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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
16/02/2011 |
Data da última atualização: |
20/08/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BARRETO, H. F. M.; SOARES, J. P. G.; MORAIS, D. A. E. F.; SILVA, A. C. C.; SALMAN, A. K. |
Afiliação: |
HILTON FELIPE MARINHO BARRETO, Instituto Federal de Educação; JOAO PAULO GUIMARAES SOARES, CPAC; DÉBORA ANDRÉA EVANGELISTA FAÇANHA MORAIS, Universidade Federal Rural do Semiárido; ANDRÉA CRISTINA CAPRIATTA SILVA, Universidade Federal Rural do Semiárido; ANA KARINA SALMAN, CPAF-RO. |
Título: |
Impactos ambientais do manejo agroecológico da caatinga no Rio Grande do Norte. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasília, v. 45, n. 10, p. 1073-1081, out. 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar os impactos ambientais do manejo agroecológico da caatinga, em unidades de produção familiar no Rio Grande do Norte, pelo método Ambitec de produção animal - dimensão ambiental, desenvolvido pela Embrapa Meio Ambiente. Foram avaliadas sete unidades de produção familiar, em quatro projetos de assentamentos de reforma agrária do Município de Apodi, RN. Os dados para o levantamento foram obtidos por meio de questionários aplicados aos representantes das unidades produtivas familiares, que atribuíram, a cada variável estudada, um valor que representou a alteração proporcionada pela implementação da tecnologia. Após a inserção dos coeficientes de alteração de cada variável dos indicadores por unidade de produção, o coeficiente de impacto foi automaticamente calculado por meio da planilha Ambitec. O manejo agroecológico da caatinga resultou num impacto ambiental positivo, e suas maiores contribuições foram relacionadas aos efeitos positivos dos seguintes indicadores: capacidade produtiva do solo, uso de insumos materiais, qualidade do produto e diminuição da emissão de poluentes à atmosfera. Dois indicadores geraram efeitos negativos: o uso de energia e o uso de recursos naturais. Pela superioridade dos benefícios gerados, o manejo agroecológico da caatinga é uma inovação tecnológica geradora de impactos ambientais positivos. |
Palavras-Chave: |
Agroecologia; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Degradação Ambiental; Ecologia Vegetal; Meio Ambiente. |
Thesaurus Nal: |
Agroecology; Environment; Environmental degradation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/64231/1/S1523JoaoPaulo.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176347/1/Impactos-ambientais-do-manejo-agroecologico-da-caatinga.pdf
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Marc: |
LEADER 02239naa a2200277 a 4500 001 1931584 005 2012-08-20 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBARRETO, H. F. M. 245 $aImpactos ambientais do manejo agroecológico da caatinga no Rio Grande do Norte. 260 $c2010 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar os impactos ambientais do manejo agroecológico da caatinga, em unidades de produção familiar no Rio Grande do Norte, pelo método Ambitec de produção animal - dimensão ambiental, desenvolvido pela Embrapa Meio Ambiente. Foram avaliadas sete unidades de produção familiar, em quatro projetos de assentamentos de reforma agrária do Município de Apodi, RN. Os dados para o levantamento foram obtidos por meio de questionários aplicados aos representantes das unidades produtivas familiares, que atribuíram, a cada variável estudada, um valor que representou a alteração proporcionada pela implementação da tecnologia. Após a inserção dos coeficientes de alteração de cada variável dos indicadores por unidade de produção, o coeficiente de impacto foi automaticamente calculado por meio da planilha Ambitec. O manejo agroecológico da caatinga resultou num impacto ambiental positivo, e suas maiores contribuições foram relacionadas aos efeitos positivos dos seguintes indicadores: capacidade produtiva do solo, uso de insumos materiais, qualidade do produto e diminuição da emissão de poluentes à atmosfera. Dois indicadores geraram efeitos negativos: o uso de energia e o uso de recursos naturais. Pela superioridade dos benefícios gerados, o manejo agroecológico da caatinga é uma inovação tecnológica geradora de impactos ambientais positivos. 650 $aAgroecology 650 $aEnvironment 650 $aEnvironmental degradation 650 $aAgricultura Familiar 650 $aDegradação Ambiental 650 $aEcologia Vegetal 650 $aMeio Ambiente 653 $aAgroecologia 653 $aSustentabilidade 700 1 $aSOARES, J. P. G. 700 1 $aMORAIS, D. A. E. F. 700 1 $aSILVA, A. C. C. 700 1 $aSALMAN, A. K. 773 $tPesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasília$gv. 45, n. 10, p. 1073-1081, out. 2010.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/12/2014 |
Data da última atualização: |
29/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WALDER, J. M. M.; MORELLI, R.; COSTA, K. Z.; FAGGIONI, K. M.; SANCHES, P. A.; PARANHOS, B. A. J.; BENTO, J. M. S.; COSTA, M. de L. Z. |
Afiliação: |
Julio Marcos Melges Walder, University of São Paulo/CENA; Renata Morelli, University of São Paulo-ESALQ; Karen Zamboni Costa, Universidade de São Paulo/CENA; Kenya Martins Faggioni, Universidade de São Paulo/CENA; Patrícia Alessandra Sanches, University of São Paulo/CENA; BEATRIZ AGUIAR GIORDANO PARANHOS, CPATSA; José Maurício Simões Bento, University of São Paulo/ESAL; Maria de Lourdes Zamboni Costa, University of São Paulo/CENA. |
Título: |
Large scale artificial rearing of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Diptera: Tephritidae) in Brazi. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Aggricola, Piracicaba, v.71, n.4, p.281-286, jul./aug. 2014. |
ISSN: |
