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Registros recuperados : 258 | |
161. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, E. S. S. de; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; NASCIMENTO, D. C. do; LIMA, M. A. C. de; DRUZIAN, J. I. Influência do estádio da maturação da uva no teor de compostos fenólicos e capacidade antioxidante do vinho tinto touriga nacional do Vale do São Francisco. In: ENCONTRO NACIONAL DA AGROINDÚSTRIA, 4., 2018, Bananeiras. Anais... Bananeiras: UFPB: CABA, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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162. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NOGUEIRA, F. dos S.; NASCIMENTO, D. S. P.; CARVALHO, F. A. de; CRUZ, J. L. L.; LEAO, P. C. de S.; BIASOTO, A. C. T. Influência de diferentes sistemas de condução e porta-enxertos na qualidade de vinhos Chenin Blanc produzidos no Submédio do Vale do São Francisco na segunda safra do ano 2015. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 11., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 305-310. (Embrapa Semiárido. Documentos, 271). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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163. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ARGOLLO, C. B. N. T.; SILVA, I. S.; SANTOS, R. T. dos S. e; BARROS, A. P. A.; RIBEIRO, M. de F.; BIASOTO, A. C. T. Influência de diferentes tipos de clarificantes na coloração e conteúdo de compostos fenólicos do hidromel. . In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 13., 2019, Campinas. O futuro dos alimentos: Anais... Campinas: Galoá, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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164. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARROS, A. P. A.; SILVA, A. de S.; SILVA, I. S.; NUNES, G. da S.; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T.; DRUZIAN, J. I. Influência da adição de chip de Carvalho francês no perfil de compostos fenólicos do vinho base para espumante Viognier branco. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 16., 2019, Ica, Peru. Desierto: pasión vitivinícola en Latinoamérica. Ica: Asociacion Peruana de Enologos: Organización Internacional de la Viña y del Vino, 2019. p. 191-194. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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165. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARROS, E. S. de; NUNES, G. da S.; NASCIMENTO, D. C. do; TORRES, L. H. P. de S.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T. Influência da adição de chips de carvalho sobre a qualidade do vinho branco Chenin Blanc. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 16., 2019, Ica, Peru. Desierto: pasión vitivinícola en Latinoamérica. Ica: Asociacion Peruana de Enologos: Organización Internacional de la Viña y del Vino, 2019. p. 216-219. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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166. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, T. de M.; DEON, M. D.; NUNES, G. da S.; FERRAZ JUNIOR, R. S.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BIASOTO, A. C. T. Influência da adição de potássio e cálcio sobre atributos do solo de área de videira destinada à elaboração de vinhos finos no Vale do Submédio São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 12., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. p. 375-381. (Embrapa Semiárido. Documentos, 279). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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168. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CATVALHO, E. S. S. de; NUNES, G. da S.; SILVA, T. M. da; NOGUEIRA, F. dos S.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T. Influência da correção do pH do mosto e vinho utilizando diferentes ácidos orgânicos sobre a qualidade de vinhos tintos do Vale do Submédio São Francisco. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 2., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. P. 203-210. (Embrapa Semiárido. Documentos, 280). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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169. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, J. K. da; BATISTA, A. G.; CAZARIN, C. B. B.; DIONISIO, A. P.; BRITO, E. S. de; BIASOTO, A. C. T.; MARÓSTICA JUNIOR, M. R. Functional tea from a Brazilian berry: overview of the bioactives compounds. LWT - Food Science and Technology, v. 76, p. 292-298, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido. |
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171. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, J. B. de; ARAÚJO, A. J. de B.; SILVA, G. G.; OLIVEIRA, V. de S.; NASCIMENTO, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E. Influence of rootstock on chemical characteristics of Syrah wines from Northeast Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL WINE, 3., 2011, Chiang Mai, Thailand. Proceedings... Chiang Mai: Rajamangala University of Technology Lanna Doi Saket, 2011. p. 39. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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174. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, E. S. S. de; SILVA, G. N. da; BIASOTO, A. C. T.; LIMA, M. A. C. de; DRUZIAN, J. I. Maturação da uva da cultivar Touriga Nacional em ciclo produtivo do primeiro semestre no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 3., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 253-258. (Embrapa Semiárido. Documentos, 284). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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175. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARBARA, J. A.; SILVA, E. A. S.; BIASOTO, A. C. T.; GOMES, A. A.; CORREA, L. C.; LEAO, P. C. de S.; ZINI, C. A. Maturation and maceration effects on tropical red wines assessed by chromatography and analysis of variance: principal component analysis. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 30, n. 7, p. 1357-1377, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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176. