAIANO, D. Apparent metabolizable energy of microalgae (Spirulina sp.) for broilers under different methodologies. In: PSA ANNUAL MEETING, 2016, New Orleans. Abstracts... New Orleans: Poultry Science Association, 2016. p. 131. Publicado em: Poultry Science, v. 95, E-Suppl. 1, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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3. | | ROZA, L. da F.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SORDI, C.; BOIAGO, M. M.; PAIANO, D. Diferentes metodologias na determinação dos valores energéticos de rações fareladas e peletizadas para frangos de corte. In: SEMINÁRIO TÉCNICO CIENTÍFICO DE AVES E SUÍNOS, 16.; FEIRA DA INDÚSTRIA LATINO-AMERICANA DE AVES E SUÍNOS, 2017, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Gessulli, 2017. AVESUI 2017. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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4. | | ROZA, L. da F.; SILVA, A. S. da; MIGLIORINI, M. J.; BOTTARI, N. B.; GLOMBOWSKY, P.; BARETTA, M.; TAVERNARI, F. de C.; STEFANI, L. M.; BOIAGO, M. M. Adding diphenyl diselenide in the diets of quails improves the quality of meat. Revista MVZ Córdoba, v. 23, Suppl., p. 6964-6973, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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5. | | ROZA, L. da F.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SORDI, C.; ALBINO, L. F. T.; PAIANO, D.; BOIAGO, M. M.; PETROLLI, T. G.; CUNHA JUNIOR, A. Metabolizable energy and amino acid digestibility of mash and pelleted diets for broilers determined under different methodologies. Animal Feed Science and Technology, v. 235, p. 1-7, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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6. | | MORETTI, A. C.; SILVA, A. S. da; ZOTTI, M. L. A. N.; BOIAGO, M. M.; OLIVEIRA, P. A. V. de; ZAMPAR, A. Impact of acclimatization system on zootechnical performance and thermal comfort in young broiler chickens. Research, Society and Development, v. 9, n. 7, p. 1-23, ed. e477974363, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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7. | | TAVERNARI, F. de C.; ROZA, L. F.; SUREK, D.; SILVA, M. L. B. da; PAIANO, D.; BOIAGO, M. M.; LABINO, L. F. T. Digestibilidade de aminoácidos de microalga spirulina platensis para frangos de corte. In: CONFERÊNCIA APINCO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 2016, Campinas, SP. Anais... Campinas: FACTA, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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8. | | VICARI JÚNIOR, D.; ZIMMER, F.; GUGEL, J.; CAMPIGOTTO, G.; TAVERNARI, F. de C.; BOIAGO, M. M.; SILVA, A. S. da; PAIANO, D. Supplementation with spray-dried porcine plasma in piglets at birth: effects on protein metabolism and performance. Research, Society and Development, v. 9, n. 8, e130985552, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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9. | | ROZA, L. da F.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SORDI, C.; SILVA, M. L. B. da; BOIAGO, M. M.; PAIANO, D. Valores de energia metabolizável aparente e digestibilidade de aminoácidos de microalga (Spirulina platensis) para frangos de corte. In: SEMINÁRIO TÉCNICO CIENTÍFICO DE AVES E SUÍNOS, 16.; FEIRA DA INDÚSTRIA LATINO-AMERICANA DE AVES E SUÍNOS, 2017, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Gessulli, 2017. AVESUI 2017. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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10. | | ROZA, L. da F.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SORDI, C.; SILVA, M. L. B. da; BOIAGO, M. M.; PAIANO, D. Valores de energia metabolizável aparente e digestibilidade de aminoácidos de microalga (Spirulina platensis) para frangos de corte. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1269, ano 108, n. 8, p. 52-56, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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11. | | TELES, P. F. S.; BOIAGO, M. M.; FRIGO, A.; RAMPAZZO, L.; ARAÚJO, D. N.; KICH, J. D.; REBELATTO, R.; FURIAN, T. Q.; STEFANI, L. M. Genetic similarities of Escherichia coli isolated from different substrates of the broiler production chain. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 23, n. 1, 2021. Brazilian Journal of Poultry Science=Revista Brasileira de Ciência Avícola, v. 23, n. 1, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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12. | | SOUZA, M. R.; IBELLI, A. M. G.; PEIXOTO, J. de O.; MORES, M. A. Z.; CANTAO, M. E.; BOIAGO, M. M.; LEDUR, M. C. Perfil de expressão de genes associados ao colágeno no transcriptoma de suínos normais e afetados com hérnia umbilical. In: SEMINÁRIO DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO DA UDESC OESTE, 8.; VIGÉSSIMO OITAVO SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 28.; PRIMEIRO ENCONTRO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA UDESC OESTE, 2018, Chapecó. Anais... Chapecó: UDESC Oeste, 2019. 