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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
22/06/2001 |
Data da última atualização: |
10/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
SOARES, J. G. G. |
Afiliação: |
JOSE GIVALDO GÓES SOARES, CPATSA. |
Título: |
Avaliação da silagem de maniçoba - teor de ácido cianídrico. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2000. |
Páginas: |
3 p. |
Série: |
(Embrapa Semi-Árido. Comunicado técnico, 93). |
ISSN: |
1516-1609 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A maniçoba (Manihot sp.) é uma planta nativa da caatinga, com diversas espécies, que apresenta grande resistência a longos períodos de estiagem, devido ao sistema de raízes tuberculadas, bastante desenvolvido, e outros mecanismos, onde acumula suas reservas. É classificada como forrageira de qualidade, tanto pelo alto grau de palatabilidade como pelo seu valor nutritivo. Entretanto, em seu estado natural, é considerada planta tóxica, havendo restrições ao seu uso como alimento para os animais que ramoneiam livremente nas pastagens nativas, principalmente, onde há grande densidade desta espécie. |
Palavras-Chave: |
Ácido cianídrico; Avaliação; Evaluation; Forrageira; HCN; Hydrocyanic acid; Manihot sp; Species; Toxicidade. |
Thesagro: |
Ácido Prússico; Espécie; Maniçoba; Planta Produtora de Borracha; Produção animal; Silagem; Silo; Toxidez. |
Thesaurus Nal: |
Animal production; forage; Manihot; silage; silos; toxicity. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA/8866/1/COT93.pdf
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Marc: |
LEADER 01663nam a2200421 a 4500 001 1134222 005 2022-01-10 008 2000 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1516-1609 100 1 $aSOARES, J. G. G. 245 $aAvaliação da silagem de maniçoba - teor de ácido cianídrico. 260 $aPetrolina: Embrapa Semi-Árido$c2000 300 $a3 p. 490 $a(Embrapa Semi-Árido. Comunicado técnico, 93). 520 $aA maniçoba (Manihot sp.) é uma planta nativa da caatinga, com diversas espécies, que apresenta grande resistência a longos períodos de estiagem, devido ao sistema de raízes tuberculadas, bastante desenvolvido, e outros mecanismos, onde acumula suas reservas. É classificada como forrageira de qualidade, tanto pelo alto grau de palatabilidade como pelo seu valor nutritivo. Entretanto, em seu estado natural, é considerada planta tóxica, havendo restrições ao seu uso como alimento para os animais que ramoneiam livremente nas pastagens nativas, principalmente, onde há grande densidade desta espécie. 650 $aAnimal production 650 $aforage 650 $aManihot 650 $asilage 650 $asilos 650 $atoxicity 650 $aÁcido Prússico 650 $aEspécie 650 $aManiçoba 650 $aPlanta Produtora de Borracha 650 $aProdução animal 650 $aSilagem 650 $aSilo 650 $aToxidez 653 $aÁcido cianídrico 653 $aAvaliação 653 $aEvaluation 653 $aForrageira 653 $aHCN 653 $aHydrocyanic acid 653 $aManihot sp 653 $aSpecies 653 $aToxicidade
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
25/03/2008 |
Data da última atualização: |
25/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
BASSANEZI, R. B.; MONTESINO, L. H.; SANCHES, A. L.; SPÓSITO, M. B.; STUCHI, E. S.; BARBOSA, J. C. |
Afiliação: |
R. B. Bassanezi, Fundecitrus; L. H. Montesino, Fundecitrus; A. L. Sanches, Fundecitrus; M. B. Spósito, Fundecitrus; Eduardo Sanches Stuchi, CNPMF; J. C. Barbosa, UNESP. |
Título: |
Effect of citrus sudden death on yield and quality of sweet orange cultivars in Brazil. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Disease, St. Paul, v. 91, n. 11, 1407-1412, nov. 2007. |
ISSN: |
0191-2917 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Citrus sudden death (CSD) has greatly affected sweet orange cultivars grafted on Rangpur lime in São Paulo and Minas Gerais States, Brazil. To characterize and quantify CSD damage, fruit yield and quality were assessed in each combination of sweet orange cultivar (Hamlin, Pera, Natal, and Valencia), age class (3 to 5, 6 to 10, and 11 to 15 years old), and CSD severity class (0 = no symptom, 1 = initial symptoms, and 2 = severe symptoms). For each combination, 10 trees were harvested and 20 fruit were taken for quality analysis. Damage was characterized by reduction of: (i) total weight of fruit/tree (36 and 67% for severity class 1 and 2, respectively), (ii) number of fruit/tree (27 and 55%), (iii) fruit size (13 and 25% in diameter and height [stem to styler distance]), (iv) fruit weight (32 and 56%), (v) total soluble solids (TSS)/fruit (18 and 42%), and increase of (vi) Brix (14 and 34%), (vii) acidity (16 and 41%), and (viii) TSS/90-lb. box (21 and 33%). There was no alteration on Brix/acidity ratio and