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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  06/02/2023
Data da última atualização:  12/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, R.; SILVA, M. V. T.; GOMES, B. A.; MACEDO, E. H. B. C.; SANTANA, M. N.; AMARAL, A. C. F.; SILVA, J. R. A.; CORRÊA, P. G.; GODOY, R. L. de O.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; LEITÃO, S. G.; SIMAS, R. C.; CARNEIRO, C. S.; RODRIGUES, I. A.
Afiliação:  RAISSA LIMA, UFRJ; MARCOS VINICIUS T. SILVA, UFRJ; BRENDO A. GOMES, UFRJ; ELLIS HELENA B. C. MACEDO, UFRJ; MICHELE N. SANTANA, UFRJ; ANA CLAUDIA F. AMARAL, Fiocruz; JEFFERSON R. A. SILVA, UFAM; POLLYANE G. CORRÊA, UFAM; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SUZANA G. LEITÃO, UFRJ; ROSINEIDE C. SIMAS, UFG; Universidade Presbiteriana Mackenzie; CARLA S. CARNEIRO, UFRJ; IGOR A. RODRIGUES, UFRJ.
Título:  Chemical Profile and Hematoprotective Activity of Artisanal Jabuticaba (Plinia jabuticaba) Wine and Derived Extracts.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Fermentation, v. 9, n. 2, e157, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/fermentation9020157
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The alcoholic fermentation of jabuticaba berries (Plinia spp.) originates from a beverage with an intense taste and aroma, popularly known as jabuticaba wine (JW). In addition, polyphenols transferred from fruit peels to the final product turn this beverage into a promising source of bioactive agents. Here, the chemical profile and antioxidant potential of artisanal JW and derivative extracts were determined. Volatile organic compounds were determined by HS-SPME/GC-MS analysis. The wine was dried by lyophilization and subjected to liquid-liquid partitioning (water: ethyl acetate), resulting in three fractions (JWF1-3). ABTS•+ and DPPH•+ scavenging assays were performed to evaluate the antioxidant capacity. In addition, the extracts’ hematoprotective activity was evaluated against oxidative stress. Finally, the extracts were analyzed by LC-HRMS/MS. HS-SPME/GC-MS analysis highlighted 1,8-cineole as the main compound that contributes to the camphor/mint flavor. JWF2 and JWF3 displayed the highest antioxidant capacity. JWF2 stood out for preventing oxidative damage in red blood cells at 7.8 μg·mL−1 The maximal protection of ascorbic acid occurred at 8.8 μg·mL−1. The LC-HRMS/MS analysis allowed the annotation of seventeen compounds, most of them with recognized antioxidant activity such as anthocyanins, catechins, flavanols, and phenolic acids. The results presented herein reinforce JW as a pleasant beverage with bioactive potential.
Palavras-Chave:  Compostos orgânicos voláteis; Estresse oxidativo; Hematoproteção; Hematoprotection; Polifenóis.
Thesagro:  Composto Orgânico; Fermentação.
Thesaurus Nal:  Fermentation; Oxidative stress; Polyphenols; Volatile organic compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151509/1/Jabuticaba-Plinia-jabuticaba-Wine-and-Derived-Extracts.pdf
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15473 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  23/10/2019
Data da última atualização:  23/10/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  VERGANI, G. B.; LIMA, M. S. D.; TEIXEIRA, D. I. A.; SILVA, K. de M.; MONTEIRO, A. W. U.; RAMOS, A. F.; BATISTA, R. I. T. P.; FONSECA, J. F. da; OLIVEIRA, M. E. F.
Afiliação:  GABRIEL BRUN VERGANI, Pós-graduação - Universidade Estadual Paulista (Unesp) - Jaboticabal, SP, Brasil; MONALISA SOUSA DIAS LIMA, Pós-graduação - Universidade do Estado do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brasil; DÁRCIO ÍTALO ALVES TEIXEIRA, Universidade do Estado do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brasil; KLEIBE DE MORAES SILVA, CNPC; ALEXANDRE WEICK UCHOA MONTEIRO, CNPC; ALEXANDRE FLORIANI RAMOS, Cenargen; RIBRIO IVAN TAVARES PEREIRA BATISTA, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) - Diamantina, MG, Brasil; JEFERSON FERREIRA DA FONSECA, CNPC; MARIA EMILIA FRANCO OLIVEIRA, Universidade Estadual Paulista (Unesp) - Jaboticabal, SP, Brasil.
Título:  B-mode ultrasonography evaluation of superovulatory response in Brazilian native goats.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Reprodução Animal, v. 43, n. 2, p. 561, abr./jun. 2019.
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição dos resumos do XXIII Congresso Brasileiro de Reprodução Animal, Gramado, RS, Brasil, 15 a 17 de maio 2019.
Conteúdo:  Abstract: The use of B-mode and color Doppler ultrasonography may replace the use of surgical methods (laparoscopy or laparotomy) in the evaluation of the superovulatory response in sheep, with an accuracy around 74% and 82%, respectively (Oliveira et al. 2018. Reprod Dom Anim, 53:742-750). The ultrasound determination of ovarian response in embryo donor goats still needs to be proven, especially because the non-invasive technique is mandatory when the embryo collection is done by transcervical route. The aim of this study was to correlate the quantification of corpora luteal (CLs) determined by Bmode ultrasound evaluation with the number of recovered structures obtained by transcervical embryo collection of superovulated goats. In view of the above, it is possible to indicate that the B-mode ultrasound evaluation of superovulatory response of goats is feasible and indispensable when the embryos collection is made by non-surgical technique. [Avaliação ultrassonográfica modo-B da resposta superovulatória em cabras nativas brasileiras].
Palavras-Chave:  Caprino leiteiro; Diagnostic imaging; Ranscervical embryo collection.
Thesagro:  Cabra Leiteira; Reprodução Animal; Superovulação.
Thesaurus NAL:  Animal reproduction; Dairy goats; Diagnostic techniques; Superovulation.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202080/1/CNPC-2019-B-mode.pdf
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Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN37906 - 1UPCPC - DD
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