0103-9016 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/0103-9016-2013-233 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Some species of the genus Anastrepha (Diptera: Tephritidae) are successfully man - aged by matching the sterile insect technique with parasitoid releases. Such strategies used in integrated pest management can be implemented only where insect mass-rearing programs are feasible. In this study, we show the process of domestication, rearing technology and qual - ity control data obtained from 54 generations of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Wiedemann,1830) kept under fully artificial conditions. Eggs were collected by an artificial oviposition panel consisting of one side of the cage made of blue voile fabric externally covered with a thin layer of silicon rubber. They were then air-bubbled in water at 25 ºC for 48 h before seeding. Larvae were reared on the regular laboratory artificial diet with 66 % of agar reduction turning over a semi-liquid diet, which reduced costs and improved insect quality. The adult and larval diets were composed of local ingredients including hydrolyzed yeast. When large-scale production of this fly is contemplated, the critical stage is larval development. This system of artificial rearing for A. fraterculus sp.1 developed in Brazil, allows for the production of a large number of insects of excellent quality using local ingredients and less agar in diet composition than the original medium used for this species. By reducing the interval of egg collection, the system might be optimized in terms of insect yield and, therefore, meet the demands of A. fraterculus sp.1 with regard to integrated pest management purposes. MenosSome species of the genus Anastrepha (Diptera: Tephritidae) are successfully man - aged by matching the sterile insect technique with parasitoid releases. Such strategies used in integrated pest management can be implemented only where insect mass-rearing programs are feasible. In this study, we show the process of domestication, rearing technology and qual - ity control data obtained from 54 generations of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Wiedemann,1830) kept under fully artificial conditions. Eggs were collected by an artificial oviposition panel consisting of one side of the cage made of blue voile fabric externally covered with a thin layer of silicon rubber. They were then air-bubbled in water at 25 ºC for 48 h before seeding. Larvae were reared on the regular laboratory artificial diet with 66 % of agar reduction turning over a semi-liquid diet, which reduced costs and improved insect quality. The adult and larval diets were composed of local ingredients including hydrolyzed yeast. When large-scale production of this fly is contemplated, the critical stage is larval development. This system of artificial rearing for A. fraterculus sp.1 developed in Brazil, allows for the production of a large number of insects of excellent quality using local ingredients and less agar in diet composition than the original medium used for this species. By reducing the interval of egg collection, the system might be optimized in terms of insect yield and, therefore, meet the demands of ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Domesticação de inseto; Insect domestication; Insect production; Inseto estéril; Manejo de praga; Manejo integrado de pragas; Produção de inseto. |
Thesagro: |
Inseto. |
Thesaurus NAL: |
Integrated pest management; Sterile insect technique. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113396/1/Beatriz-artigo.pdf
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Marc: |
LEADER 02666naa a2200349 a 4500 001 2002054 005 2014-12-29 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103-9016 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/0103-9016-2013-233$2DOI 100 1 $aWALDER, J. M. M. 245 $aLarge scale artificial rearing of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Diptera$bTephritidae) in Brazi.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aSome species of the genus Anastrepha (Diptera: Tephritidae) are successfully man - aged by matching the sterile insect technique with parasitoid releases. Such strategies used in integrated pest management can be implemented only where insect mass-rearing programs are feasible. In this study, we show the process of domestication, rearing technology and qual - ity control data obtained from 54 generations of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Wiedemann,1830) kept under fully artificial conditions. Eggs were collected by an artificial oviposition panel consisting of one side of the cage made of blue voile fabric externally covered with a thin layer of silicon rubber. They were then air-bubbled in water at 25 ºC for 48 h before seeding. Larvae were reared on the regular laboratory artificial diet with 66 % of agar reduction turning over a semi-liquid diet, which reduced costs and improved insect quality. The adult and larval diets were composed of local ingredients including hydrolyzed yeast. When large-scale production of this fly is contemplated, the critical stage is larval development. This system of artificial rearing for A. fraterculus sp.1 developed in Brazil, allows for the production of a large number of insects of excellent quality using local ingredients and less agar in diet composition than the original medium used for this species. By reducing the interval of egg collection, the system might be optimized in terms of insect yield and, therefore, meet the demands of A. fraterculus sp.1 with regard to integrated pest management purposes. 650 $aIntegrated pest management 650 $aSterile insect technique 650 $aInseto 653 $aDomesticação de inseto 653 $aInsect domestication 653 $aInsect production 653 $aInseto estéril 653 $aManejo de praga 653 $aManejo integrado de pragas 653 $aProdução de inseto 700 1 $aMORELLI, R. 700 1 $aCOSTA, K. Z. 700 1 $aFAGGIONI, K. M. 700 1 $aSANCHES, P. A. 700 1 $aPARANHOS, B. A. J. 700 1 $aBENTO, J. M. S. 700 1 $aCOSTA, M. de L. Z. 773 $tScientia Aggricola, Piracicaba$gv.71, n.4, p.281-286, jul./aug. 2014.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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