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Registros recuperados : 19 | |
5. | | BARBOSA, M. V.; FUNDORA, A. B.; SILVA, A. O.; RIVERA ESPINOSA, R.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; CARNEIRO, M. A. C. Aggregation of ferruginous nodular gleysol in a pasture area in Cuba, under the influence of arbuscular mycorrhizal fungi associated with hybrid Urochloa. Soil & Tillage Research , v. 208, 104905, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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7. | | ABREU, T. C. C.; BARBOSA, M. V.; SILVA, A. G. da; VIEIRA, S.; CALDEIRA, D. C. D.; MOREIRA, J. A. A.; CRUZ, J. C.; MARRIEL, I. E. Acúmulo de macronutrientes em plantas de milho adubadas com pó de balão. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2012. 1 CD-ROM. Fertbio 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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8. | | CALDEIRA, D. C. D.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; BARBOSA, M. V.; SOARES, E. A. C.; SILVA, A. G. da; MATTOS, B. B.; MARRIEL, I. E. Acúmulo de biomassa e de nitrogênio em plantas de milho e sorgo adubadas com pó de balão. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 29., 2012, Águas de Lindóia. Diversidade e inovações na era dos transgênicos: resumos expandidos. Campinas: Instituto Agronômico; Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2012. p. 1752-1757. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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9. | | BARBOSA, M. V. de N.; NASCIMENTO, R. de C.; NOGUEIRA, T. O.; FERREIRA, G. de O.; SANTOS, C. A. F.; ALENCAR, J. A. de. Avaliação da resistência de populações e cultivares de cebola a Thrips tabaci. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. (Embrapa Semiárido. Documentos, 253). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | BARBOSA, M. V.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; SANTANA, P. A.; CALDEIRA, D. C. D.; MATTOS, B. B.; BARACHO, A. de O.; VIANA, J. H. M.; MARRIEL, I. E. Incorporação de novos acessos de microrganismos solubilizadores de fosfato à coleção de microrganismos multifuncionais da Embrapa Milho e Sorgo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 29., 2012, Águas de Lindóia. Diversidade e inovações na era dos transgênicos: resumos expandidos. Campinas: Instituto Agronômico; Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2012. p. 1758-1763. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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11. | | CALDEIRA, D. C. D.; BARBOSA, M. V.; SOARES, E. A. C.; SILVA, P. G.; VIANA, A. A. de O. N.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; MARRIEL, I. E. Omissão de nutrientes e atividade enzimática em solo de cerrado adicionado de pó de balão e cultivado com milho. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2012. 1 CD-ROM. Fertbio 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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12. | | GASPARIN, G.; MIYATA, M.; COUTINHO, L. L.; MARTINEZ, M. L.; MACHADO, M. A.; BARBOSA, M. V. G. B.; CAMPOS, A. L.; REGITANO, L. C. de A. Mapa de ligação de cromossomo 7 (BTA7) de bovinos mestiços provenientes de cruzamento Holandês x GIR. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA , 51., 2005, Águas de Lindóia. Lindóia: SBG, 2005. p. 326 Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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13. | | MATTOS, B. B.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; GOMES, E. A.; BARBOSA, M. V.; BARACHO, A. de O.; SOARES, E. A. C.; MARRIEL, I. E. Sobrevivência em biopolímeros e potencial de bactérias solubilizadoras de fósforo in vitro. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 29., 2012, Águas de Lindóia. Diversidade e inovações na era dos transgênicos: resumos expandidos. Campinas: Instituto Agronômico; Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2012. p. 1745-1751. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. | | NOGUEIRA, T. O.; NASCIMENTO, R. de C.; BARBOSA, M. V. de N.; FERREIRA, G. de O.; SANTOS, C. A. F.; VITORINO, W. R. da S. Inventário do Banco de Germoplasma de Guandu da Embrapa Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | NASCIMENTO, R. de C.; NOGUEIRA, T. O.; BARBOSA, M. V. de N; FERREIRAM G. de O.; SANTOS, C. A. F.; COSTA, S. R. da. Resistência de acessos de Psidium spp. a Meloidogyne enterolobii. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. p. 55-61. (Embrapa Semiárido. Documentos, 253). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | GUIEIRO, C. dos S. M.; CALDEIRA, D. C. D.; BARBOSA, M. V.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; MARRIEL, I. E.; MATTOS, B. B. Variação em atributos químicos do solo de cerrado com omissão de nutrientes e adição de pó de balão, sob cultivo de milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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17. | | PEIXOTO, J. de O.; GUIMARÃES, S. E. F.; LOPES, P. S.; SOARES, M. A. M.; PIRES, A. V.; BARBOSA, M. V. G.; TORRES, R. de A.; SILVA, M. de A. e. Associations of leptin gene polymorphisms with production traits in pigs. Journal of Animal Breeding and Genetics, Hamburg - Belin, v. 123, p. 378-383, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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18. | | NAVES, A. de P.; SILVA, A. O.; BARBOSA, M. V.; PINTIM F. A.; SANTOS, J. V. dos; SAGGIN JUNIOR, O. J.; GUIMARÃES, P. T. G.; CARNEIRO, M. A. C. Biochemical parameters of an Oxisol submitted to high dosesof gypsum in the coffee culture. Coffee Science, V. 15, e151756, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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19. | | CARNEIRO, M. A. C.; NAVES, A. de P.; SILVA, A. O.; BARBOSA, M. V.; PINTO, F. A.; SANTOS, J. V. dos; SAGGIN JUNIOR, O. J.; GUIMARÃES, P. T. G. Behavior of the biochemical attributes of a Oxisol submitted to high doses of gypsum in the coffee culture Coffee Science, v. 15, e151756, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 19 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
31/08/2020 |
Data da última atualização: |
02/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
NAVES, A. de P.; SILVA, A. O.; BARBOSA, M. V.; PINTIM F. A.; SANTOS, J. V. dos; SAGGIN JUNIOR, O. J.; GUIMARÃES, P. T. G.; CARNEIRO, M. A. C. |
Afiliação: |
Andrêssa de Paula Naves, UFLA; Aline Oliveira Silva, UFLA; Marisângela Viana Barbosa, UFLA; Flávio Araújo Pinto, UFLA; Jessé Valentim dos Santos, UFLA; ORIVALDO JOSE SAGGIN JUNIOR, CNPAB; Paulo Tácito Gontijo Guimarães, EPAMIG; Marco Aurélio Carbone Carneiro, UFLA. |
Título: |
Biochemical parameters of an Oxisol submitted to high dosesof gypsum in the coffee culture. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, V. 15, e151756, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
he objective of this study was to determine the influence of increasing doses of agricultural gypsum on the quality of the soil biochemical parameters in coffee cultivation (Coffea arabica L.) over two climatic seasons in the Brazilian Cerrado. Soil samples were collected in two seasons (dry and rainy season), at 0.00 ? 0.10 m depth of an Oxisol, submitted to doses 0 (GSA); 3.5 (G3.5); 7.0 (G7.0) and 14 (G14) t ha-1 of agricultural gypsum in the coffee planting line. The biochemical parameters evaluated were: total organic carbon (TOC); microbial biomass carbon (MBC); soil basal respiration (SBR); absolute enzymatic activities [Urease, acid phosphatase, hydrolysis of fluorescein diacetate (FDA)], and enzymatic activity per unit of MBC. The significant effect (p ≤ 0.05) of gypsum doses was observed for MBC and SBR, which were higher in the treatment with G7.0 application. TOC, the enzymatic activities of Phosphatase and the FDA showed no differences between treatments. On the other hand, the specific enzymatic activities by MBC were used to describe the differences between the doses of gypsum applied, generally with greater activity in treatments G7.0 and G14. The accumulated coffee productivity was higher in G14 treatment. The results presented confirmed that the biochemical parameters of the soil are key in the evaluation of changes in soil use, and that the increase in gypsum favors activity and microbial biomass. |
Palavras-Chave: |
Soil bioindicators. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Soil enzymes. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02150naa a2200241 a 4500 001 2124642 005 2020-12-02 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNAVES, A. de P. 245 $aBiochemical parameters of an Oxisol submitted to high dosesof gypsum in the coffee culture.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $ahe objective of this study was to determine the influence of increasing doses of agricultural gypsum on the quality of the soil biochemical parameters in coffee cultivation (Coffea arabica L.) over two climatic seasons in the Brazilian Cerrado. Soil samples were collected in two seasons (dry and rainy season), at 0.00 ? 0.10 m depth of an Oxisol, submitted to doses 0 (GSA); 3.5 (G3.5); 7.0 (G7.0) and 14 (G14) t ha-1 of agricultural gypsum in the coffee planting line. The biochemical parameters evaluated were: total organic carbon (TOC); microbial biomass carbon (MBC); soil basal respiration (SBR); absolute enzymatic activities [Urease, acid phosphatase, hydrolysis of fluorescein diacetate (FDA)], and enzymatic activity per unit of MBC. The significant effect (p ≤ 0.05) of gypsum doses was observed for MBC and SBR, which were higher in the treatment with G7.0 application. TOC, the enzymatic activities of Phosphatase and the FDA showed no differences between treatments. On the other hand, the specific enzymatic activities by MBC were used to describe the differences between the doses of gypsum applied, generally with greater activity in treatments G7.0 and G14. The accumulated coffee productivity was higher in G14 treatment. The results presented confirmed that the biochemical parameters of the soil are key in the evaluation of changes in soil use, and that the increase in gypsum favors activity and microbial biomass. 650 $aSoil enzymes 650 $aCoffea Arábica 653 $aSoil bioindicators 700 1 $aSILVA, A. O. 700 1 $aBARBOSA, M. V. 700 1 $aPINTIM F. A. 700 1 $aSANTOS, J. V. dos 700 1 $aSAGGIN JUNIOR, O. J. 700 1 $aGUIMARÃES, P. T. G. 700 1 $aCARNEIRO, M. A. C. 773 $tCoffee Science, V. 15, e151756, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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