Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  12/12/2017
Data da última atualização:  12/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAÚJO, C. A. S. de; SAMPAIO, F. G.; ALCÂNTARA, E.; CURTARELLI, M. P.; OGASHAWARA, I.; STECH, J. L.
Afiliação:  CARLOS ALBERTO SAMPAIO DE ARAUJO, INPE; FERNANDA GARCIA SAMPAIO, CNPMA; ENNER ALCANTARA, UNESP; MARCELO PEDROSO CURTARELLI, Fundação Centros de Referência em Tecnologias Inovadoras; IGOR OGAHSAWARA, Indiana University-Purdue University Indianapolis; JOSÉ LUIZ STECH, INPE.
Título:  Effects of atmospheric cold fronts on stratification and water quality of a tropical reservoir: implications for aquaculture.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Aquaculture Environment Interactions, v. 9, p. 385-403, 2017.
ISSN:  1869-7534
DOI:  https://doi.org/10.3354/aei00240
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Stratification and mixing patterns of a water body are influenced by the variability of atmospheric systems, which can also modify their biogeochemical properties. The primary goal of this study was to analyze the effect of atmospheric cold fronts (CFs) on thermal stratification and water quality parameters in 4 embayments of the Furnas Hydroelectric Reservoir (FHR) (southeastern Brazil), a warm monomictic water body. A secondary goal was to evaluate the implications of this effect on the aquaculture of Nile tilapia Oreochromis niloticus (L.) in net cages. A 2 yr dataset of meteorological and water quality parameters was used to compute heat flux balance components and buoyancy frequency. These parameters were used to evaluate the influence of CFs on FHR water column stability and water quality. It was observed that the passing of CFs increased net heat loss and wind velocity, resulting in a partial mixture of surface waters with deeper layers. These changes in the physical structure of the water column altered the diel cycle of water temperature, led to a slight decrease in dissolved oxygen concentrations and pH values during the stratification period, and contributed to the increase in dilution power at the fish cultivation sites. However, following CF passages, no significant changes were observed in water quality parameters that influenced Nile tilapia cultivation in the FHR. Nevertheless, the understanding of meteorological systems and their influence on the physical an... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aquacultura; Cold front; Frente fria.
Thesagro:  Lago; Oreochromis Niloticus; Qualidade da água; Tilápia nilótica.
Thesaurus Nal:  Aquaculture; Water quality; Water reservoirs.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168748/1/2017AP37.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA15910 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/11/2009
Data da última atualização:  25/11/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ALMEIDA, R. P.; SOARES, L. A.; BASSINELLO, P. Z.; MEDONÇA, A. L.; ARAÚJO, M. R.
Afiliação:  R. P. ALMEIDA, UCG; L. A. SOARES, CEFET-GO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; A. L. MEDONÇA, UCG; M. R. ARAÚJO, UCG.
Título:  Desenvolvimento de mistura para bolo utilizando farinha de quirera de arroz e bandinha de feijão.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo do trabalho foi desenvolver mistura para bolo substituindo farinha de trigo, em diversas porcentagens, por diferentes proporções de farinha de quirera de arroz e de bandinha de feijão, avaliar tecnologicamente e sensorialmente as formulações.
Thesagro:  Arroz; Farinha; Farinha Mista; Feijão; Panificação.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF29408 - 1UPCPL - PP2009.1222009.122
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional