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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  30/08/2018
Data da última atualização:  30/08/2018
Autoria:  BOTELHO, A. F. M.; OLIVEIRA, F. A. S.; FIÚZA, A. T. L.; PEDROSA, H. P.; BRANCO, S. E. M. T.; PIEREZAN, F.; MELO, M. M.; SOTO-BLANCO, B.
Afiliação:  Ana F. M. Botelho, Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinárias/Escola de Veterinária/Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG; Fabiano A. S. Oliveira, Laboratório Nacional Agropecuário - Lanagro/MG/Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento; Aparecida T. L. Fiúza, Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinárias/Escola de Veterinária/Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG; Heloísa P. Pedroza, Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinárias/Escola de Veterinária/Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG; Stephanie E. M. T. Branco, Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinárias/Escola de Veterinária/Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG; Felipe Pierezan, Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinárias/Escola de Veterinária/Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG; Marília M. Melo, Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinárias/Escola de Veterinária/Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG; Benito Soto-Blanco, Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinárias/Escola de Veterinária/Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG.
Título:  Improved method for diagnosis of Nerium oleander poisoning in necropsy tissues.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 5, p. 967-972, maio 2018
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Método aprimorado para diagnóstico da intoxicação por Nerium oleander em tecidos de necropsia.
Conteúdo:  Nerium oleander is an ornamental cardiotoxic plant found in tropical and subtropical areas of the World. Its toxicity is related to the content of cardioactive glycosides, mainly oleandrin, found throughout the plant. The present study aimed to describe a new and improved method for oleandrin detection in tissue samples. The determination of oleandrin was made after extraction with a modified QuEChERS technique and measurement by UFLC-MS/MS. A total of 36 guinea pigs (Cavia porcellus) were distributed into 3 groups (n=12): control group that received only water orally (CON), and two treated groups that received hydroalcoholic oleander extract at doses of 150mg.kg-1 (OLE 150) and 300mg.kg-1 (OLE 300) in single oral dose. After three hours, fragments of heart, kidneys, liver and brain were collected for determination of oleandrin levels. The extraction and chromatographic procedures were effective for oleandrin detection and quantification in tissues, with retention time of 1.2 min and detection limit of 0.001μg g-1. The chromatographic analysis of treated guinea pigs indicated that oleandrin is distributed equally among the analyzed tissues. The developed methodology is a reliable, effective and rapid form of diagnosis of N. oleander poisoning based on necropsy tissue samples.
Palavras-Chave:  Cromatografia líquida; Espectrometria de massa; Teste diagnóstico; Toxicose.
Thesagro:  Cobaia; Oleander.
Thesaurus Nal:  Cardenolides; Guinea pigs; Liquid chromatography; Mass spectrometry; Nerium oleander.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/182115/1/Improved-method-for-diagnosis-of-nerium-oleander.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE62967 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  06/12/2021
Data da última atualização:  04/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  BENTO, J. A. C.; MORAIS, D. K.; BERSE, R. S. de; BASSINELLO, P. Z.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; DAISY KARIONE MORAIS, UFG; RAFAEL SIQUEIRA DE BERSE, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; MÁRCIO CALIARI, UFG; MANOEL SOARES SOARES JÚNIOR, UFG.
Título:  Functional, thermal, and pasting properties of cooked carioca bean (Phaseolus vulgaris L.) flours.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Applied Food Research, v. 2, n. 1, 100027, June 2022.
ISSN:  2772-5022
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.afres.2021.100027
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study verified if cooking presoaked beans in the steam of autoclave improves the pasting properties, texture profile, water-solubility (WSI), emulsifying capacities of aged carioca bean' flours. The carioca beans flour presented high content of protein (20.7 -22.3 g.100g -1), resistant starch (RS) (8.3 - 31.1 g.100g -1), and dietary fiber (TDF) (18.9 - 23.7 g. 100g -1), and the cultivar Notavel presented the highest content of total dietary fiber and resistant starch for both cooked and raw flour. The pretreatment promoted an increase in TDF (8.8 %, cultivar Dama) and a decrease in RS (19.5 %, 33.4 %, and 47.0 % for cultivars Imperador, Gol, and Bola Cheia, respectively). Regarding the pasting properties, the heating process promoted a reduction in the values of peak viscosity, final viscosity, breakdown, and setback for all carioca bean cultivars. The other parameters, i.e., gel hardness, WSI, emulsifying capacity, and stability also presented a significant decrease in the cooked flours. So, the pretreatment promoted a total or/partially starch pre-gelatinization and the denaturation of the proteins of the flours which might increase their acceptability for food development.
Palavras-Chave:  Paste viscosity.
Thesagro:  Farinha; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Viscosidade.
Thesaurus NAL:  Bean flour; Beans; Emulsifying properties; Hardness; Resistant starch; Viscosity; Water solubility.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1137183/1/afr-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36213 - 1UPCAP - DD20222022
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