percentage of juice on fruit of affected trees. Sweet orange cultivars did not differ in percentage of reduction or increase of all yield and quality variables, with the exception of Pera, which expressed increases of Brix and acidity. For more severe affected trees, the youngest plants showed a higher reduction in fruit number/tree, whereas plants 6 to 10 years old showed a higher increase in fruit acidity and TSS/box. However, no differences in percentage of reduction or increase for other variables were observed among different age classes. The damage to the above probably was associated with reduced water absorption capacity of CSD-affected trees. MenosCitrus sudden death (CSD) has greatly affected sweet orange cultivars grafted on Rangpur lime in São Paulo and Minas Gerais States, Brazil. To characterize and quantify CSD damage, fruit yield and quality were assessed in each combination of sweet orange cultivar (Hamlin, Pera, Natal, and Valencia), age class (3 to 5, 6 to 10, and 11 to 15 years old), and CSD severity class (0 = no symptom, 1 = initial symptoms, and 2 = severe symptoms). For each combination, 10 trees were harvested and 20 fruit were taken for quality analysis. Damage was characterized by reduction of: (i) total weight of fruit/tree (36 and 67% for severity class 1 and 2, respectively), (ii) number of fruit/tree (27 and 55%), (iii) fruit size (13 and 25% in diameter and height [stem to styler distance]), (iv) fruit weight (32 and 56%), (v) total soluble solids (TSS)/fruit (18 and 42%), and increase of (vi) Brix (14 and 34%), (vii) acidity (16 and 41%), and (viii) TSS/90-lb. box (21 and 33%). There was no alteration on Brix/acidity ratio and percentage of juice on fruit of affected trees. Sweet orange cultivars did not differ in percentage of reduction or increase of all yield and quality variables, with the exception of Pera, which expressed increases of Brix and acidity. For more severe affected trees, the youngest plants showed a higher reduction in fruit number/tree, whereas plants 6 to 10 years old showed a higher increase in fruit acidity and TSS/box. However, no differences in percentage of reduction o... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Citrus Sinensis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/654840/1/Effect-of-Citrus-Sudden-Death.pdf
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Marc: |
LEADER 02295naa a2200205 a 4500 001 1654840 005 2023-07-25 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0191-2917 100 1 $aBASSANEZI, R. B. 245 $aEffect of citrus sudden death on yield and quality of sweet orange cultivars in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2007 520 $aCitrus sudden death (CSD) has greatly affected sweet orange cultivars grafted on Rangpur lime in São Paulo and Minas Gerais States, Brazil. To characterize and quantify CSD damage, fruit yield and quality were assessed in each combination of sweet orange cultivar (Hamlin, Pera, Natal, and Valencia), age class (3 to 5, 6 to 10, and 11 to 15 years old), and CSD severity class (0 = no symptom, 1 = initial symptoms, and 2 = severe symptoms). For each combination, 10 trees were harvested and 20 fruit were taken for quality analysis. Damage was characterized by reduction of: (i) total weight of fruit/tree (36 and 67% for severity class 1 and 2, respectively), (ii) number of fruit/tree (27 and 55%), (iii) fruit size (13 and 25% in diameter and height [stem to styler distance]), (iv) fruit weight (32 and 56%), (v) total soluble solids (TSS)/fruit (18 and 42%), and increase of (vi) Brix (14 and 34%), (vii) acidity (16 and 41%), and (viii) TSS/90-lb. box (21 and 33%). There was no alteration on Brix/acidity ratio and percentage of juice on fruit of affected trees. Sweet orange cultivars did not differ in percentage of reduction or increase of all yield and quality variables, with the exception of Pera, which expressed increases of Brix and acidity. For more severe affected trees, the youngest plants showed a higher reduction in fruit number/tree, whereas plants 6 to 10 years old showed a higher increase in fruit acidity and TSS/box. However, no differences in percentage of reduction or increase for other variables were observed among different age classes. The damage to the above probably was associated with reduced water absorption capacity of CSD-affected trees. 650 $aCitrus Sinensis 700 1 $aMONTESINO, L. H. 700 1 $aSANCHES, A. L. 700 1 $aSPÓSITO, M. B. 700 1 $aSTUCHI, E. S. 700 1 $aBARBOSA, J. C. 773 $tPlant Disease, St. Paul$gv. 91, n. 11, 1407-1412, nov. 2007.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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