Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  10/07/2014
Data da última atualização:  06/06/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERNANDES, G.; BRAGA, T. G.; FISCHER, J.; PARRELLA, R. A. C.; RESENDE, M. M. de; CARDOSO, V. L.
Afiliação:  RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS.
Título:  Evaluation of potential ethanol production and nutrients for four varieties of sweet sorghum during maturation.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Renewable Energy, Oxford, v. 71, p. 518-524, 2014.
DOI:  10.1016/j.renene.2014.05.033
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sweet sorghum was investigated to an alternate feedstock for fuel ethanol production. juices from 4 sorghum varieties (BRS 506, BRS 508, BRS 509, BRS 511 and BRS); all developed by Embrapa (Brazilian Agricultural Research Corporation) Maize and Sorghum) were evaluated for sugar, starch and nutrient contents and theoretical ethanol yields. The levels of nitrogen, phosphorus, calcium, magnesium, starchand sugars (glucose, fructose and sucrose) were measured weekly over a period of 70 days. Fermentations were performed using yeast Saccharomyces cerevisiae. BRS 508, BRS 509 and BRS 511 showed potential to be useful for industrial applications for maturities exceeding 30 days. BRS 511 showed the highest sugar production, with levels higher than 140 g/L during the majority of the experiment and reaching a maximum of 191 g/L. All varieties showed similar behaviors with respect to nutrient content, which was characterized by a decrease in nutrient concentrations over the period analyzed. Juice from BRS 508 was successfully fermented within 8 h with a productivity (9.0 g/L h) and yield (90.5% of theoretical) similar to those observed for sugar cane juice.
Palavras-Chave:  Curva de maturação; Sorgo sacarino.
Thesagro:  Etanol; Sorghum vulgare saccharatum; Sorgo açucareiro.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104913/1/Evaluation-potential.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS25862 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoBIANCO, A. L. A construção das alegações de saúde para alimentos funcionais. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2008. 28 113 p. (Embrapa - Secretaria de Gestão e Estratégia. Texto para discussão, 28).
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional