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Registros recuperados : 93 | |
41. | | LISBOA, F. J. G.; FARIA, S. M. de; BERBARA, R. L. L.; CASTILHO, A. F.; BUENO, P.; HENRIQUES, J. C. Glomalina como indicador de restauração ecológica de sítios recuperados após atividade mineradora na Amazônia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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42. | | SAGGIN JUNIOR, O. J.; SOUZA, L. G. A.; ALVES, F. L.; NOBRE, C. P.; BERBARA, R. L. L. Germinação in vitro de fungos micorrízicos arbusculares (FMA) e desenvolvimento de gigaspora margarita em raízes modificadas de manjericão roxo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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43. | | LISBOA, F. J. G.; CHAER, G. M.; FERNANDES, M. F.; BERBARA, R. L. L.; MADARI, B. E. The match between microbial community structure and soil properties is modulated by land use type and sample origin within an integrated agroecosystem. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: proceedings. Brasília, DF: Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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44. | | LISBOA, F. J. G.; CHAER, G. M.; FERNANDES, M. F.; BERBARA, R. L. L.; MADARI, B. E. The match between microbial community structure and soil properties is modulated by land use type and sample origin within an integrated agroecosystem. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: proceedings. Brasília, DF: Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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47. | | TEIXEIRA, R. de O.; ZATORRE, N. P.; BODDEY, R. M.; BERBARA, R. L. L.; WADT, P. G. S. Estoque de carbono e densidade do solo em diferentes coberturas vegetais. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. 4 p. Trab. 847. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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50. | | DART, R. de O.; COELHO, M. R.; MENDONÇA-SANTOS, M. de L.; PARES, J. G.; BERBARA, R. L. L. Digital soil mapping at Parque Estadual da Mata Seca, Minas Gerais state, Brazil: applying regression tree to predict soil classes. In: INTERNATIONAL WORKSHOP ON DIGITAL SOIL MAPPING, 4., 2010, Rome. From digital soil mapping to digital soil assessment: identifying key gaps from fields to continents: proceedings... Rome: IUSS, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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51. | | MONDINO, E. A.; OLIVEIRA, C. P. de; SOUZA, N. B. de; TAVARES, O. C. H.; BERBARA, R. L. L. The nematodes communities associated to different vegetable formations in the Restinga of Marambaia RJ, Brazil. In: INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON SOIL ZOOLOGY, 15; INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON APTERYGOTA, 12., 2008, Curitiba. Biodiversity, conservation and sustainabele management of soil animal: abstracts. Colombo: Embrapa Florestas. Editors: George Gardner Brown; Klaus Dieter Sautter; Renato Marques; Amarildo Pasini. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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52. | | CRUZ, L. C. J. da; ZATORRE, N. P.; FRANCHINI, J. C.; BERBARA, R. L. L.; BODDEY, R. M. Efeito do manejo do solo e das sequências de cultivo na concentração de carbono nos macroagregados do solo. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. 4 p. Trab. 847. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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53. | | CRUZ, L. C. J. da; ZATORRE, N. P.; FRANCHINI, J. C.; BERBARA, R. L. L.; BODDEY, R. M. Efeito do manejo do solo e das sequências de cultivo na concentração de carbono nos macroagregados do solo. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. 4 p. Trab. 847. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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55. | | CAPRONI, A. L.; FRANCO, A. A.; BERBARA, R. L. L.; GRANHA, J. R. D. de O.; MARINHO, N. F. Fungos micorrízicos arbusculares em estéril revegetado com Acacia mangium, após mineração de bauxita. Revista Árvore, Viçosa, v. 29, n. 3, p. 373-381, may/jun. 2005. Colonization of arbuscular mycorrhizae fungi in substrate, after bauxite mining, vegetated with Acacia mangium. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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56. | | CAPRONI, A. L.; FRANCO, A. A.; BERBARA, R. L. L.; GRANHA, J. R. D. de O.; DIAS, L. E. Fungos micorrízicos arbusculares em estéril revegetado com Acacia mangium, após mineração de Bauxita em Porto Trombetas, PA. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2002. 