8º SEPE. 28º SIC. 1 º EPG. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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13. | | MIGLIORINI, M. J.; ROZA, L. da F.; ROBAZZI, W.; GALVÃO, A. C.; ZAMPAR, A.; SILVA, A. S. da; TAVERNARI, F. de C.; BOIAGO, M. M. Uso do óleo essencial de orégano na alimentação de poedeiras diminui peroxidação lipídica em ovos. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1259, ano 108, n. 9, p. 16-18, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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14. | | GUARNIERI, P. C.; PAGNUSSATT, H.; ANIECEVSKI, E.; DAL SANTO, A.; LEITE, F.; VALENTINI, F. D. A.; FACCHI, C. S.; ZACCARON, G.; BOSETTI, G. E.; ROSSATTO, G.; BOIAGO, M. M.; TAVERNARI, F. de C.; ARTONI, S. M. B.; PETROLLI, T. G. Comparison between infrared and hot-blade beak trimming methods in whiteand brown pullets: performance, organ and bone development. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 72, n. 6, p. 2373-2380, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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15. | | VALENTINI, J.; SILVA, A. S. da; FORTUOSO, B. F.; REIS, J. H.; GEBERT, R. R.; GRISS, L. G.; BOIAGO, M. M.; LOPES, L. Q. S.; SANTOS, R. C. V.; WAGNER, R.; TAVERNARI, F. de C. Chemical composition, lipid peroxidation, and fatty acid profile in meat of broilers fed with glycerol monolaurate additive. Food Chemistry, v. 330, article 127187, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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16. | | TAVERNARI, F. de C.; SOUZA, A. R. S. V. de; FEDDERN, V.; LOPES, L. dos S.; TEIXEIRA, C. J. de S.; MÜLLER, J. A.; SUREK, D.; PAIANO, D.; PETROLLI, T. G.; BOIAGO, M. M. Metabolizable energy value of crude glycerin and effects on broiler performance and carcass yield. Livestock Science, v. 263, n. 105017, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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17. | | NOVACK, C.; BOIAGO, M. M.; ZAMPAR, A.; BARRETA, M.; OLIVEIRA, R.; ROSCAMP, E.; DILKIN, J. D.; PETROLLI, T. G.; ARAÚJO, D. N.; TAVERNARI, F. de C.; LOPES, M. T.; SILVA, A. S. da. Industrial egg residue as a calcium source in broiler feed: digestibility and growth performance. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 2, article e20201688, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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18. | | MIGLIORINI, M. J.; BOIAGO, M. M.; STEFANI, L. M.; ZAMPAR, A.; ROZA, L. F.; BARRETA, M.; ARNO, A.; ROBAZZA, W. da S.; GIURIATTI, J.; GALVÃO, A. C.; BOSCATTO, C.; PAIANO, D.; SILVA, A. S. da; TAVERNARI, F. de C. Oregano essential oil in the diet of laying hens in winter reduces lipid peroxidation in yolks and increases shelf life in eggs. Journal of Thermal Biology, v. 85, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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19. | | TEIXEIRA, C. J. de; TAVERNARI, F. de C.; LOPES, L. dos S.; NEIS, F. T.; MURAMATSU, K.; LUSPA, M. A. M.; PETROLLI, T. G.; PAIANO, D.; BOIAGO, M. M.; SORDI, C.; VALENTINI, J. Correlação da digestibilidade em pepsina com a energia metabolizável e os coeficientes de digestibilidade de aminoácidos de farinha de origem animal. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1301, ano 111, n. 07, p. 14-19, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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20. | | MÜLLER, J. A.; TAVERNARI, F. de C.; TEIXEIRA, C. J. de; LOPES, L. dos S.; NEIS, F. T.; PETROLLI, T. G.; PAIANO, D.; BOIAGO, M. M.; SORDI, C.; VALENTINI, J. Correlação entre digestibilidade em pepsina com a energia metabolizável e os coeficientes de digestibilidade de aminoácidos da farinha de vísceras e ossos de suínos para frangos de corte. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1312, ano 112, n. 08, p. 16-23, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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Registros recuperados : 25 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
06/08/2021 |
Data da última atualização: |
06/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
TELES, P. F. S.; BOIAGO, M. M.; FRIGO, A.; RAMPAZZO, L.; ARAÚJO, D. N.; KICH, J. D.; REBELATTO, R.; FURIAN, T. Q.; STEFANI, L. M. |
Afiliação: |
