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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  21/12/2017
Data da última atualização:  22/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CHEN, K.; HUGHES, R. M.; BRITO, J. G.; LEAL, C. G.; LEITÃO, R. P.; OLIVEIRA-JÚNIOR, J. M. B. de; OLIVEIRA, V. C. de; DIAS-SILVA, K.; FERRAZ, S. F. B.; FERREIRA, J. N.; HAMADA, N.; JUEN, L.; NESSIMIAN, J.; POMPEU, P. S.; ZUANON, J.
Afiliação:  Kai Chen, Nanjing Agricultural University / Nanjing Hydraulic Research Institute; Robert M. Hughes, Oregon State University; Janaina G. Brito, INPA; Cecilia G. Leal, UFLA / MPEG / Lancaster University; Rafael P. Leitão, INPA; José M. B. de Oliveira-Júnior, UFOPA; Vívian C. de Oliveira, INPA; Karina Dias-Silva, INPA; Silvio F. B. Ferraz, ESALQ/USP; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; Neusa Hamada, INPA; Leandro Juen, UFPA; Jorge Nessimian, UFRJ; Paulo S. Pompeu, UFLA; Jansen Zuanon, INPA.
Título:  A multi-assemblage, multi-metric biological condition index for eastern Amazonia streams.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Ecological Indicators, v. 78, p. 48-61, May 2017.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2017.03.003
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Multimetric indices (MMIs) are widely used for assessing ecosystem condition and they have been developed for a variety of biological assemblages. However, when multiple assemblages are assessed at sites, the assessment results may differ because of differing physiological sensitivities to particular stressor gradients, different organism size and guilds, and the effects of different scales of disturbances on the assemblages. Those differences create problems for managers seeking to avoid type-1 and type-2 statistical errors. To alleviate those problems, we used an anthropogenic disturbance index for selecting and weighting metrics, modeled metrics against natural variability to reduce the natural variability in metrics, and developed an MMI based on both fish and aquatic insect metrics. We evaluated eight different ways of calibrating and combining candidate metrics and found that MMIs with unweighted and modeled aquatic insect and fish metrics were the preferred MMI options
Palavras-Chave:  Avaliação biológica; Indicador ecológico; Inseto aquático.
Thesagro:  Ecossistema; Inseto; Peixe.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU54476 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/03/2019
Data da última atualização:  30/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  HORNUNG, P. S.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; BELLETTINI, M. B.; LAZZAROTTO, M.; BETA, T.; RIBANI, R. H.; SCHNITZLER, E.
Afiliação:  Polyanna S. Hornung, UFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Doutoranda da UEPG; Marcelo B. Bellettini, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Trust Beta, University of Manitoba; Rosemary H. Ribani, UFPR; Egon Schnitzler, UEPG.
Título:  Novel oxidized and UV-irradiated Araucaria angustifolia pine seed starch for enhanced functional properties.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Starch, v. 71, n. 3/4, 1800140, March 2019. 10 p.
DOI:  10.1002/star.201800140
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Starch is an important raw material for industrial processes. Therefore, an investigation of new sources of starch and starch modification methods is necessary. The dual oxidation effect on the properties of the native pine seed starch is investigated. Native starch is extracted from pine seeds and its proximate composition determined. The starch is then subjected to a dual oxidation process in standard NaClO or H2O2 solutions (0.2; 0.5; 0.8 mol L1) and simultaneous exposure to ultraviolet light irradiation (UVC ? ¼ 254 nm). Thermogravimetric (TG-DTA) curves reveal enhanced stability to thermal degradation of the dual NaClO/UV process modified starch up to 20%. Differential scanning calorimetry (DSC) shows a strong decrease in gelatinization enthalpy due to the action of the UV-rays coupled with the sodium hypochlorite (NaClO) solution. The H2O2/UV modified starch has a high final viscosity while the NaClO/UV starch pastes have a low tendency to recrystallize. Furthermore, structural analysis using an X-ray diffractometer and scanning electron microscopy (SEM) show crystallinity patterns of type A starch and that the shape of the starch granules are unaltered following the modification processes. Color parameters show a strong increase in the L value (for whiteness) for the NaClO/UV treated samples. The modified starches demonstrate improved physicochemical properties which are suitable for several industrial applications including as stabilizers for frozen bakery products, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Chlorine compounds; Dual modification; Proximate compositions; Sodium hypochlorites; Ultraviolet light irradiation; X ray diffractometers.
Thesagro:  Amido; Pinhão.
Thesaurus NAL:  Differential scanning calorimetry; Functional properties; Gelation; Oxidation; Pasting properties; Physicochemical properties; Scanning electron microscopy.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56778 - 1UPCAP - DD
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