|
|
Registros recuperados : 96 | |
61. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, A. R. de M.; MARTINS, S. C. V.; BATISTA, K. D.; CELIN, E. F.; MATTA, F. M. da. Varying leaf-to-fruit ratios affect branch growth and dieback, with little to no effect on photosynthesis, carbohydrate or mineral pools, in different canopy positions of field-grown coffee trees. Environmental and Experimental Botany, v. 77, p. 207-218, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
64. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GIMENES, F. M. de A.; BERNDT, A.; MATEUS, G. P.; LEDO, F. J. da S.; DEMARCHI, J. J. A. de A.; GIACOMINI, A. A.; GERDES, L.; BATISTA, K. Forage mass and agronomic traits of Elephant grass genotypes under free-growth and conventional cutting systems. Semina: Ciências Agrárias, v. 37, n. 4, supl. 1, p. 2577-2588, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
66. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, L. B. de; BATISTA, K. D.; ROCHA, P. R. R.; AQUINO, S. T. M. de; SANTOS, R. F. dos; CASTRO, T. S. Desenvolvimento de milho cultivado sob doses de fósforo no cerrado de Roraima em sistema de plantio direto. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, 11., 2016, Boa Vista, RR. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
67. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, R. F. dos; BATISTA, K. D.; AQUINO, S. T. M. de; LIMA, L. B. de; ROCHA, P. R. R.; O, W. C. R. do. Desenvolvimento de milho cultivado sob níveis de nitrogênio, em plantio direto, no cerrado de Roraima. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, SNCT-RR , 12., 2017, Boa Vista. Boletim de Resumos... Boa Vista, RR: UERR/NUPECEM/LABTEMA, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
68. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, G.; NAPPI, G. U.; BASTOS, M.; GOMIDES, M. F.; CUNHA, M. R. R.; BATISTA, K. E. B.; DELLA MODESTA, R. C. Determinacao de acucares em mel floral e mel de melato de algumas regioes de Minas Gerais e Santa Catarina. Revista do Instituto Adolfo Lutz, Sao Paulo, v.58, n.2, 1999. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
71. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GONÇALVES, R. P.; GOMIDE, P. H. O.; NOBRE, C. P.; BATISTA, K. D.; CARRIJO, V. R.; CARRIJO, M. R.; LIMA, H. E. de; SCHURT, D. A. Efeito de níveis de fósforo sobre a comunidade de fungos micorrízicos arbusculares após cultivo de milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 9., 2019, Manaus. Resumos... Manaus: Inpa, 2019. 597 p. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
73. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CASTRO, T. S.; BATISTA, K. D.; ROCHA, P. R. R.; BARRETO, G. F.; MAIA, S. da S.; SILVA, Y. P. da; CAVALCANTE, L. A. Produtividade do milho e teor de nitrogênio mineral no solo com o uso de ureias estabilizadas. In: CONGRESSO ONLINE PARA O AUMENTO DA PRODUTIVIDADE DE MILHO E SOJA - COMSOJA, 4., 2021. Anais... Santa Maria, RS: Mais soja, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
75. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, N. V. M. dos; MAIA, F. C. L.; LEITE, J. E. B.; MELO, L. E. H. de; SILVA, F. F. da; BATISTA, K. M. Osteodistrofia fibrosa em caprino: relato de caso. Revista Brasileira de Medicina Veterinária, Rio de Janeiro, v. 31, n. 4, p.268-271, out./dez., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
76. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BATISTA, K. D.; ARAÚJO, W. L.; ANTUNES, W. C.; CAVATTE, P. C.; MORAES, G. A. B. K.; MARTINS, S. C. V.; DAMATTA, F. M. Photosynthetic limitations in coffee plants are chiefly governed by diffusive factors. Trees, v. 26, p. 459-468, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso restrito ao objeto digital](/consulta/web/img/lock.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
77. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MOURA, M. de A.; BOTELHO, G. G.; MACHADO, C. H.; PORFÍRIO, L. C.; MIRANDA, A. da S.; BATISTA, K. M.; ARRUDA, E. Z. Hematimetria caprina em diferentes diluições, utilizando-se como diluidores líquido de gower e solução salina. Revista Brasileira de Medicina Veterinária, Rio de Janeiro, v. 24, n. 6, p. 232-234, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
78. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ROCHA, P. R. R.; MELO, V. F.; MAIA, S. da S.; BATISTA, K. D.; AMORIM, R. J. P.; MATIAS, T. M. de L. C. Fluxo de co2 no solo cultivado com feijão-caupi sob diferentes palhadas. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 31.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 15.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 13.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 10., 2014, Araxá. Fertilidade e biologia do solo: integração e tecnologias para todos: anais. Araxá: Núcleo Regional Leste da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014. Fertbio 2014. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
79. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BATISTA, K. D.; ROCHA, M. C. da; PEREIRA, M. de F.; VASCONCELOS, M. J. V. de; SCHAFFERT, R. E.; FAQUIN, V. Morfologia do sistema radicular de genótipos de sorgo em função da concentração de fósforo na solução nutritiva. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
80. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DI-MEDEIROS, M. C. B.; PASCOAL, A. M.; BATISTA, K. A.; BASSINELLO, P. Z.; LIÃO, L. M.; LELES, M. I. G.; FERNANDES, K. F. Rheological and biochemical properties of Solanum lycocarpum starch. Carbohydrate Polymers, Barking, v. 104, p. 66-72, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso restrito ao objeto digital](/consulta/web/img/lock.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
Registros recuperados : 96 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
03/11/2022 |
Data da última atualização: |
04/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PAULA, L. C.; LEMES, A. C.; VALENCIA-MEJÍA, E.; MOREIRA, B. R.; OLIVEIRA, T. S.; CAMPOS, I. T. N.; NERI, H. F. S.; BRONDANI, C.; GHEDINI, P. C.; BATISTA, K. A.; FERNANDES, K. F. |
Afiliação: |
LADYSLENE C. PAULA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; AILTON C. LEMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ERIKA VALENCIA-MEJIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; BRUNA R. MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; THIAGO S. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; IVAN T. N. CAMPOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; HIASMIN F. S. NERI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; CLAUDIO BRONDANI, CNPAF; PAULO C. GHEDINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KARLA A. BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KATIA F. FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS. |
Título: |
Effect of extrusion and autoclaving on the biological potential of proteins and naturally-occurring peptides from common beans: Antioxidant and vasorelaxant properties |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry: X, v. 13, 100259, Mar. 2022. |
ISSN: |
2590-1575 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fochx.2022.100259 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Aiming to understand the impact of hardening on the biological potential of bean protein and peptides, we evaluated the antioxidant and vasorelaxant properties of common beans after and before hardening. It was also evaluated the effect of extrusion and autoclaving in the biological potential of hardened beans. In general, hardening caused a reduction from 13.5 to 39.6% on the antioxidant activity of the peptide-rich fractions. On the other hand, hardening did not strongly interfere with the vascular reactivity in thoracic aorta rings, being observed maximal relation varying from 801% to 84.7%. The thermal treatment caused a general increase in the antioxidant and vasorelaxant potential of these fractions, being observed EC50 values ranging from 0.22 mg mL -1 to 0.26 mg mL -1. We can conclude that hardening did not seem to affect definitively the bioactivity of the obtained peptide-rich fractions. Finally, this study allows suggesting practical applications of extrusion as a thermal process in the production of functional food ingredients, and as ready-to-eat products presenting nutraceutical potential. In addition, autoclaving can be used as a pre-treatment of the hardened grains aiming to use them as whole grains with potentialized benefits for human health. |
Palavras-Chave: |
Easy-to-cook; Hard-to-cook; Nutraceutical; Vascular reactivity. |
Thesagro: |
Antioxidante; Extrusão; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Antioxidants; Autoclaving; Beans; Bioactive properties; Extrusion; Proteins. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147997/1/fc-2022.pdf
|
Marc: |
LEADER 02549naa a2200433 a 4500 001 2147997 005 2022-11-04 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2590-1575 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fochx.2022.100259$2DOI 100 1 $aPAULA, L. C. 245 $aEffect of extrusion and autoclaving on the biological potential of proteins and naturally-occurring peptides from common beans$bAntioxidant and vasorelaxant properties$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAiming to understand the impact of hardening on the biological potential of bean protein and peptides, we evaluated the antioxidant and vasorelaxant properties of common beans after and before hardening. It was also evaluated the effect of extrusion and autoclaving in the biological potential of hardened beans. In general, hardening caused a reduction from 13.5 to 39.6% on the antioxidant activity of the peptide-rich fractions. On the other hand, hardening did not strongly interfere with the vascular reactivity in thoracic aorta rings, being observed maximal relation varying from 801% to 84.7%. The thermal treatment caused a general increase in the antioxidant and vasorelaxant potential of these fractions, being observed EC50 values ranging from 0.22 mg mL -1 to 0.26 mg mL -1. We can conclude that hardening did not seem to affect definitively the bioactivity of the obtained peptide-rich fractions. Finally, this study allows suggesting practical applications of extrusion as a thermal process in the production of functional food ingredients, and as ready-to-eat products presenting nutraceutical potential. In addition, autoclaving can be used as a pre-treatment of the hardened grains aiming to use them as whole grains with potentialized benefits for human health. 650 $aAntioxidants 650 $aAutoclaving 650 $aBeans 650 $aBioactive properties 650 $aExtrusion 650 $aProteins 650 $aAntioxidante 650 $aExtrusão 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus Vulgaris 653 $aEasy-to-cook 653 $aHard-to-cook 653 $aNutraceutical 653 $aVascular reactivity 700 1 $aLEMES, A. C. 700 1 $aVALENCIA-MEJÍA, E. 700 1 $aMOREIRA, B. R. 700 1 $aOLIVEIRA, T. S. 700 1 $aCAMPOS, I. T. N. 700 1 $aNERI, H. F. S. 700 1 $aBRONDANI, C. 700 1 $aGHEDINI, P. C. 700 1 $aBATISTA, K. A. 700 1 $aFERNANDES, K. F. 773 $tFood Chemistry: X$gv. 13, 100259, Mar. 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|