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Registros recuperados : 15 | |
1. | | OLIVEIRA, M. V. de; PIROZI, M. R.; QUEIROZ, V. A. V.; BARROS, F. A. R. de. Elaboração e digestibilidade in vitro do amido de farofa pronta à base de farinha de sorgo (Sorghum bicolor (L.) moench). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., 2018, Belém, PA. O uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Belém, PA: SBCTA:UFPA, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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4. | | QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; BARROS, F. A. R. de; MARTINO, H. S. D. O sorgo na alimentação humana. In: PEREIRA FILHO, I. A.; RODRIGUES, J. A. S. (Ed.). Sorgo: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2015. cap. 15, p. 247-266. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas). Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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6. | | MARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; PIROZI, M. R.; MARTINO, H. S. D.; BARROS, F. A. R. de. Mixed sorghum and quinoa flour improves protein quality and increases antioxidant capacity in vivo. LWT. Food, Science and Technology, v. 129, article 109597, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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8. | | BARBOSA, M. P.; ROGOLON, T. C. B.; BORGES, L. L. R.; QUEIROZ, V. A. V.; STRINGHETA, P. C.; BARROS, F. A. R. de. Effect of light, food additives and heat on the stability of sorghum 3-deoxyanthocyanins in model beverages. International Journal of Food Science and Technology, v. 56, p. 4746-4755, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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9. | | MARTINEZ, O. D. M.; THEODORO, J. M. V.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; BARROS, F. A. R. de; MARTINO, H. S. D. Dry heated whole sorghum flour (BRS 305) with high tannin and resistant starch improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet. Journal of Cereal Science, v. 99, 103201, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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11. | | CARDOSO, L. de M.; PINHEIRO, S. S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; MOREIRA, A. V. B.; BARROS, F. A. R. de; AWIKA, J. M.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M. Phenolic compounds profile in sorghum processed by extrusion cooking and dry heat in a conventional oven. Journal of Cereal Science, London, v. 65, p. 220-226, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
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12. | | MARTINEZ, O. D. M.; THEODORO, J. M. V.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; BARROS, F. A. R. de; TAKO, E.; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D. Dry heated sorghum BRS 305 hybrid flour as a source of resistant starch and tannins improves inflammation and oxidative stress in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet. Food & Function, v. 12, p. 8738-8746, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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13. | | MBA, J. C.; PAES, L. T.; VIANA, L. M.; FERREIRA, A. J. C.; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D.; AZEVEDO, L.; CARVALHO, C. W. P. de; FELISBERTO, M. H. F.; BARROS, F. A. R. de. Evaluation of the physical, chemical, technological, and sensorial properties of extrudates and cookies from composite sorghum and cowpea flours. Foods, v. 12, 3261, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. | | QUEIROZ, V. A. V.; OLIVEIRA, K. G. de; PAIVA, C. L.; CARLOS, L. de A.; MENEZES, C. B. de; BARROS, F. A. R. de; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M.; ANUNCIAÇÃO, P. C. Retention of some flavones and flavanones in flour, grain and bran of sorghum during storage. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 17, n. 3, p. 522-534, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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15. | | VIANA, L. M.; RODRIGUES, F. S. R.; SANTOS, M. C. B.; LIMA, A. dos S.; NABESHIMA, E. H.; LEITE, M. de O.; MARTINS, M. A.; CARVALHO, C. W. P. de; MALTAROLLO, V. G.; AZEVEDO, L.; FERREIRA, M. S. L.; MARTINO, H. S. D.; FELISBERTO, M. H. F.; BARROS, F. A. R. de. Green banana (Musa ssp.) mixed pulp and peel flour: A new ingredient with interesting bioactive, nutritional, and technological properties for food applications. Food Chemistry v. 451, 139506, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 15 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
02/03/2021 |
Data da última atualização: |
04/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MARTINEZ, O. D. M.; THEODORO, J. M. V.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; BARROS, F. A. R. de; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
Oscar David Medina Martinez, Universidade Federal de Viçosa; Jaqueline Maciel Vieira Theodoro, Universidade Federal de Viçosa; Mariana Grancieri, Universidade Federal de Viçosa; Renata Celi Lopes Toledo, Universidade Federal de Viçosa; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Frederico Augusto Ribeiro de Barros, Universidade Federal de Viçosa; Hércia Stampini Duarte Martino, Universidade Federal de Viçosa. |
Título: |
Dry heated whole sorghum flour (BRS 305) with high tannin and resistant starch improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cereal Science, v. 99, 103201, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103201 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the effect of dry heated whole sorghum flour (BRS 305 hybrid) on insulin resistance, glucose tolerance, adiposity, steatosis, and liver lipogenesis in rats fed with a high-fat high-fructose diet (HFHF). Male Wistar rats (n = 10/group), 45?50 days old, were fed with AIN93-M diet, HFHF (31% saturated fat and 20% fructose) and HFHF + sorghum flour (replacing 50% of dietary fiber, 100% starch, 19.8% protein and 22.5% lipids in the experimental diet), for 10 weeks. The sorghum flour restored the effect of the HFHF diet, decreasing triglycerides, uric acid, alanine aminotransferase (ALT), liver steatosis, and lipogenesis. Further, sorghum improved insulin sensitivity and glucose tolerance and increasing the concentration of PPARα protein in the liver. Thus, the BRS 305 whole sorghum flour with high tannin and resistant starch showed potential as a functional food, since it improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet. |
Palavras-Chave: |
Mudança metabólica. |
Thesagro: |
Ácido Úrico; Farinha; Glicose; Insulina; Resistência; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02044naa a2200289 a 4500 001 2130424 005 2022-01-04 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103201$2DOI 100 1 $aMARTINEZ, O. D. M. 245 $aDry heated whole sorghum flour (BRS 305) with high tannin and resistant starch improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThis study aimed to evaluate the effect of dry heated whole sorghum flour (BRS 305 hybrid) on insulin resistance, glucose tolerance, adiposity, steatosis, and liver lipogenesis in rats fed with a high-fat high-fructose diet (HFHF). Male Wistar rats (n = 10/group), 45?50 days old, were fed with AIN93-M diet, HFHF (31% saturated fat and 20% fructose) and HFHF + sorghum flour (replacing 50% of dietary fiber, 100% starch, 19.8% protein and 22.5% lipids in the experimental diet), for 10 weeks. The sorghum flour restored the effect of the HFHF diet, decreasing triglycerides, uric acid, alanine aminotransferase (ALT), liver steatosis, and lipogenesis. Further, sorghum improved insulin sensitivity and glucose tolerance and increasing the concentration of PPARα protein in the liver. Thus, the BRS 305 whole sorghum flour with high tannin and resistant starch showed potential as a functional food, since it improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet. 650 $aÁcido Úrico 650 $aFarinha 650 $aGlicose 650 $aInsulina 650 $aResistência 650 $aSorgo 653 $aMudança metabólica 700 1 $aTHEODORO, J. M. V. 700 1 $aGRANCIERI, M. 700 1 $aTOLEDO, R. C. L. 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aBARROS, F. A. R. de 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tJournal of Cereal Science$gv. 99, 103201, 2021.
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