1 p. Trabalho apresentado no FERTBIO 2002, Rio de Janeiro/RJ, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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57. | | BRANDÃO, A. S.; GONÇALVES, R. G. da M.; CASTRO, T. A. V. T. de; SILVA, D. G. da; BERBARA, R. L. L.; LEAL, M. A. de A. Adição de calcário no processo de compostagem da mistura de capim-elefante com torta de mamona modifica as propriedades do composto. Adição de calcário no processo de compostagem da mistura de capim-elefante com torta de mamona modifica as propriedades do composto. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, v. 11, n.7, p. 38-47, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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58. | | ALFARO-VILLATORO, M. A.; SAGGIN JÚNIOR, O. J.; RICCI, M. dos S. F.; SILVA, E. M. R. da; BERBARA, R. L. L. Alteração da comunidade de fungos micorrízicos arbusculares com a implantação de cafeicultura sob manejo orgânico. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2006. 4 p. Trabalho apresentado na XXVII Reunião Brasileira de Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas, XI Reunião Brasileira sobre Micorrizas, IX Simpósio Brasileiro de Microbiologia do Solo; VI Reunião Brasileira de Biologia do Solo, Bonito/MS,... Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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59. | | ALFARO-VILLATORO, M. A.; SAGGIN JÚNIOR, O. J.; RICCI, M. dos S. F.; SILVA, E. M. R. da; BERBARA, R. L. L. Alteração da comunidade de fungos micorrízicos arbusculares com a implantação de cafeicultura sob manejo orgânico. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27., REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11., SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9., REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais... Bonito: SBM; Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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60. | | PIAN, L. B.; NOBRE. C. P.; CORREA. G. S.; GOMES, E. T. M.; SOUZA, L. G. A. de; BERBARA, R. L. L.; GUERRA, J. G. M. Avaliação dos teores de glomalina em sistema de produção orgânico de hortaliças. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 31.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 15.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 13.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 10., 2014, Araxá. Fertilidade e biologia do solo: integração e tecnologias para todos: anais. Araxá: Núcleo Regional Leste da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014. FertBio 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 93 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
13/09/2023 |
Data da última atualização: |
29/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S. |
Afiliação: |
LIVIA BISCHOF PIAN, Association SFCOLAB - Collaborative Laboratory for Digital Innovation in Agriculture, Torres Vedras, Portugal; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIS LOURO BERBARA, UFRRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; JOSÉ BARBOSA JUNIOR, UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB. |
Título: |
Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and vegetable productivity. The brewery residue showed the most prominent fermentation quality, nutrient content, and N availability. The addition of 30% coffee husk resulted in agronomic performance and nutrient accumulation in arugula and lettuce plants similar to the standard compost. The study demonstrates the potential of raw materials to produce fermented composts with fermentative and nutritional quality that result in vegetable grow and soil quality. MenosFermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and v... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bokashi; Effective microorganism; Fermentation pathways. |
Thesagro: |
Fermentação; Fertilizante; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Fermentation; Organic fertilizers; Soil quality. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02876naa a2200301 a 4500 001 2156978 005 2023-09-29 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0$2DOI 100 1 $aPIAN, L. B. 245 $aCharacterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aFermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and vegetable productivity. The brewery residue showed the most prominent fermentation quality, nutrient content, and N availability. The addition of 30% coffee husk resulted in agronomic performance and nutrient accumulation in arugula and lettuce plants similar to the standard compost. The study demonstrates the potential of raw materials to produce fermented composts with fermentative and nutritional quality that result in vegetable grow and soil quality. 650 $aFermentation 650 $aOrganic fertilizers 650 $aSoil quality 650 $aFermentação 650 $aFertilizante 650 $aSolo 653 $aBokashi 653 $aEffective microorganism 653 $aFermentation pathways 700 1 $aGUERRA, J. G. M. 700 1 $aBERBARA, R. L. L. 700 1 $aJESUS, M. S. C. de 700 1 $aBARBOSA JUNIOR, J. 700 1 $aARAUJO, E. da S. 773 $tOrganic Agriculture$gv. 13, p. 461-481, 2023.
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