UDESC/Chapecó; MARCEL MANENTE BOIAGO, UDESC/Chapecó; UDESC/Chapecó; UDESC/Chapecó; UDESC/Chapecó; JALUSA DEON KICH, CNPSA; RAQUEL REBELATTO, CNPSA; TALES Q. FURIAN, UFRGS; UDESC/Florianópolis. |
Título: |
Genetic similarities of Escherichia coli isolated from different substrates of the broiler production chain. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 23, n. 1, 2021. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Poultry Science=Revista Brasileira de Ciência Avícola, v. 23, n. 1, 2021. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1806-9061-2020-1361 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Brazil is the largest exporter of chicken meat and poultry farming is one of the most important productive segments, despite major losses due to the bacterium Escherichia coli, which is also a zoonotic microorganism. The objetive of this study was to isolate E. coli and to evaluate its transmissibility potential from the field to chicken meat using the Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE) technique. Environmental samples (poultry litter, soil and water) were collected from broiler farms located in the South of Brazil where the majority of the Brazilian poultry production occurs. In addition, chicken meat (gizzard, heart, drumette and tulip) samples were collected from local supermarkets. As results, 47.36% of the samples were positives for E. coli. Furthermore, 10 pairs of clones of E. coli were found always in the same substrate (two waterwater pairs; three soil-soil pairs and five meat-meat pairs) using PFGE. These findings suggest that certain strains of E. coli may have habitat preferences, making the transfer from one substrate type to another more difficult to occur. Moreover, since no clones were found between environmental samples and chicken meat, it is possible to imply a low risk of E. coli transmissibility throughout the chicken meat production chain. |
Palavras-Chave: |
Pulsed field gel electrophoresis. |
Thesagro: |
Epidemiologia; Escherichia Coli; Frango de Corte; Isolamento; Meio Ambiente; Microbiologia; Produção Animal; Salmonella; Saúde Pública. |
Thesaurus NAL: |
Environment; Epidemiology; Microbiology; Public health. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224890/1/final9680.pdf
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Marc: |
LEADER 02548naa a2200397 a 4500 001 2133298 005 2021-08-06 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1806-9061-2020-1361$2DOI 100 1 $aTELES, P. F. S. 245 $aGenetic similarities of Escherichia coli isolated from different substrates of the broiler production chain. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 23, n. 1, 2021.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aAbstract: Brazil is the largest exporter of chicken meat and poultry farming is one of the most important productive segments, despite major losses due to the bacterium Escherichia coli, which is also a zoonotic microorganism. The objetive of this study was to isolate E. coli and to evaluate its transmissibility potential from the field to chicken meat using the Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE) technique. Environmental samples (poultry litter, soil and water) were collected from broiler farms located in the South of Brazil where the majority of the Brazilian poultry production occurs. In addition, chicken meat (gizzard, heart, drumette and tulip) samples were collected from local supermarkets. As results, 47.36% of the samples were positives for E. coli. Furthermore, 10 pairs of clones of E. coli were found always in the same substrate (two waterwater pairs; three soil-soil pairs and five meat-meat pairs) using PFGE. These findings suggest that certain strains of E. coli may have habitat preferences, making the transfer from one substrate type to another more difficult to occur. Moreover, since no clones were found between environmental samples and chicken meat, it is possible to imply a low risk of E. coli transmissibility throughout the chicken meat production chain. 650 $aEnvironment 650 $aEpidemiology 650 $aMicrobiology 650 $aPublic health 650 $aEpidemiologia 650 $aEscherichia Coli 650 $aFrango de Corte 650 $aIsolamento 650 $aMeio Ambiente 650 $aMicrobiologia 650 $aProdução Animal 650 $aSalmonella 650 $aSaúde Pública 653 $aPulsed field gel electrophoresis 700 1 $aBOIAGO, M. M. 700 1 $aFRIGO, A. 700 1 $aRAMPAZZO, L. 700 1 $aARAÚJO, D. N. 700 1 $aKICH, J. D. 700 1 $aREBELATTO, R. 700 1 $aFURIAN, T. Q. 700 1 $aSTEFANI, L. M. 773 $tBrazilian Journal of Poultry Science=Revista Brasileira de Ciência Avícola$gv. 23, n. 1, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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