Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  24/01/2011
Data da última atualização:  24/01/2011
Tipo da produção científica:  Monitoramento/Zoneamento
Autoria:  HERMES, L. C.; FAY, E. F.
Afiliação:  LUIZ CARLOS HERMES, CNPMA; ELISABETH FRANCISCONI FAY, CNPMA.
Título:  Zoneamento sócio-ambiental de comunidades e recursos hídricos - Avaliação de fatores de risco dos domicílios da comunidade Barreiras, Município Caraúbas, estado da Paraíba.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2010.
Páginas:  16 p.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Zoneamento ambiental.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA9700 - 1UMTRT - PPMZPAT 20102010.00225
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  27/04/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OLDONI, F. C. A.; FLORENCIO, C.; BERTAZZO, G. B.; GRIZOTTO, P. A.; BOGUSZ JUNIOR, S.; CARNEIRO, R. L.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Fruit quality parameters and volatile compounds from 'Palmer' mangoes with internal breakdown.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 388, 132902, 2022.
Páginas:  9 p.
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132902
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The internal breakdown (IB) is a premature and uneven mango pulp ripening physiological disorder that is noticed only when the fruit is sliced for consumption. Thus, there is a demand for analytical methods to detect IB in mangoes to avoid consumer dissatisfaction and reduce postharvest waste. In this work, physicochemical and volatile compounds were determined to evaluate the ability to predict pulp IB. Principal components analysis (PCA) and partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) of the data show that color, firmness, and volatiles compounds are important to give some information about the physiological changes caused by IB. The volatile compounds methacrylic acid, ethyl ester, isopentyl ethanoate, limonene oxide, (E)-2-pentenal, tetradecane, and γ-elemene were identified as chemical markers of IB. Therefore, mango physical and chemical characteristics combined with PCA and PLS-DA were successfully employed for the identification of IB in mangoes, showing significant differences between healthy and IB fruits.
Palavras-Chave:  Mango physiological disorder; Postharvest quality; Volatiles.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142448/1/P-Fruit-quality-parameters-and-volatile-compounds-from-Palmer-mangoes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17990 - 1UPCAP - DDPROCI.22/462022/50
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional