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Registros recuperados : 34 | |
2. | | TERAO, D.; BATISTA, D. da C.; BARBOSA, M. A. G.; BARROS, E. S. de. Manejo de doenças pós-colheita em frutas tropicais. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 34, p. XXIV-XXV, ago. 2009 Suplemento. Edição dos Resumos do 42 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Rio de Janeiro, ago. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. | | BARROS, E. S.; SANTANA, A. E. G. LOPEZ, A. M. Q. Mecanismos bioquimico-fisiologicos da interacao Cocos nuciferae-Rhadinaphelenehus cocophylus. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 26., 1993, Aracaju, SE. [Resumos]. Brasilia: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 1993. p.331-331 Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.18, suplemento, jul. 1993. Resumo n.399. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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7. | | BARBOSA, M. A. G.; BATISTA, D. da C.; TERAO, D.; BARROS, E. S.; LOPES, P. R. C. Ocorrência de Nigrospora sp. em oliveira no Vale do São Francisco. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 33, p. S 303, ago. 2008. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 33, p. S 303, ago. 2008. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Resumos do 41. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Belo Horizonte, ago. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | TERAO, D.; BARROS, E. S.; ANJOS, F. G. J.; BATISTA, D. da C.; BARBOSA, M. A. G. Controle químico de Lasiodiplodia theobromae agente causal da podridão peduncular da manga. Summa Phytopathologica, v. 35, fev. 2009. Suplemento, ref. 067. Edição dos Resumos do 32 Congresso Paulista de Fitopatologia; 4 Reunião Brasileira sobre Indução de Resistência em Plantas a Patógenos, São Pedro, fev. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | TERAO, D.; BARROS, E. S. de; SILVA, N. C.; BATISTA, D. da C.; BARBOSA, M. A. G. Avaliação de fungicidas no controle de Fusicoccum sp., agente causal de podridão em manga. Summa Phytopathologica, v. 35, fev. 2009. Suplemento. Edição dos Resumos do XXXII Congresso Paulista de Fitopatologia; IV Reunião Brasileira sobre Indução de Resistência em Plantas a Patógenos, São Pedro, fev. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. | | BARROS, E. S. de; FIGUEIREDO, R. M. C.; SOUZA, I. A.; SOUZA, R. C.; SILVA, P. T. S. Avaliação da degradação do resíduo de Azometina-H por oxidação avançada. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIA E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 17.; SIMPÓSIO SOBRE PROCEDIMENTOS ANALÍTICOS E A RASTREABILIDADE DOS RESULTADOS NA AGROPECUÁRIA, 4., 2012, Pirassununga. Anais... Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | BARROS, E. S. de; FIGUEIREDO, R. M. C.; SOUZA, I. A.; SOURA, R. C.; SILVA, P. T. de S. e. Avaliação da degradação do resíduo de negro de Clorazol-E por oxidação avançada. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIA E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 17.; SIMPÓSIO SOBRE PROCEDIMENTOS ANALÍTICOS E A RASTREABILIDADE DOS RESULTADOS NA AGROPECUÁRIA, 4., 2012, Pirassununga. Anais... Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | BIASOTO, A. C. T.; NASCIMENTO, D. C. do; SILVA, D. J.; BARROS, E. S. de; SANTOS, M. dos; SANTOS, R. T. dos S. e. Influência do tempo de permanência do chip de carvalho francês de tostagem forte na composição físico-quimica, antociânica e coloração do vinho tinto Syrah. In: ENCONTRO NACIONAL DA AGROINDÚSTRIA, 4., 2018, Bananeiras. Anais... Bananeiras: UFPB: CABA, 2018. v.1 Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | BARROS, E. S. de; NUNES, G. da S.; NASCIMENTO, D. C. do; TORRES, L. H. P. de S.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T. Influência da adição de chips de carvalho sobre a qualidade do vinho branco Chenin Blanc. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 16., 2019, Ica, Peru. Desierto: pasión vitivinícola en Latinoamérica. Ica: Asociacion Peruana de Enologos: Organización Internacional de la Viña y del Vino, 2019. p. 216-219. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | BIASOTO, A. C. T.; RYBKA, A. C. P.; BARROS, E. S. de; NASCIMENTO, D. C. do; LEAO, P. C. de S. Influência do porta-enxerto sobre a composição físico-quimica do suco da uva BRS Magna cultivada em condições tropicais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2895-2898 Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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17. | | ANDRÉ, A. C. L.; BARROS, E. S. C.; SILVA, P. T. de S. e; LOURENÇONI, D.; AMORIM, M. C. C. de. Anaerobic co-digestion of acerola (Malphigia emarginata) agro-industry effluent with domestic sewage at mesophilic and thermophilic conditions. Semina, Ciências Exatas e Tecnológicas, v. 42, n. 1, p. 85-96, 2021, Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. | | BARROS, E. S. de; JONSON, C. M.; FIGUEIREDO, R. M. C.; SOUZA, I. A.; SOUZA, R. C.; SILVA, P. T. de S. e. Degradação de resíduo de Azometina H por reagente Fenton solar. In: ENCONTRO SOBRE APLICAÇÕES AMBIENTAIS DE PROCESSOS OXIDATIVOS AVANÇADOS, 7.; CONGRESSO IBEROAMERICANO DE PROCESSOS OXIDATIVOS AVANÇADO, 1, 2013, Recife. Anais... Recife: UFPE, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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19. | | BARROS, E. S. de; JONSSON, C. M.; FIGUEIREDO, R. M. C.; SOUZA, I. A.; SOUZA, R. C.; SILVA, P. T. de S. e. Degradação de resíduo de Azometina H por reagente Fenton solar. In: ENCONTRO SOBRE APLICAÇÕES AMBIENTAIS DE PROCESSOS OXIDATIVOS AVANÇADOS, 7.; CONGRESSO IBEROAMERICANO DE PROCESSOS OXIDATIVOS AVANÇADO, 1, 2013, Recife. Anais... Recife: UFPE, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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20. | | SILVA, R. T.; BARROS, E. S. C.; RPDRIGUES, D. da S.; AMORIM, M. C. C.; SILVA, P. T. de S. e. Eficiência de remoção de matéria orgânica de efluente da agroindústria aceroleira e produção de metano em reator UASB. In: CONGRESSO BAIANO DE ENGENHARIA SANITÁRIA E AMBIENTAL, 5., 2018, Juazeiro, BA. O Saneamento no Semiárido: modelo de gestão e promoção de tecnologias apropriadas - anais. Juazeiro: UNIVASF: ABES-BA, 2018. p. 1885-1890. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 34 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/03/2022 |
Data da última atualização: |
10/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BARROS, E. S. C.; AMORIM, M. C. C. de; OLSZEVSKI, N.; SILVA, P. T. de S. e. |
Afiliação: |
EDUARDO SOUZA COSTA BARROS, UNIVASF; MIRIAM CLEIDE CAVALCANTE DE AMORIM, UNIVASF; NELCI OLSZEVSKI, UNIVASF; PAULA TEREZA DE SOUZA E SILVA, CPATSA. |
Título: |
Composting of winery waste and characteristics of the final compost according to Brazilian legislation. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Environmental Science and Health, Part B, v. 56, n. 5, p. 447?457, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/03601234.2021.1900694 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The waste generated in the production of wine and grape juice is characterized by a high concentration of organic matter, when properly treated, can serve as sustainable strategies for its use and destination, and among these, the production of biocompost. Thus, the objective of this study was to evaluate the process of composting grape marc, sheep manure, and mango leaves, evaluating in the biocompost its physical-chemical, nutritional and microbiological characteristics for use in agriculture. The composting pile assembly followed the proportion of 30% of sheep manure as nitrogenous material and 70% of carbon-rich material (divided into 50% of grape marc and 20% of hose leaves), the initial C/N ratio was 33:1, and the process lasted 120 days according to legislation. When evaluating the results, the process occurred in an accelerated manner, where at 30 days the biocompost was already stabilized, and at the end of the process (120 days) it presented a C/N ratio of 5.85, as well as acceptable levels for the macronutrients K and P, and with-out risk of phytotoxicity, and could be used as organic fertilizer or as soil conditioner, reducing environmentally inadequate destination and generating savings with their reinsertion in the production chain. |
Palavras-Chave: |
Bagaço de uva; Biocomposto; Desperdício orgânico; Esterco de ovelha; Folhas de manga; Resíduos de vinícolas; Reutilização agrícola. |
Thesagro: |
Agricultura; Compostagem; Indústria Agrícola; Matéria Orgânica. |
Thesaurus NAL: |
Composting; Organic wastes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232281/1/Composting-of-winery-waste-and-characteristics-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02303naa a2200325 a 4500 001 2140703 005 2022-03-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/03601234.2021.1900694$2DOI 100 1 $aBARROS, E. S. C. 245 $aComposting of winery waste and characteristics of the final compost according to Brazilian legislation.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe waste generated in the production of wine and grape juice is characterized by a high concentration of organic matter, when properly treated, can serve as sustainable strategies for its use and destination, and among these, the production of biocompost. Thus, the objective of this study was to evaluate the process of composting grape marc, sheep manure, and mango leaves, evaluating in the biocompost its physical-chemical, nutritional and microbiological characteristics for use in agriculture. The composting pile assembly followed the proportion of 30% of sheep manure as nitrogenous material and 70% of carbon-rich material (divided into 50% of grape marc and 20% of hose leaves), the initial C/N ratio was 33:1, and the process lasted 120 days according to legislation. When evaluating the results, the process occurred in an accelerated manner, where at 30 days the biocompost was already stabilized, and at the end of the process (120 days) it presented a C/N ratio of 5.85, as well as acceptable levels for the macronutrients K and P, and with-out risk of phytotoxicity, and could be used as organic fertilizer or as soil conditioner, reducing environmentally inadequate destination and generating savings with their reinsertion in the production chain. 650 $aComposting 650 $aOrganic wastes 650 $aAgricultura 650 $aCompostagem 650 $aIndústria Agrícola 650 $aMatéria Orgânica 653 $aBagaço de uva 653 $aBiocomposto 653 $aDesperdício orgânico 653 $aEsterco de ovelha 653 $aFolhas de manga 653 $aResíduos de vinícolas 653 $aReutilização agrícola 700 1 $aAMORIM, M. C. C. de 700 1 $aOLSZEVSKI, N. 700 1 $aSILVA, P. T. de S. e 773 $tJournal of Environmental Science and Health, Part B$gv. 56, n. 5, p. 447?457, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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