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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
08/04/2016 |
Data da última atualização: |
11/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HORNUNG, P. S.; OLIVEIRA, C. S. de; LAZZAROTTO, M.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E. |
Afiliação: |
Polyanna Silveira Hornung, UEPG; Cristina Soltovski de Oliveira, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, UEPG; Egon Schnitzler, UEPG. |
Título: |
Investigation of the photo-oxidation of cassava starch granules: thermal, rheological and structural behaviour. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 123, n. 3, p. 2129-2137, Mar. 2016. |
DOI: |
10.1007/s10973-015-4706-x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, the combined and simultaneous actions of H2O2 and UV radiation on cassava starch granules were applied and the thermal, rheological, structural and colour properties were investigated. Samples of native cassava starch were oxidised with standard H2O2 solutions (0.1, 0.2 and 0.5 mol L-1) and exposed for 1 h under UV light (UVC radiation with k = 256 nm), with constant stirring. The solutions were subsequently filtered, washed, dried and analysed. The thermogravimetric curves showed similar behaviour, with three main mass losses and an increase in the thermal stability of each sample. The oxidative modification performed caused a strong decrease in the setback and final viscosity parameters (RVA), a gradual decrease in the gelatinisation enthalpy (DSC) and relative crystallinity (XRD) and significant differences in the average roughness of the granules (NC-AFM). The X-ray diffraction powder patterns displayed the ??A?? type for all the starch granules. The colour parameters showed a decrease in the -a* value (trend to green) for all the treated samples. |
Palavras-Chave: |
Análise térmica; Difração de raio X; Peróxido hidrogenado. |
Thesagro: |
Amido; Mandioca. |
Thesaurus Nal: |
Cassava starch; Hydrogen peroxide; Thermal analysis; Ultraviolet radiation; X-ray diffraction. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02034naa a2200301 a 4500 001 2042926 005 2016-04-11 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10973-015-4706-x$2DOI 100 1 $aHORNUNG, P. S. 245 $aInvestigation of the photo-oxidation of cassava starch granules$bthermal, rheological and structural behaviour.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aIn this study, the combined and simultaneous actions of H2O2 and UV radiation on cassava starch granules were applied and the thermal, rheological, structural and colour properties were investigated. Samples of native cassava starch were oxidised with standard H2O2 solutions (0.1, 0.2 and 0.5 mol L-1) and exposed for 1 h under UV light (UVC radiation with k = 256 nm), with constant stirring. The solutions were subsequently filtered, washed, dried and analysed. The thermogravimetric curves showed similar behaviour, with three main mass losses and an increase in the thermal stability of each sample. The oxidative modification performed caused a strong decrease in the setback and final viscosity parameters (RVA), a gradual decrease in the gelatinisation enthalpy (DSC) and relative crystallinity (XRD) and significant differences in the average roughness of the granules (NC-AFM). The X-ray diffraction powder patterns displayed the ??A?? type for all the starch granules. The colour parameters showed a decrease in the -a* value (trend to green) for all the treated samples. 650 $aCassava starch 650 $aHydrogen peroxide 650 $aThermal analysis 650 $aUltraviolet radiation 650 $aX-ray diffraction 650 $aAmido 650 $aMandioca 653 $aAnálise térmica 653 $aDifração de raio X 653 $aPeróxido hidrogenado 700 1 $aOLIVEIRA, C. S. de 700 1 $aLAZZAROTTO, M. 700 1 $aLAZZAROTTO, S. R. da S. 700 1 $aSCHNITZLER, E. 773 $tJournal of Thermal Analysis and Calorimetry$gv. 123, n. 3, p. 2129-2137, Mar. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
20/02/2009 |
Data da última atualização: |
19/03/2009 |
Tipo da produção científica: |
Monitoramento/Zoneamento |
Autoria: |
SILVA, E. F. da; PEREIRA, N. R.; ZARONI, M. J.; CARVALHO JUNIOR, W. de; AMARAL, F. C. S. do; BHERING, F. B.; CHAGAS, C. da S.; ÁGLIO, M. L. D.; GONÇALVES, A. O.; FERRAZ, R. P. D.; AMORIM, a. M.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; PINHEIRO, T. S. A. D.; FEVRIER, P. V. R. |
Afiliação: |
Enio Fraga da Silva, Embrapa Solos; Nilson Rendeiro Pereira, Embrapa Solos; Maria José Zaroni, Embrapa Solos; Waldir de Carvalho Junior, Embrapa Solos; Fernando Cezar Saraiva do Amaral, Embrapa Solos; Silvio Barge Bhering, Embrapa Solos; César da Silva Chagas, Embrapa Solos; Mário Luiz Diamante Áglio, Embrapa Solos; Alexandre Ortega Gonçalves, Embrapa Solos; Rodrigo Peçanha Demonte Ferraz, Embrapa Solos; Ailton Martins Amorim, SEPROTUR; Carlos Henrique Lemos Lopes, SEPROTUR; Cláudio Guedes de Sá Earp, SEPROTUR; Thalita Shamyra Alves Dantas Pinheiro, Embrapa Solos; Paulo Vinicius Rufino Fevrier, Embrapa Solos. |
Título: |
[Mapa] zoneamento agroecológico para uva no município de Miranda. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. |
Descrição Física: |
mapa color.; escala 1:150.000. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Este mapa faz parte do Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01133nem a2200289 a 4500 001 1339932 005 2009-03-19 008 2008 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSILVA, E. F. da 245 $a[Mapa] zoneamento agroecológico para uva no município de Miranda. 260 $aIn: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos$c2008 300 $cmapa color.; escala 1:150.000. 500 $aEste mapa faz parte do Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. 700 1 $aPEREIRA, N. R. 700 1 $aZARONI, M. J. 700 1 $aCARVALHO JUNIOR, W. de 700 1 $aAMARAL, F. C. S. do 700 1 $aBHERING, F. B. 700 1 $aCHAGAS, C. da S. 700 1 $aÁGLIO, M. L. D. 700 1 $aGONÇALVES, A. O. 700 1 $aFERRAZ, R. P. D. 700 1 $aAMORIM, a. M. 700 1 $aLOPES, C. H. L. 700 1 $aEARP, C. G. de S. 700 1 $aPINHEIRO, T. S. A. D. 700 1 $aFEVRIER, P. V. R.
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