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, D. dos A.; GUIMARÃES, I. T.; SILVA, B. O. S. da; ANDRADE, M. E. A.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de. Recomendação de teores de matéria seca para a colheita de mangas das cultivares Palmer e Tommy Atkins. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 26-27. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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177. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BATISTA, A. G.; SILVA, J. K. da; CAZARIN, C. B. B.; BIASOTO, A. C. T.; SAWAYA, A. C. H. F.; PRADO, M. A.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R. Red-jambo (Syzygium malaccense): bioactive compounds in fruits and leaves. LWT - Food Science and Technology, v. 76, p. 284-291, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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179. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, G. G.; OLIVEIRA, J. B. de; SANTOS, S. de F.; LIMA, M. dos S.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E. Sensory evaluation of grape juices elaborated by different extraction methods in the São Francisco Valley, Brazil. IN: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL WINES, 5., 2016, Petrolina. Book of abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 38. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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180. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; SOUZA-SILVA, E. A.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; WELKE, J. E.; ZINI, C. A. Sensory, olfactometry and comprehensive two-dimension algas chromatography analyses as appropriate tools to characterize the effects of vine management on wine aroma Food Chemistry, v. 243, p. 103-117, 2018. [online] Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 258 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
29/05/2019 |
Data da última atualização: |
08/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BARBARA, J. A.; SILVA, E. A. S.; BIASOTO, A. C. T.; GOMES, A. A.; CORREA, L. C.; LEAO, P. C. de S.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
Janaína A. Barbara; Érica A. S. Silva; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Adriano A. Gomes; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; Cláudia A. Zini. |
Título: |
Maturation and maceration effects on tropical red wines assessed by chromatography and analysis of variance: principal component analysis. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 30, n. 7, p. 1357-1377, 2019. |
DOI: |
10.21577/0103-5053.20190032 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Effects of grape maturity, maceration length during winemaking and interaction of both of them on physicochemical parameters, phenolic and volatile composition were investigated in tropical Syrah wines with the aim of finding the best conditions to produce wines that are rich in phenols and positive aroma active compounds. A headspace solid phase micro extraction and gas chromatography with mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS) method was improved and validated or the analysis of 41 volatiles. Principal component analysis (PCA) and analysis of variance (ANOVA)-PCA coupled with inspection of statistically significant loadings were important to access the effects of maturation and maceration on wine composition. Wines made from riper grapes (21-23 °Brix) stood out in relation to color intensity, total phenolic compounds, and presented high levels of anthocyanins, flavonols, procyanidin A2, and linalool (floral). Thirty days of maceration were linked to higher levels of some flavan-3-ols, gallic acid, a few esters (fruity) and alcohols, (E)-nerolidol (floral), while nonanoic acid (unpleasant aroma) reduced its concentration with prolonged maceration. |
Palavras-Chave: |
Análise de variância; Compostos fenólicos; Compostos voláteis; Vinho tinto brasileiro. |
Thesagro: |
Uva; Vinho; Vitis Vinifera. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199717/1/Maturation-2019.pdf
|
Marc: |
LEADER 02106naa a2200301 a 4500 001 2109418 005 2020-01-08 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.21577/0103-5053.20190032$2DOI 100 1 $aBARBARA, J. A. 245 $aMaturation and maceration effects on tropical red wines assessed by chromatography and analysis of variance$bprincipal component analysis.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aEffects of grape maturity, maceration length during winemaking and interaction of both of them on physicochemical parameters, phenolic and volatile composition were investigated in tropical Syrah wines with the aim of finding the best conditions to produce wines that are rich in phenols and positive aroma active compounds. A headspace solid phase micro extraction and gas chromatography with mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS) method was improved and validated or the analysis of 41 volatiles. Principal component analysis (PCA) and analysis of variance (ANOVA)-PCA coupled with inspection of statistically significant loadings were important to access the effects of maturation and maceration on wine composition. Wines made from riper grapes (21-23 °Brix) stood out in relation to color intensity, total phenolic compounds, and presented high levels of anthocyanins, flavonols, procyanidin A2, and linalool (floral). Thirty days of maceration were linked to higher levels of some flavan-3-ols, gallic acid, a few esters (fruity) and alcohols, (E)-nerolidol (floral), while nonanoic acid (unpleasant aroma) reduced its concentration with prolonged maceration. 650 $aGrapes 650 $aUva 650 $aVinho 650 $aVitis Vinifera 653 $aAnálise de variância 653 $aCompostos fenólicos 653 $aCompostos voláteis 653 $aVinho tinto brasileiro 700 1 $aSILVA, E. A. S. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aGOMES, A. A. 700 1 $aCORREA, L. C. 700 1 $aLEAO, P. C. de S. 700 1 $aZINI, C. A. 773 $tJournal of the Brazilian Chemical Society$gv. 30, n. 7, p. 1357-1377, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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