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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  07/11/2016
Data da última atualização:  16/11/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  LIMA, M. O.; DICK, D. P.; COSTA, F. de S.; COSTA, J. B. da; LARA, L. Z.; PERALBA, M. do C.
Afiliação:  Maurifran Oliveira Lima, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Deborah P. Dick, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; FALBERNI DE SOUZA COSTA, CPAF-Acre; Janaína B. da Costa, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Larissa Zacher Lara, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Maria do Carmo Peralba, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Título:  Burning of tropical brazilian rainforest of sandy soil: does it affect soil organic matter?
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 18., 2016, Kanazawa. Keystone for future Earth: Natural Organic Matter (NOM) in diverse environments: proceedings... Kanazawa: IHSS, 2016.
Páginas:  2 p.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to investigate the impact of vegetation burning on the content and chemical composition of soil organic matter (SOM) along a profile of a sandy Acrisol in Southwestern Amazon, Brazil, within 3 years after experiment beginning(YAB).The study was performed in Rio Branco, Acre State, and the forest burning was performed under controlled conditions. Samples from 6 depth(0-100cm depth)were collected under burned forest (BF) and primary forest (PF) at 1 YAB and 3 YAB. Besides Cand N contents, humic substances and biomarkers were determined. Under PF, the C content decreased with depth from 12 to 2 g kg-1.C/N ratio ranged from 7.6 at the surface to values around 3 at 1 m depth, indicating a predominance of microbial products. Humin fraction was not detected in the whole profile. Burning of vegetation promoted an increase of C and of humic acids only at 0-5 cm. The n-alkane distribution showed a shift towards smaller chains in the 0-5 cm of BF, indicating main contribution of microbial products. Also PAH?s of high molecular weight were detected in this site. Vegetation burning imparts alterations on the SOM composition, but these tend to disappear within 3 years.
Palavras-Chave:  Acre; Amazônia Ocidental; Queimada controlada; Rio Branco (AC).
Thesagro:  Composição Química; Floresta Tropical; Matéria Orgânica; Solo Arenoso.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/149628/1/26192.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC26192 - 1UPCRA - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  12/09/2022
Data da última atualização:  12/09/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SILVA, G. B. da; RÊGO, M. C. F.; FRANÇA, S. K. S. de; SOUSA, T. P. de; NASCENTE, A. S.; LANNA, A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; SOUZA, A. C. A. de; BEZERRA, G. de A.
Afiliação:  GISELE BARATA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; MARCELA CRISTIANE FERREIRA REGO, bolsista UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; SUENNY KELLY SANTOS DE FRANÇA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; THATYANE PEREIRA DE SOUSA, FACULDADE VALE DO AÇO; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; ALAN CARLOS ALVES DE SOUZA, CENTRO UNIVERSITÁRIO DE ANÁPOLIS; GUSTAVO DE ANDRADE BEZERRA, doutorando UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  Uso de Trichoderma en el cultivo de arroz.
Título original:  Trichoderma: uso na agricultura.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: MEYER, M. C.; MAZARO, S. M.; SILVA, J. C. da (ed.). Trichoderma: su uso en la agricultura. Brasília, DF: Embrapa, 2022.
Páginas:  p. 355-367.
ISBN:  978-65-89957-14-0
Idioma:  Espanhol
Notas:  Traducción: Yelitza Coromoto Colmenárez e Carlos Luis Vásquez Freytez.
Conteúdo:  Introducción. Enfermedades en el cultivo de arroz. Control biológico y enfermedades del arroz. Control biológico del añublo del arroz. Control biológico del añublo de la vaina. Promoción del crecimiento en plantas de arroz. Cambios histológicos y bioquímicos. Modulación de la expresión génica en plantas de arroz por T. asperellum. Asociación de T. asperellum con silicato de calcio y magnesio y rizobacterias. Consideraciones finales.
Thesagro:  Arroz; Brusone; Controle Biológico; Doença de Planta; Oryza Sativa; Queima da Bainha; Trichoderma.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146363/1/cap14.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36502 - 1UPCPL - DD20222022
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