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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  08/11/2021
Data da última atualização:  22/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, I. A.; CLARO, P. I. C.; MARCOMINI, A. L.; MATTOSO, L. H. C.; SILVA, S. P. da; SENA NETO, A. R. de.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Annealing and crystallization kinetics of poly(lactic acid) pieces obtained by additive manufacturing.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Polymer Engineering Science, v. 61, 2021.
Páginas:  2097-2104
ISSN:  1548-2634
DOI:  10.1002/pen.25737
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, we investigated the influence of isothermal treatment of poly(lactic acid) (PLA) 3D printed samples at different crystallization temperatures. In this case, we analyzed the effect of each crystallization temperature on spherulites formation in printed PLA, affecting the final mechanical properties of pieces. For such, the thermomechanical properties, morphological structure, and crystallization kinetics were analyzed before and after thermal treatment. The 3D printed samples were heat treated at 80#1;C, 90#1;C, 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C. With annealing, we observed an improvement in the mechanical PLA properties; however, the exothermic crystallization peak was different for the samples. Pieces before annealing were found to have a low crystallinity index (Ic) of 2%–7%, and the pieces after annealing presented a considerable Ic (27%–34%). Annealing temperatures of 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C produced the fastest crystallization kinetics, while annealing temperatures of 80#1;C and 90#1;C resulted in the lowest crystallization kinetics for complete crystallization. After annealing, improvement in the flexural strength (34%–47%) and Young's modulus (26%–51%) for all annealed pieces occurred. The appropriate condition was observed at 100#1;C, which was the onset temperature of crystallization, owing to the combination of the shorter time of crystallization with the increased mechanical properties
Palavras-Chave:  Crystallization kinetics; Filament structure-property relations; Thermal annealing.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17900 - 1UPCAP - DDPROCI.21/1462021/150
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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  27/09/2022
Data da última atualização:  28/09/2022
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  MATOS, F. T. de; MATAVELI, M.; PEDROZA FILHO, M. X.; MUÑOZ, A. E. P.; BARROS, L. C. de; SOUSA, C. W. A. de; VOGADO, G. R.; ROCHA, H. S.; MESSIAS, J. A.; ROCHA, L. M. P.
Afiliação:  FLAVIA TAVARES DE MATOS, CNPASA; MARCELA MATAVELI, CNPASA; MANOEL XAVIER PEDROZA FILHO, CNPASA; ANDREA ELENA PIZARRO MUNOZ, CNPASA; LEONARDO CASTILHO DE BARROS; CÉSAR WILLIAM ALBUQUERQUE DE SOUSA, INSTITUTO FEDERAL DO TOCANTINS; GABRIEL RIOS VOGADO, INSTITUTO FEDERAL DO TOCANTINS; HAINNAN SOUZA ROCHA, bolsista CNPASA; JONADAB ANDRADE MESSIAS; LETICIA MATIAS PINHEIRO ROCHA.
Título:  Aspectos técnicos e econômicos da produção de tilápias em tanques-rede no Lago de Palmas-TO, Parque Aquícola Brejinho II.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2022.
Páginas:  45 p.
Série:  (Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 52).
ISSN:  2318-1400
Idioma:  Português
Conteúdo:  Esta publicação tem como objetivo divulgar os dados zootécnicos e econômicos obtidos no sentido de orientar as ações de pesquisa, extensão, capacitação, fomento e assistência técnica no estado indo ao encontro das metas estabelecidas no ODS - Vida na Água.
Palavras-Chave:  Selo ODS 14.
Thesagro:  Oreochromis Niloticus; Peixe de Água Doce; Piscicultura; Produção Animal; Tilápia.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146882/1/doc-52-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA1193 - 1UMTFL - DD20222022
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