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61. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MARQUES, C. A.; LEITÃO, G. G.; BIZZO, H. R.; PEIXOTO, A. L.; VIEIRA, R. C. Anatomia e análise de óleo essencial das folhas de Hennecartia omphalandra J. Poisson (Monimiaceae). Revista Brasileira de Farmacognosia, Curitiba, v. 19, n. 1a, p. 95-105, jan./mar. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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62. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KATIKI, L. M.; CHAGAS, A. S.; BIZZO, H. R.; FERREIRA, J. F.; AMARANTE, A. F. Anthelmintic activity of Cymbopogon schoenanthus and Cymbopogon martinii essential oils evaluated by four different in vitro tests. Planta Medica, v. 77, n. 12, Aug. 2011. Edition of Abstracts of the 59th International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research, Antalya, Turkey, Sept. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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65. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LOPES, D.; BIZZO, H. R.; SA SOBRINHO, A. F.; PEREIRA, M. V. G.; ABREU, L. F. Alternative source for essential oils obtained by extrativism: linalool-rich oil from leaves of Croton cajucara Benth. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ESSENTIAL OILS, 30., 1999, Leipzig, German. Abstracts... Leipzig: IOC, 1999. p.B-26. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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69. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, L. F. de; GODOY, R. L. de; BIZZO, H. R.; BORGES, S. V. Análises de compostos voláteis em jaca (Artocarpus heterophyllus, Lam.) in natura e desidratada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINO AMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Ciência e inovação para o desenvolvimento sustentável: programa, apresentação oral e exposição de pôsteres. Belo Horizonte: SBCTA, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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71. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MACHADO, M. P.; BERGO, C. L.; DESCHAMPS, C.; BIZZO, H. R.; BIASI, L. A. Efeito da secagem natural e artificial da biomassa foliar de Piper hispidinervum na composição química do óleo essencial. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 1, p. 265-270, jan./fev. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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73. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LOPES, D.; BIZZO, H. R.; ALBUQUERQUE, J. C.; MAIA, V. C. R.; VALLE, L. S. Essential oil of Brazilian Croton migrans casareto. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ESSENTIAL OILS, 31., 200, Hamburgo, Alemanha. Abstracts... Hamburgo, 2000. ref.B-09. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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80. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TSUKUI, A.; VENDRAMINI, P.; GARRETT, R.; SCHOLZ, M. B.; EBERLIN, M.; BIZZO, H. R.; REZENDE, C. Chemical profile of green Arabica coffee bean submitted to semi-dry and dry processing by electrospray ionization mass spectro. In: IBERO-AMERICAN, 1.; BrMASS CONFERENCE ON MASS SPECTROMETRY, 6., 2016, Rio de Janeiro. Resumos Eletrônicos... São Paulo: Sociedade Brasileira de Espectrometria de Massas, 2016. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 568 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
11/02/2020 |
Data da última atualização: |
26/08/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BIZZO, H. R.; BARBOZA, E. G.; SANTOS, M. C. da S.; GAMA, P. E. |
Afiliação: |
HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; Eduardo G. Barboza, UFRJ; MARCELLY CRISTINA DA SILVA SANTOS, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA. |
Título: |
Um conjunto de planilhas eletrônicas para identificação e quantificação de constituintes de óleos essencias. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 43, n. 1, p. 98-105, 2020. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Nota Técnica. A set of electronic sheets for the identification and quantification of constituents of essential oils. |
Conteúdo: |
The identification of essential oils constituents has been made easier and faster by the use of automatic software search engines that compare the experimental mass spectra and calculate the retention indices with those in commercial databases. However, these search engines and databases are very expensive. Electronic sheets have been assembled in a set of linked sheets, so that after some data is inserted, linear retention indices, relative response factors, normalization, area correction and absolute quantitation are calculated automatically. The set has been applied to the analysis of essential oils and volatiles in laboratory routine and substantial reduction in time-consuming and error-prone repetitive work were observed. One specific example for the analysis of an essential oil is provided. The designed electronic sheets can be a costless alternative to commercial software for data handling and identification. |
Palavras-Chave: |
Automatation; Linear retention indices; Ssential oil analysis. |
Thesaurus NAL: |
Essential oils; Gas chromatography; Mass spectrometry. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211191/1/Quim-Nova-2020-43-098-105-planilhas-e-OE.pdf
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Marc: |
LEADER 01772naa a2200241 a 4500 001 2120150 005 2020-08-26 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBIZZO, H. R. 245 $aUm conjunto de planilhas eletrônicas para identificação e quantificação de constituintes de óleos essencias.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aNota Técnica. A set of electronic sheets for the identification and quantification of constituents of essential oils. 520 $aThe identification of essential oils constituents has been made easier and faster by the use of automatic software search engines that compare the experimental mass spectra and calculate the retention indices with those in commercial databases. However, these search engines and databases are very expensive. Electronic sheets have been assembled in a set of linked sheets, so that after some data is inserted, linear retention indices, relative response factors, normalization, area correction and absolute quantitation are calculated automatically. The set has been applied to the analysis of essential oils and volatiles in laboratory routine and substantial reduction in time-consuming and error-prone repetitive work were observed. One specific example for the analysis of an essential oil is provided. The designed electronic sheets can be a costless alternative to commercial software for data handling and identification. 650 $aEssential oils 650 $aGas chromatography 650 $aMass spectrometry 653 $aAutomatation 653 $aLinear retention indices 653 $aSsential oil analysis 700 1 $aBARBOZA, E. G. 700 1 $aSANTOS, M. C. da S. 700 1 $aGAMA, P. E. 773 $tQuímica Nova$gv. 43, n. 1, p. 98-105, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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