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Registros recuperados : 1.329 | |
171. | | BASSOI, M. C.; FRONZA, V.; SCHEEREN, P. L.; BRUNETTA, D.; DOTTO, S. R.; TAVARES, L. C. V.; MIRANDA, L. C.; MIRANDA, M. Z.; CAMPOS, L. A. C. Desempenho agronômico da cultivar de trigo BRS Tangará, no Mato Grosso do Sul, em São Paulo e em Santa Catarina, e aptidão tecnológica. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 2., 2008, Passo Fundo. Atas e resumos... Passo Fundo: Comissão Brasileira de Pesquisa de Trigo e Triticale: Embrapa Trigo: Embrapa Transferência de Tecnologia, 2008. 3 p. 1 CD-ROM. Melhoramento, 17. Área: Melhoramento, Aptidão Industrial e Sementes. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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177. | | ORGANISATION INTERNATIONALE DE LA VIGNE ET DU VIN. Description des cepáges du monde. Paris, 2009. v. 2. Várias paginações. Edition Juillet 1993, mise à jour par compléments 08/95, 08/95, 02/98, 11/99, 01/00, 01/01, 01/02, 01/09 (01/03, 01/06 et 01/07). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 1.329 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
17/01/2023 |
Data da última atualização: |
24/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
GERMANO, C. M.; RUAS, N. R.; LAMEIRA, O. A.; RIBEIRO, F. N. S.; ROCHA, T. T.; CARVALHO, A. A. de; ROCHA, J. P. M.; PINTO, J. E. B. P.; BERTOLUCCI, S. K. V. |
Afiliação: |
CAROLINA MESQUITA GERMANO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; NATALIA RITTER RUAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; OSMAR ALVES LAMEIRA, CPATU; FERNANDA NAIARA SANTOS RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; TAINÁ TEIXEIRA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ALEXANDRE ALVES DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JOÃO PEDRO MIRANDA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JOSÉ EDUARDO BRASIL PEREIRA PINTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; SUZAN KELLY VILELA BERTOLUCCI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Seasonal variations during two years in the essential oil of Lippia dulcis Trevir., an exotic aromatic of the Amazon. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Essential Oil Research, v. 34, n. 4, p. 352-360, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10412905.2022.2058635 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) is an aromatic plant occurring in the Amazon that has leaves and flowers with a sweet taste. The objective of this study was to evaluate the influence of seasonal variation during two consecutive years on the content and chemical composition of the essential oil (EO) of L. dulcis leaves. The EO content and chemical composition were influenced by precipitation, temperature, and plant age. The EO content ranged from .1 to .5%. The chemical profile of the EO did not vary significantly among seasons. The main constituents identified were the oxygenated bisabolane-type sesquiterpenes epi-a-bisabolol and hernandulcin. The highest concentration of hernandulcin was observed in the dry period, characterized by mild temperatures and the juvenile stage of plant growth. The highest concentrations of epi-a-bisabolol were observed in the hottest and wettest season of each year. |
Palavras-Chave: |
Lippia dulcis. |
Thesagro: |
Capim Doce; Óleo Essencial; Variação Sazonal. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01794naa a2200277 a 4500 001 2151022 005 2023-03-24 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/10412905.2022.2058635$2DOI 100 1 $aGERMANO, C. M. 245 $aSeasonal variations during two years in the essential oil of Lippia dulcis Trevir., an exotic aromatic of the Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aLippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) is an aromatic plant occurring in the Amazon that has leaves and flowers with a sweet taste. The objective of this study was to evaluate the influence of seasonal variation during two consecutive years on the content and chemical composition of the essential oil (EO) of L. dulcis leaves. The EO content and chemical composition were influenced by precipitation, temperature, and plant age. The EO content ranged from .1 to .5%. The chemical profile of the EO did not vary significantly among seasons. The main constituents identified were the oxygenated bisabolane-type sesquiterpenes epi-a-bisabolol and hernandulcin. The highest concentration of hernandulcin was observed in the dry period, characterized by mild temperatures and the juvenile stage of plant growth. The highest concentrations of epi-a-bisabolol were observed in the hottest and wettest season of each year. 650 $aCapim Doce 650 $aÓleo Essencial 650 $aVariação Sazonal 653 $aLippia dulcis 700 1 $aRUAS, N. R. 700 1 $aLAMEIRA, O. A. 700 1 $aRIBEIRO, F. N. S. 700 1 $aROCHA, T. T. 700 1 $aCARVALHO, A. A. de 700 1 $aROCHA, J. P. M. 700 1 $aPINTO, J. E. B. P. 700 1 $aBERTOLUCCI, S. K. V. 773 $tJournal of Essential Oil Research$gv. 34, n. 4, p. 352-360, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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