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41. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, G. E.; PRATES, M. V. M.; SILVA, G. A. da; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C. Boas práticas de elaboração e PPHO. IN: SILVEIRA, S. V. da; GARRIDO, L. da R.; HOFFMANN, A. (Ed.). Produção integrada de uva para processamento: processos de elaboração de sucos e vinhos, BPA e APPCC. Brasília, DF: Embrapa, 2015. v. 5, cap. 3, p. 24-38. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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42. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, A. O.; BASSOI, L. H.; SILVA, D. J.; BIASOTO, A. C. T.; LIMA, P. C. P. Adubação orgânica e fertirrigação potássica em videira de vinho Syrah II: compostos fenólicos. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 4.; CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 26.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SALINIDADE, 3., 2017, Fortaleza. Anais... Fortaleza: INOVAGRI: ABID: UFC, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Semiárido. |
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43. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PADILHA, C. V. S.; BIASOTO, A. C. T.; CARVALHO, E. S. S.; BRAGARD, L. F. S.; PEREIRA, G. E. Avaliação da preferência dos consumidores de vinhos tintos do vale do São Francisco: uma região em potencial. In: ENCONTRO NACIONAL DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 19.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 5., 2015, Natal. Desafios analíticos e segurança alimentar. Natal: LACEN-RN: SESAP: UFRN, 2015. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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44. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LAGO, L. O.; SWIT, P.; SILVA, M. M. da; BIASOTO, A. C. T.; WELKE, J.; MONTERO, L.; HERRERO, M. Evolution of anthocyanin content during grape ripening and characterization of the phenolic profile of the resulting wine by comprehensive two-dimensional liquid chromatography. Journal of Chromatography A, v. 1704, article 464131, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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45. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LAGO, L.; NICOLLI, K. P.; BARBARÁ, J. A.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A.; WELKE, J. E. Evaluation of toxic compounds produced during the elaboration of Syrah wines. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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46. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B.; NASCIMENTO, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E. Evaluation of the aroma stability of tropical white wines from Brazil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 13., 2011, Santiago do Chile. Sustentabilidad y cambio climático: impacto para la industria vitivinícola. Santiago: Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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51. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARRETO, N. S.; MARQUES, E. J. N.; CARVALHO, E. S. S. de; FREITAS, S. T. de; BIASOTO, A. C. T. Determinação rápida de parâmetros físico-químicos em vinho tinto utilizando espectrômetro VIS/NIR portátil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2414-2417. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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54. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VALENTIM, M. D.; LIMA, M. A. C. de; TRINDADE, D. C. G. da; RIBEIRO, T. P.; BIASOTO, A. C. T. Compostos bioativos e atividade antioxidante de uvas Syrah durante a maturação em ciclo produtivo do segundo semestre, no Vale do São Francisco In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. p. 281-287. (Embrapa Semiárido. Documentos, 253). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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56. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BIASOTO, A. C. T.; LAGO, L. O.; NICOLLI, K. P.; CAMARÃO, E. B.; ZINI, C. A.; WELKE, J. E. Characterization of risk exposure to carbonyl and furan compounds through wine consumption. In: WORLD VINE AND WINE CONGRESS, 39.; GENERAL ASSEMBLY OF THE OIV, 14., 2016, Bento Gonçalves. Vitiviniculture: technological advances to market challenges: abstracts. Bento Gonçalves: International Organisation of Vine and Wine, 2016. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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58. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, I. S. O.; FREITAS, P.; OLIVER, L.; OLIVEIRA, I.; RYBKA, A. C. P.; BIASOTO, A. C. T. Caracterização físico-química do suco integral elaborado com uva de mesa ‘BRS Vitória’. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168554; SLACAN. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido. |
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59. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, J. B. de; VANDERLINDE, R.; BIASOTO, A. C. T.; CASTRO, R. de; CRUZ, A.; PEREIRA, G. E. Caracterização de compostos voláteis em vinhos tintos elaborados com diferentes clones de Syrah no Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
01/02/2019 |
Data da última atualização: |
01/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RYBKA, A. C. P.; BIASOTO, A. C. T.; ARAÚJO, A. J.; NASSUR, R. de C. M. R. |
Afiliação: |
ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; ANA JÚLIA ARAÚJO; RITA DE CASSIA MIRELA RESENDE NASSUR. |
Título: |
Chemical characterization and antioxidant capacity of Cambui (Myrciaria tenella) products. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 9, n. 4, p. 695-699, 2018. |
ISSN: |
2177-5133 |
DOI: |
10.14295/CS.v9i4.2351 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Very little information is found about the ?Cambui? products and the fruit is almost unexplored by the Brazilian agriculture or extractive activities. The present study aimed to characterize the physicochemical composition and antioxidant capacity of the juice, jam and fermented beverage obtained from ?Cambuí? fruits aiming to add value to the fruit and generate alternatives to Brazilian extractive population. These products were elaborated in small scale of production. The ?Cambuí? juice was prepared using the method of steam distillation and the jam was obtained from the residue of the juice with addition of sugar and citric acid. The ?Cambuí? fermented beverage was elaborated using procedures of winemaking. For the evaluation of the products quality, chemical analysis and evaluation of the antioxidant capacity were performed. All products presented high concentrations of the studied variables, when comparing to grape wines, fruit jams and grape juices. The ?Cambui? products can be considered sources of antocyanins and other phenolic compounds, with high antioxidant potential. The use of ?Cambui? has potential for the development of juice, jam and fermented beverage, and these products can be an alternative to add value to fruit and generate income for populations that work with which income depend on extractive activities. |
Palavras-Chave: |
Myrciaria tenella. |
Thesagro: |
Geléia; Processamento; Suco de Fruta. |
Thesaurus NAL: |
Myrciaria. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/191960/1/Nana-Cecilia-2018.pdf
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Marc: |
LEADER 02056naa a2200241 a 4500 001 2105384 005 2019-02-01 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2177-5133 024 7 $a10.14295/CS.v9i4.2351$2DOI 100 1 $aRYBKA, A. C. P. 245 $aChemical characterization and antioxidant capacity of Cambui (Myrciaria tenella) products.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aVery little information is found about the ?Cambui? products and the fruit is almost unexplored by the Brazilian agriculture or extractive activities. The present study aimed to characterize the physicochemical composition and antioxidant capacity of the juice, jam and fermented beverage obtained from ?Cambuí? fruits aiming to add value to the fruit and generate alternatives to Brazilian extractive population. These products were elaborated in small scale of production. The ?Cambuí? juice was prepared using the method of steam distillation and the jam was obtained from the residue of the juice with addition of sugar and citric acid. The ?Cambuí? fermented beverage was elaborated using procedures of winemaking. For the evaluation of the products quality, chemical analysis and evaluation of the antioxidant capacity were performed. All products presented high concentrations of the studied variables, when comparing to grape wines, fruit jams and grape juices. The ?Cambui? products can be considered sources of antocyanins and other phenolic compounds, with high antioxidant potential. The use of ?Cambui? has potential for the development of juice, jam and fermented beverage, and these products can be an alternative to add value to fruit and generate income for populations that work with which income depend on extractive activities. 650 $aMyrciaria 650 $aGeléia 650 $aProcessamento 650 $aSuco de Fruta 653 $aMyrciaria tenella 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aARAÚJO, A. J. 700 1 $aNASSUR, R. de C. M. R 773 $tComunicata Scientiae$gv. 9, n. 4, p. 695-699, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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